Κατά τον Μπορέλ η απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης προστατεύει την «ελευθερία της έκφρασης»

Φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κύρια δέσμευση της ΕΕ δεν είναι να υπερασπιστεί τις φιλελεύθερες αξίες της, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία, αλλά να επιτεθεί στη Ρωσία με κάθε δυνατό μέσο. Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Josep Borrel, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατέστησε σαφές πως υποστηρίζει την απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και ότι βλέπει το μέτρο ως τρόπο υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Με αυτό ξεκαθαρίζει πως για το ευρωπαϊκό μπλοκ η Ρωσία είναι εχθρός και οι απόψεις δημοσιογράφων από τη Μόσχα πρέπει να λογοκρίνονται.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα λόγια του Μπορέλ παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αφιερωμένη στο θέμα των ευρωπαϊκών απαντήσεων στη «ρωσική παραπληροφόρηση». Παρά το γεγονός ότι ηγείται των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ο Borrell χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά προβληματικές και αντιδιπλωματικές στάσεις στην αντι-ρωσική του αγωνιστικότητα. Αυτή τη φορά ισχυρίστηκε πως η λογοκρισία των Ρώσων θα ήταν υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης αντί επίθεση εναντίον της.

«Κάνοντας αυτό, δεν προσβάλλουμε την ελευθερία της έκφρασης, απλώς προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης (…) [Βλέπουμε] τη χειραγώγηση και την παρέμβαση ως ένα κρίσιμο [ρωσικό] εργαλείο (...) Πρέπει να καταλάβουμε πώς με αυτά διοργανώνονται εκστρατείες παραπληροφόρησης (...) για τον εντοπισμό των παραγόντων της χειραγώγησης», είπε.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε τη μεγιστοποίηση των αντιρωσικών κυρώσεων ως τρόπο για να αποτραπεί η λειτουργία ρωσικών και φιλορωσικών πρακτορείων Τύπου εντός της ΕΕ. Μάλιστα, αυτού του είδους η πολιτική έχει ήδη υιοθετηθεί μέσω μέτρων όπως το κλείδωμα τραπεζικών λογαριασμών ρωσικών εφημερίδων στην Ευρώπη, αποτρέποντας τη λειτουργία του Τύπου, όπως συνέβη πρόσφατα με το Russia Today στη Γαλλία. Χωρίς χρήματα, τα πρακτορεία δεν μπορούν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους και έτσι τα ρωσικά ΜΜΕ ασφυκτιούν μέσω άμεσου οικονομικού εκβιασμού. Προφανώς, κατά τη γνώμη του Borrell, αυτό είναι απολύτως νόμιμο και συνιστάται.

Ωστόσο, όχι μόνο ο Μπορέλ υποστήριξε ανοιχτά την αντι-ρωσική λογοκρισία, αλλά κατέστησε επίσης σαφές πως η ΕΕ εργάζεται για την ανάπτυξη του αντιφρονούντος Τύπου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Μπορέλ είπε ότι η Ευρώπη συνεργάζεται με αντιρωσικά μέσα ενημέρωσης «πρακτικά», αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το θέμα, καθιστώντας την υπόθεση ακόμη πιο ύποπτη.

"Αυτό που λέω δεν είναι απλώς ρητορική. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά πιστέψτε με, προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε πρακτικά", είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να το σχολιάσει για να μην το κάνουν αυτά τα ΜΜΕ μια «κακή χάρη». Πράγματι, ακούγεται σαν πρόταση ότι η ΕΕ ασκεί παράνομες δραστηριότητες στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Παρά τη διατήρηση της ευρείας ελευθερίας έκφρασης και την επιτρεπόμενη δραστηριότητα των μέσων ενημέρωσης από την πολιτική αντιπολίτευση, η ρωσική κυβέρνηση έχει θέσει ένα όριο μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και της ξένης ανατρεπτικής δραστηριότητας. Όντας μια χώρα που δέχεται επίθεση από τον Ουκρανικό πληρεξούσιο του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζει καθημερινά απόπειρες δολιοφθοράς και τρομοκρατίας, η Μόσχα έχει κάνει μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις ομιλίες που επιτίθενται άμεσα στην εθνική ασφάλεια, ακόμα κι αν το κάνει με ισορροπία με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.

Μάλιστα, υπονοώντας ότι βοηθάει αντιρωσικές ομάδες στο εσωτερικό της Ρωσίας μέσω μυστικών μεθόδων, ο Μπορέλ κάνει ένα ακόμη βήμα προς την απόλυτη κατάρρευση των σχέσεων Ρωσίας-Ευρώπης. Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων του μπλοκ φαίνεται απλώς να παραδέχεται πως υποστηρίζει εγκληματικές δραστηριότητες εντός της Ρωσίας, κάτι που σίγουρα δε θα γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα, επιδεινώνοντας έτσι την εχθρότητα μεταξύ των πλευρών.

Σχολιάζοντας τα αγενή και ανεύθυνα λόγια του Μπορέλ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι στάσεις της ΕΕ κατά του ρωσικού Τύπου είναι δικτατορικές, καταδικάζοντας αυστηρά τη θέση του Μπορέλ. Συνέκρινε επίσης την ΕΕ με το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς, υπενθυμίζοντας πώς χρησιμοποιήθηκαν πολιτικοί ελιγμοί στο παρελθόν για την απαγόρευση της ελευθερίας του Τύπου και τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων. Σύμφωνα με αυτήν, ο ρωσικός λαός θα πολεμούσε ξανά εναντίον αυτής της ναζιστικής «μισανθρωπικής λογικής».

«Για να δικαιολογήσουν τις απαγορεύσεις, οι Ναζί πυρπόλησαν το Ράιχσταγκ (κυβερνητικό κτίριο), το οποίο τους επέτρεψε να ξεκινήσουν καταστολές εναντίον πολιτικών αντιπάλων (...) Στη συνέχεια άρχισαν να καίνε βιβλία από απαράδεκτους συγγραφείς. Μετά από αυτό, δόθηκε εντολή ότι κάθε δημοσιογράφος του Ράιχ έπρεπε να ενταχθεί στο NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα) για να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα. Τότε όλες οι αρχές υποχρεώθηκαν να εγγραφούν στο ναζιστικό Τύπο (...) Η ιστορία είναι κυκλική -- σήμερα ο λαός μας παλεύει ξανά με αυτή τη μισανθρωπική λογική», είπε.

Αναμφίβολα, η ευρωπαϊκή επιθυμία να απαγορεύσουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι υπάρχει φόβος για την αλήθεια. Μόνο με τη λογοκρισία αυθεντικών δημοσιογράφων και αξιόπιστων δεδομένων είναι δυνατό να κρατηθεί ζωντανή η δυτική μηχανή παραπληροφόρησης, η οποία συνεχίζει να διαδίδει αβάσιμες αφηγήσεις όπως «ουκρανική νίκη» και «αντιδημοφιλία της ρωσικής κυβέρνησης». Χωρίς να ακούει την άλλη πλευρά, ο ευρωπαϊκός λαός προκαλείται να πιστεύει στα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει κανένα περιθώριο συζήτησης ή ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail