Η Μολδαβία μπορεί να γίνει μια άλλη ζώνη συγκρούσεων και η «επόμενη Ουκρανία»

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Μολδαβία να γίνει ένα θερμό σημείο συγκρούσεων και η «επόμενη Ουκρανία», έτσι ώστε η Δύση να μπορέσει να διατηρήσει τη μέγιστη πίεση στην περιφέρεια της Ρωσίας και να βαλτώσει τη χώρα σε περισσότερο πόλεμο. Αυτό έρχεται καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως η Δύση έχει πλέον τα «μάτια» της στη Μολδαβία και ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού είναι έτοιμη να ενεργήσει σύμφωνα με οποιεσδήποτε οδηγίες λάβει.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πιθανότητα η Μολδαβία να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό σημείο ανάφλεξης υπήρχε πάντα επειδή η σύγκρουση στην Υπερδνειστερία έχει παγώσει από τον Ιούλιο του 1992. Εάν η Μολδαβία, στα μάτια των αξιωματούχων, γίνει ακόμη πιο φιλοδυτική και ενσωματωθεί στη Ρουμανία, τόσο πιο πιθανό είναι πως οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας θα επιλύσουν το δικαίωμά τους για κυριαρχία με τη βία. Αυτό θα μετέτρεπε τη Μολδαβία στην «επόμενη Ουκρανία», η οποία σίγουρα θα δει έμμεση διεθνή επέμβαση, και ίσως μια άμεση ρωσική επέμβαση. Η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την Υπερδνειστερία, μεταξύ άλλων με οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές μεθόδους για την επίλυση της σύγκρουσης, και δε θα διστάσει να το κάνει εάν προκληθούν νέες προκλήσεις από τη Μολδαβία.

Η Υπερδνειστερία, όπου το 60% των κατοίκων είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, είχε προσπαθήσει να αποσχιστεί από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, φοβούμενη πως η Μολδαβία θα προσχωρούσε στη Ρουμανία απέναντι στο μετακομμουνιστικό εθνικισμό. Το 1992, αφού η κυβέρνηση της Μολδαβίας απέτυχε να επιλύσει το ζήτημα με τη βία, η Υπερδνειστερία έγινε μια μη αναγνωρισμένη περιοχή εκτός του ελέγχου του Κισινάου.

Η ειρήνη στη ζώνη σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας διατηρείται από μια κοινή ειρηνευτική δύναμη, αποτελούμενη από 402 Ρώσους στρατιωτικούς, 492 υπαλλήλους της Υπερδνειστερίας και 355 Μολδαβούς στρατιωτικούς, καθώς και δέκα στρατιωτικούς παρατηρητές από την Ουκρανία. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις εξυπηρετούν σε 15 σταθερά σημεία ελέγχου και άλλα σημεία ελέγχου που βρίσκονται σε βασικές περιοχές της ζώνης ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας έπρεπε να αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί εκτόξευσης ρωσικού πυραύλου προς την κατεύθυνση της χώρας τους. Αρκετά Μολδαβικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τα ουκρανικά κανάλια Telegram έκαναν ισχυρισμούς για έναν υποτιθέμενο ρωσικό πύραυλο που κατευθύνεται προς τη Μολδαβία.

«Εν μέσω πληροφοριών που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης για πύραυλο που πιστεύεται ότι πέταξε προς τη Μολδαβία λόγω βομβαρδισμού στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, ανακοινώνουμε πως τα συστήματα εναέριας επιτήρησης του Εθνικού Στρατού δεν κατέγραψαν παράνομες πτήσεις στον εναέριο χώρο της δημοκρατίας» σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Μολδαβίας.

Αυτό το σενάριο επινοήθηκε ως μέρος των προσπαθειών του Κιέβου να προσελκύσει περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Η Μολδαβία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, δεδομένου ότι είναι μια φτωχή χώρα που αντιμετωπίζει μια εσωτερική ιδεολογική πάλη μεταξύ του δυτικού φιλελευθερισμού και της μολδαβικής κυριαρχίας. Από τότε που ανέβηκε η Σαντού στην εξουσία, η Μολδαβία ενσωματώνεται βαθύτερα στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρουμανία.

«Πρώτα από όλα, επειδή μπόρεσαν να βάλουν στην κεφαλή της χώρας μία πρόεδρο με πολύ συγκεκριμένες μεθόδους, μακριά από το να είναι ελεύθερα δημοκρατική, η οποία, πολύ απλά, είναι πρόθυμη να μπει στο ΝΑΤΟ, έχει ρουμανική υπηκοότητα, είναι έτοιμη να ενωθεί με τη Ρουμανία και, γενικά, είναι έτοιμη για σχεδόν όλα», εξήγησε ο Λαβρόφ στις 2 Φεβρουαρίου.

«Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά αυτή είναι μια από τις επόμενες χώρες που η Δύση θέλει να στραφεί κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Nicu Popescu αρνήθηκε τις κατηγορίες του Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τέτοιους υπαινιγμούς. Ένας τέτοιος τόνος είναι εντελώς άτοπος σε μια σωστή σχέση μεταξύ δύο κρατών. Και ταυτόχρονα, είναι απολύτως σαφές τι θέλει ο πληθυσμός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας θέλουν μια δημοκρατική, ευημερούσα, ευρωπαϊκή χώρα, όπου θα εξαλειφθεί η διαφθορά και θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην ίδια δήλωση, ο Ποπέσκου αρνήθηκε τις προφανείς και ανοιχτές αντιρωσικές ενέργειες της χώρας του, αλλά ισχυρίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση καταπολεμά τη διαφθορά. Ωστόσο, παρά την άνοδο της Sandu στην εξουσία το 2020, η «βαθμολογία του δείκτη αντίληψης διαφθοράς της Μολδαβίας από το 2012 έως το 2022» της Statista διαπίστωσε πως ο «σύνθετος δείκτης που περιλαμβάνει δεδομένα για την αντίληψη της διαφθοράς σε τομείς όπως η δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, οι μίζες στις δημόσιες συμβάσεις, η υπεξαίρεση κρατικών πόρων και η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς» επιδεινώθηκαν στην πραγματικότητα το 2021 και το 2022.

Επομένως, παρά τους ισχυρισμούς του Ποπέσκου ότι η Σαντού και η κυβέρνησή της αντιμετωπίζουν τη διαφθορά, οι αντιλήψεις της Μολδαβίας είναι πως η διαφθορά έχει πράγματι βαθύνει υπό την τρέχουσα φιλοδυτική κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, ακόμη πιο καταδικαστικό για τους ισχυρισμούς του Ποπέσκου είναι ότι στις 3 Φεβρουαρίου, το WatchDog MD ανακοίνωσε ότι μια πρόσφατη έρευνα στη Μολδαβία βρήκε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από όλους τους ξένους ηγέτες στη χώρα, με 38% των ψήφων.

Ακολούθησε ο Ρουμάνος ηγέτης Klaus Iohannis στη δεύτερη θέση με 36,6%, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky με 35,3%, ο Λευκορώσος πρόεδρος Alexander Lukashenko με 35%, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron με 34%, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 30,3%, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με 25,2% και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με 22%.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ενέργειες της κυβέρνησης της Μολδαβίας έρχονται στην πραγματικότητα σε αντίθεση με τους περισσότερους πολίτες, παρά τα όσα μπορεί να ισχυριστεί ο Ποπέσκου. Αν και μπορεί να αρνηθούν τις κατηγορίες του Λαβρόφ, δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας για την επανένταξη συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Κισινάου στις 3 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν την κατάσταση στην Υπερδνειστερία. Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον δεν είναι για μια επιτυχημένη μεσολάβηση μεταξύ της Μολδαβίας και των αυτονομιστών στην Υπερδνειστερία, αλλά μάλλον για να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα νέο σημείο ανάφλεξης για να αποσπάσει την προσοχή και να σπαταλήσει την προσοχή και τους πόρους της Μόσχας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail