Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένετ αποκαλύπτει: Η Δύση «μπλόκαρε» την προσπάθειά μου για ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Freepen.gr - Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο YouTube το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους «μπλόκαραν» τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος στις πρώτες μέρες του.

Στις 4 Μαρτίου 2022, ο Μπένετ ταξίδεψε στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνέντευξη, περιέγραψε λεπτομερώς τη μεσολάβησή του τότε μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την οποία είπε πως συντόνιζε με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπένετ είπε πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σημαντικές παραχωρήσεις κατά τη διαμεσολάβησή του. Για τη ρωσική πλευρά, είπε ότι εγκατέλειψαν την «αποναζοποίηση» ως απαίτηση για κατάπαυση του πυρός. Ο Μπένετ όρισε την «αποναζοποίηση» ως την απομάκρυνση του Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον Πούτιν, ο Μπένετ είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης εγγυήθηκε πως δε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τον Ζελένσκι.

Η άλλη παραχώρηση που έκανε η Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπένετ, είναι ότι δεν θα επιδίωκε τον αφοπλισμό της Ουκρανίας. Για την ουκρανική πλευρά, ο Ζελένσκι «απαρνήθηκε» πως θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που ο Μπένετ είπε ότι ήταν η «αιτία» της εισβολής της Ρωσίας.

Οι αναφορές εκείνη την εποχή αντικατοπτρίζουν τα σχόλια του Μπένετ και ανέφεραν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αμβλύνουν τις θέσεις τους. Επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Axios ανέφερε στις 8 Μαρτίου ότι την «πρόταση του Πούτιν είναι δύσκολο να αποδεχτεί ο Ζελένσκι, αλλά όχι τόσο ακραία όσο περίμεναν. Είπαν ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο και επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία της».

Συζητώντας πώς αισθάνθηκαν οι δυτικοί ηγέτες για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, ο Μπένετ είπε ότι ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υιοθέτησε «επιθετική γραμμή», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν πιο «πραγματιστές». Ο Μπένετ είπε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν υιοθέτησε «και τις δύο» θέσεις.

Αλλά τελικά, οι δυτικοί ηγέτες αντιτάχθηκαν στις προσπάθειες του Μπένετ. «Θα το πω αυτό με την ευρεία έννοια. Νομίζω ότι υπήρξε μια νόμιμη απόφαση της Δύσης να συνεχίσει να χτυπά τον Πούτιν και να μη [διαπραγματευτεί]», είπε ο Μπένετ.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι δυτικές δυνάμεις «μπλόκαραν» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, ο Bennet είπε, «Βασικά, ναι. Το μπλόκαραν και νόμιζα ότι έκαναν λάθος».

Εξηγώντας την απόφασή του να μεσολαβήσει, ο Μπένετ είπε πως ήταν προς το εθνικό συμφέρον του Ισραήλ να μην επιλέξει πλευρά στον πόλεμο, επικαλούμενος τις συχνές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία. Ο Μπένετ είπε ότι η Ρωσία έχει αντιαεροπορικές άμυνες S-300 στη Συρία και πως αν «πατήσει το κουμπί, οι Ισραηλινοί πιλότοι θα καταρριφθούν».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν σταμάτησαν με τις προσπάθειες του Μπένετ. Αργότερα τον Μάρτιο, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και ακολούθησαν διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ που μίλησαν στο Foreign Affairs, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο πλαίσιο μιας δοκιμαστικής συμφωνίας. Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, έχουν δηλώσει δημόσια ότι η συμφωνία ήταν κοντά μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά οι διαπραγματεύσεις τελικά απέτυχαν μετά από μεγαλύτερη πίεση της Δύσης. Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο τον Απρίλιο του 2022, προτρέποντας τον Ζελένσκι να μην διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ukrainska Pravda, είπε πως ακόμη κι αν η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου δεν ήταν.

Αργότερα τον Απρίλιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ που ήθελαν να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, δεν πιστεύαμε πως ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ… Αλλά, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ήταν η εντύπωση ότι… υπάρχουν εκείνοι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, ας συνεχιστεί ο πόλεμος και η Ρωσία να αδυνατίσει. Δεν τους ενδιαφέρει πολύ η κατάσταση στην Ουκρανία», είπε ο Τσαβούσογλου.

Λίγες μέρες μετά τα σχόλια του Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παραδέχτηκε πως ένας από τους στόχους των ΗΠΑ στην υποστήριξη της Ουκρανίας είναι να δουν τη Ρωσία «αποδυναμωμένη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail