Ο φονικός σεισμός της Τουρκίας σήμανε συναγερμό στην Κωνσταντινούπολη

pixabay / CreaPark
Freepen.gr - Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη νοτιοανατολική Τουρκία έχει αναζωπυρώσει φόβους για ακόμη πιο καταστροφικό απολογισμό νεκρών εάν ένας από καιρό αναμενόμενος σεισμός χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι ένας τεράστιος σεισμός είναι πιθανό να χτυπήσει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας —που επισήμως φιλοξενεί 16 εκατομμύρια ανθρώπους αλλά εκτιμάται πως θα φιλοξενήσει έως και 20 εκατομμύρια— έως το 2030.

Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο άκρο ενός από τα κύρια ρήγματα της Τουρκίας και είναι πυκνοκατοικημένη.

Ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ με επίκεντρο στα ανατολικά προάστια της πόλης σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους το 1999. Ο αριθμός των κατοίκων της Πόλης έχει περίπου διπλασιαστεί από τότε.

Ο ανεξάρτητος μελετητής των πόλεων Murat Güney είπε πως ο χαμός μπορεί να αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να μετεγκαταστήσει τους ανθρώπους από τα κακά κτίρια που γεμίζουν τις παραγκουπόλεις.

Ο Γκιουνέι είπε πως η Κωνσταντινούπολη είχε άφθονη προσφορά κενών ιδιοκτησιών που μόλις πρόσφατα κατασκευάστηκαν αρκετά ισχυρά κτίρια ώστε να αντέχουν σε μεγάλους κραδασμούς.

Η αναβλητικότητα θα μπορούσε να σημαίνει καταστροφή, είπε.

«Μεγάλος σεισμός μεγέθους έως 7,5 Ρίχτερ αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Ένας τέτοιος σεισμός μπορεί να προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των κτιρίων που θα καταρρεύσουν ολοσχερώς ή θα υποστούν σοβαρές ζημιές κυμαίνονται από 50.000 έως 200.000», δήλωσε ο Γκιουνέι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτά τα κτίρια υψηλού κινδύνου, τα οποία είναι ως επί το πλείστον σε καταπατημένες ιδιοκτησίες και δεν είναι ανθεκτικά στους σεισμούς, χρειάζονταν άμεση μεταμόρφωση προτού καταρρεύσουν ακόμη και μετά από έναν μικρό σεισμό».

Ο Γκιουνέι είπε ότι η Κωνσταντινούπολη είχε περίπου 1.166.000 κτίρια κατοικιών.

«Από αυτά, 817.000 κτίρια (70 τοις εκατό) κατασκευάστηκαν πριν από τον σεισμό του 1999, όταν δεν υπήρχαν κατασκευαστικοί έλεγχοι σχετικά με την αντίσταση στους σεισμούς», είπε.

Ωστόσο η Κωνσταντινούπολη έχει 150.000 αντισεισμικές ιδιοκτησίες που χτίστηκαν μετά το 2008 αλλά παραμένουν άδειες.

«Είτε ανήκουν στις κατασκευαστικές εταιρείες που περιμένουν πελάτες, είτε είναι το δεύτερο ή το τρίτο σπίτι των πλουσίων, που δεν μπαίνουν στον κόπο να νοικιάσουν αυτά τα διαμερίσματα», είπε ο Γκιουνέι.

«Δεν υπάρχει καν ανάγκη για περισσότερη κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη», είπε.

«Ο αριθμός των κενών κτιρίων είναι αρκετός για να μετακινηθούν όσοι μένουν σε κτίρια υψηλού κινδύνου… Ωστόσο, μια τέτοια πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί ποτέ από την κυβέρνηση».

Ο σεισμός του 1999 ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει ειδική εισφορά που έγινε γνωστή ως «φόρος σεισμού».

Τα χρήματα προορίζονταν να βοηθήσουν να γίνουν αντισεισμικές οι πόλεις της Τουρκίας.

«Ωστόσο, αυτά τα χρήματα από τους φόρους δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά και αποτελεσματικά», είπε ο Güney. «Αυτά τα χρήματα του ειδικού φόρου χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη άλλων κρατικών δαπανών».

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία δημόσια ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα.

«Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των κτιρίων υψηλού κινδύνου δεν καλύπτονταν από έργο αστικού μετασχηματισμού», είπε ο Γκιουνέι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail