Η Σερβία ενδέχεται σύντομα να αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία-Βούτσιτς

ΑFΡ / Αndrej Ιsakovic
Freepen.gr - Πλησιάζει η στιγμή που η Σερβία δε θα έχει άλλη επιλογή από το να ενδώσει στις δυτικές απαιτήσεις για την επιβολή κυρώσεων στη μακροχρόνια φίλη της Ρωσία, προειδοποίησε ο πρόεδρός της Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Prva την Παρασκευή, ο Βούτσιτς δήλωσε πως αναμένει "μεγάλη κλιμάκωση" της σύγκρουσης στην Ουκρανία τους επόμενους έξι μήνες. Οι μάχες μέχρι σήμερα θα αισθάνονται σαν "σχεδόν τίποτα, σε σύγκριση με αυτό που έρχεται", προειδοποίησε.

Αυτή η κατάσταση "θα επηρεάσει τη χώρα μας καθώς η πίεση στο Βελιγράδι, όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία, θα γίνει δύο ή τρεις φορές πιο σκληρή – παρά το γεγονός πως είναι ήδη πολύ ισχυρή τώρα", δήλωσε ο πρόεδρος.

Η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της αποσχισθείσας επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου έχουν επισημανθεί από τις Βρυξέλλες ως βασικές προϋποθέσεις για την προσπάθεια του Βελιγραδίου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Βούτσιτς, ο οποίος απορρίπτει και τα δύο αιτήματα εδώ και μήνες, λέει τώρα ότι μπορεί τελικά να έρθει η στιγμή που το Βελιγράδι θα πρέπει να ενταχθεί στους περιορισμούς της ΕΕ στη Μόσχα.

"Ας πιέσουμε έτσι όσο μπορούμε, θα ξέρω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και δεν θα κρύψω τίποτα από τους ανθρώπους. Εκείνη την στιγμή [όταν η Σερβία επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία] πλησιάζει εδώ και πολύ καιρό, φοβάμαι ότι δεν είναι ούτε μήνες μακριά", είπε.

Ο Σέρβος πρόεδρος αποκάλυψε πως πίστευε ότι η Δύση, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση του Κιέβου με όπλα, κεφάλαια και πληροφορίες, θα έπαιρνε το πάνω χέρι στην Ουκρανία. Ωστόσο ," αυτή την στιγμή, δεν είναι πλέον απολύτως σαφές ποιος κερδίζει στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

Οι πιθανότητες επιτυχίας της Μόσχας ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι υπάρχει τώρα "ενότητα" μεταξύ του ρωσικού λαού όσον αφορά τη σύγκρουση, ειδικά μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου και ορισμένων άλλων χωρών τον περασμένο μήνα πως γερμανικά άρματα μάχης Leopard θα προμηθευτούν στο Κίεβο, είπε.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, θα είναι "δύσκολο" για τη Σερβία ανεξάρτητα από το ποιος επικρατεί στην Ουκρανία. "Η Δύση δε θέλει μια χώρα σύμμαχο με τη Ρωσία στη μέση της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δε θέλει να χάσει ό, τι έχει στα Βαλκάνια", είπε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Βελιγράδι παραμένει μεταξύ των λίγων διεθνών παραγόντων που μιλούν για την ανάγκη διπλωματικής λύσης στην κρίση, αλλά "κανείς δεν επιτρέπεται να αναφέρει πια την ειρήνη", δήλωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail