Η πονεμένη ανθρωπότητα κάτω από τα συντρίμμια

Ο πρόσφατος φονικός σεισμός στην Τουρκία και Συρία, υποχρεώνει να σκεφτούμε τις ευθύνες μας ως ατόμων και θεσμών, προς την πονεμένη ανθρωπότητα. Από την πρώτη μέρα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, ενημέρωσα συναδέλφους Ευρωβουλευτές ότι ο ανθρώπινος πόνος από την φονική καταστροφή είναι κοινός και εξήγησα ότι η Κύπρος περνά ιδιαίτερες ώρες θλίψης αφού ανάμεσα στους αγνοούμενους περιλαμβάνονται 24 μαθητές από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, που με τους συνοδούς τους βρίσκονταν σε ξενοδοχείο στην Τουρκία, το οποίο κατέρρευσε και τόνισα πόσο αγωνιούμε για την τύχη τους αφού δυστυχώς δεν υπάρχουν ευχάριστα νέα. Όταν η παρέμβασή μου δημοσιοποιήθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία σχολίων από τις ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα, ήταν ένας κατακλυσμός ανθρωπιάς που συμμερίζονται την ίδια αγωνία και συμπάσχουν.

Εάν επικεντρωθούμε στις ελάχιστες αντιδράσεις απανθρωπιάς κι από τις δύο πλευρές της κατοχικής γραμμής, θα αδικούσαμε την συμπονετική ανθρωπιά που ξεχείλισε πάνω από την διαχωριστική γραμμή που συντηρεί ο κατοχικός στρατός. Πάντως, η συνδρομή της ΕΕ υπήρξε άμεση με ειδικές ομάδες διασωστών και συνεργείων κι ιδιαίτερα η συνδρομή της Ελλάδας υπήρξε ουσιαστική και συγκινητική. Στο ίδιο πλαίσιο και από την πρώτη στιγμή μόλις ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει με αποστολή ομάδας διάσωσης μαζί με ιατρικό προσωπικό, αλλά η Τουρκική Κυβέρνηση το απέρριψε προβάλλοντας διάφορα, ενώ θα μπορούσε να σωθεί έστω ένας ακόμη άνθρωπος...

Καθώς η μάχη των σωστικών συνεργείων για ανεύρεση ζωντανών εξαντλείται, καθώς οι συγγενείς αναμένουν για μέρες ξάγρυπνοι μέσα στο ψύχος, καθώς η αγωνία κορυφώνεται για τα ορφανά, για όσους καταπλακώθηκαν και οι ελπίδες χάνονται, κάποιες εικόνες φανερώνουν το αληθινό πρόσωπο της ανθρωπότητας που άλλοτε πενθεί, άλλοτε σπαράζει για ζωή κι άλλοτε στηλιτεύει την υποκρισία.

Ένα κοριτσάκι κάτω από τα συντρίμμια προστατεύει με το χέρι της το μικρότερο αδελφάκι της. Ένας πατέρας κάθεται δίπλα σ΄ένα σωρό κτιρίου κρατώντας το χέρι της νεκρής του κόρης που βρίσκεται μέσα στα συντρίμμια, Ένα κορίτσι στην περιοχή της Συρίας κραυγάζει «Είμαστε άνθρωποι κι εμείς», στιγματίζοντας την εγκατάλειψη της Συρίας από την διεθνή κοινότητα…. Ένας έφηβος 17 χρονών βγαίνει ζωντανός μέσα από τα συντρίμμια μετά από 94 ώρες αφού έπινε τα ούρα του για να επιβιώσει κι ο διασώστης του λέει με δάκρυα «Έχω ένα γιο σαν εσένα». Κι απέναντι στην πονεμένη ανθρωπότητα, το τουρκικό καθεστώς που αρνήθηκε το χέρι βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Μηχανισμού της ΕΕ, θα μείνει ως σημάδι απανθρωπιάς.

Τέτοιες στιγμές ασύλληπτου θρήνου κι ανθρωπιάς απέναντι στην απανθρωπιά, ο πόνος μπορεί να σφυρηλατήσει ή να κλονίσει την πίστη του ανθρώπου στον άνθρωπο καθώς συλλογιζόμαστε πόσο δίκιο είχε ο Αλ. Παπαδιαμάντης: «Σαν να ’χαν τελειωμό τα πάθια και οι καημοί του κόσμου…»

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail