Απορρίπτοντας το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας, η Δύση ωθεί το Πεκίνο πιο κοντά στη Ρωσία

Στην πρώτη επέτειο της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Κίνα παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, με στόχο την αποκατάσταση της διπλωματίας και των διμερών διαπραγματεύσεων. Αποτελούμενη από δώδεκα σημεία, η πρόταση αντικατοπτρίζει την στάση ουδετερότητας της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να υποστηρίξει αντιρωσικά ψηφίσματα στον ΟΗΕ, διατηρώντας έναν ισχυρό άμεσο διάλογο με τη Μόσχα που της επιτρέπει να αναπτύξει πιο ρεαλιστικές προτάσεις, σε αντίθεση με τη δυτική μονομερή απαίτηση για υποχώρηση της Ρωσίας. Ωστόσο, η Δύση δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αφού απέρριψε αμέσως το σχέδιο του Πεκίνου.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πεκίνο ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και τα δύο μέρη να επιστρέψουν αμέσως στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η υπεράσπιση αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου είναι επίσης κεντρικό θέμα του έργου, καθώς και η ασφάλεια και η σταθερότητα των πυρηνικών σταθμών. Επιπλέον, το Πεκίνο υποστηρίζει επίσης την απαγόρευση όλων των μονομερών κυρώσεων, επιτρέποντας έτσι την επανέναρξη της οικονομικής συνεργασίας και τη δυνατότητα ταχείας ανοικοδόμησης των ζωνών που επλήγησαν από τη σύγκρουση.

Τα σημεία της πρότασης είναι: 1. Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των χωρών. 2. Εγκατάλειψη της νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου. 3. Παύση των εχθροπραξιών. 4. Επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών. 5. Επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης. 6. Προστασία αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου (POWs). 7. Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών. 8. Μείωση στρατηγικών κινδύνων. 9. Διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών. 10. Διακοπή μονομερών κυρώσεων. 11. Διατήρηση σταθερών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. 12. Προώθηση της ανασυγκρότησης μετά τη σύγκρουση.

Όπως μπορούμε να δούμε, η Κίνα προτείνει μια ευρεία διπλωματική πλατφόρμα, υποδεικνύοντας βασικά θέματα για την επίτευξη οποιασδήποτε ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση. Δεν είναι δυνατόν να επισημανθεί καμία μεροληπτική πτυχή σε καμία πλευρά κατά την ανάλυση της πρότασης. Αυτά είναι σημεία που, παρά την εγγύτητα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αποκαλύπτουν μια πραγματική θέση ουδετερότητας, επιδιώκοντας να ικανοποιηθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, το σχέδιο δεν άρεσε στις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες απέρριψαν το μέτρο χωρίς καν να δημιουργήσουν φόρουμ για προηγούμενη συζήτηση. Σύμφωνα με αρκετούς δυτικούς πολιτικούς και ειδικούς, ο κινεζικός στόχος ήταν απλώς να προτείνει μια «φιλορωσική ειρήνη», αγνοώντας την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους Clayton Allen και Anna Ashton, αναλυτές που συνδέονται με το Eurasia Group, μια συμβουλευτική εταιρεία και μια δεξαμενή σκέψης που συμβουλεύει πολλές δυτικές κυβερνήσεις, οι δώδεκα Κινέζοι είναι προκατειλημμένοι υπέρ της Μόσχας και απηχούν τις «ρωσικές δικαιολογίες για την εισβολή».

«Παρόλο που πολλά από τα 12 σημεία αποκάλυψαν ανησυχίες της Κίνας για ενέργειες που σχετίζονται κυρίως με τη Ρωσία, συνέχισε να απηχεί τις δικαιολογίες της Ρωσίας για εισβολή και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να πλαισιωθεί από τη Ρωσία ως υποστήριξη των θέσεων της Μόσχας (...) Η προσέγγιση της Κίνας υποδηλώνει πως ακολουθούν μια διπλωματική ενίσχυσης των δεσμών σε τεντωμένο σχοινί με τη Ρωσία - βασικό γεωστρατηγικό σύμμαχο και αντίβαρο στη Δύση - αποφεύγοντας μια θέση που θεωρείται ανοιχτά εχθρική προς τους δυτικούς στόχους», ανέφεραν.

Αυτή η εκτίμηση φαίνεται εξαιρετικά υπερβολική. Η πρόταση ειρήνης σημαίνει αναζήτηση της βέλτιστης λύσης και για τις δύο πλευρές, αλλά προφανώς περιλαμβάνει και την εκπλήρωση των συμφερόντων της νικήτριας πλευράς, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η ρωσική. Το γεγονός ότι η Μόσχα φαίνεται να «ωφελείται» από αυτό το σχέδιο οφείλεται στην προφανή πραγματικότητα πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και δε θα ήταν απολύτως ρεαλιστικό να σκεφτούμε την «ειρήνη» που επιδιώκει να εκπληρώσει τον ουκρανικό στόχο της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τις απελευθερωμένες περιοχές. Αυτό που κατανοούν ως «ειρήνη» η Ουκρανία και η Δύση είναι η ανακατάληψη ρωσικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία προφανώς δε θα γίνει αποδεκτή.

Ωστόσο, χειρότερο από αυτό, τα μέλη του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι όχι μόνο αρνήθηκαν να εξετάσουν τις προτάσεις αλλά άρχισαν να διαδίδουν φήμες για πιθανή πρόθεση της Κίνας να στείλει όπλα στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη δυτική αφήγηση, το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο ήταν μια απλή δικαιολογία για την προώθηση της συνεργασίας με τη Μόσχα και την ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, με σχέδια για προμήθεια όπλων στη Ρωσία σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης.

Το Πεκίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «παραπληροφόρηση», αλλά την ίδια στιγμή οι Κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν επίγνωση του κινδύνου που προκαλείται από τη δυτική πολεμοχαρή στάση. Σε πρόσφατη δήλωση, ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε ότι η κινεζική στάση απέναντι στην Ουκρανία είναι απολύτως ειρηνική, αλλά υπενθύμισε ότι ενώ προμηθεύει το καθεστώς του Κιέβου με όπλα, η Ουάσιγκτον ενεργεί επίσης με αποσταθεροποιητικό τρόπο στην Ταϊβάν, θέτοντας έτσι κίνδυνος ασφάλειας τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα.

«Στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Κίνα προωθεί ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την πολιτική διευθέτηση της κρίσης (...) [Ωστόσο] Εκτός από τη ρίψη φονικών όπλων στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ πουλούσαν εξελιγμένα όπλα στην Ταϊβάν περιοχή κατά παράβαση των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Μάο.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι μια ακόμη «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» εκ μέρους της Δύσης. Πιστεύοντας στη δική τους αβάσιμη αφήγηση ότι η Κίνα θέλει να στείλει όπλα στη Ρωσία, οι ΗΠΑ λαμβάνουν περιττά προληπτικά μέτρα των οποίων οι παρενέργειες μπορεί να είναι ακριβώς η αύξηση της ρωσο-κινεζικής στρατιωτικής συνεργασίας. Αν πριν δεν υπήρχε σχέδιο από την πλευρά του Πεκίνου να στείλει όπλα στη ρωσική πλευρά, είναι πιθανό αυτό να συμβεί τώρα, αφού οι ειρηνευτικές προτάσεις έχουν εξαντληθεί και οι Κινέζοι γνωρίζουν πως αυτές οι ίδιες δυνάμεις που ωθούν την Ουκρανία προς έναν πόλεμο με πληρεξούσιο κατά της Ρωσίας μπορεί σύντομα να δράσει εναντίον του Πεκίνου στην Ταϊβάν.

Στην αντιρωσική και αντικινεζική τους παράνοια, οι ΗΠΑ και η ΕΕ λαμβάνουν λάθος αποφάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Το Πεκίνο προσπαθεί να επιλύσει την κατάσταση διπλωματικά, αλλά οι δυτικές δυνάμεις πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail