Πολεμικά πλοία του ρωσικού βόρειου στόλου βγαίνουν στη θάλασσα με πυρηνικά όπλα

Freepen.gr - Πολεμικά πλοία του ρωσικού βόρειου στόλου άρχισαν να βγαίνουν στη θάλασσα με τακτικά πυρηνικά όπλα επί του σκάφους για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) στην ετήσια έκθεσή της.

Κατά τη Σοβιετική εποχή, τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου έβγαιναν τακτικά στη θάλασσα μεταφέροντας τακτικά πυρηνικά όπλα, ανέφερε η έκθεση. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η σημασία των πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν επίσης ότι τα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου παίζουν τον κεντρικό ρόλο στο ρωσικό πυρηνικό δυναμικό.

Αναφέρθηκε επίσης πως το σουηδικό υπουργείο Άμυνας έλαβε «μια σειρά μέτρων» για να προετοιμαστεί για πιθανή πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία. Ο Mikael Klasson, Αρχηγός του Επιτελείου των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι η Ρωσία έχει μια «δυσάρεστη συνήθεια να κάνει αυτό που λέει».

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έπαιξαν ρόλο σοβαρού αποτρεπτικού παράγοντα. Η Μόσχα έχει επίγνωση κάθε ευθύνης για την κατοχή πυρηνικών όπλων και δεν πρόκειται να τα κρύψει, είχε πει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail