Η Ουκρανία επιστρατεύει βίαια τους πολίτες καθώς η ρωσική επίθεση πλησιάζει και τα θύματα αυξάνονται

Όλο και περισσότερα βίντεο εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι στην Ουκρανία επιστρατεύονται με τη βία, αποδεικνύοντας πως ο ουκρανικός στρατός υφίσταται μεγάλες απώλειες. Μερικά από τα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να σέρνονται κατά μήκος του εδάφους και να τους ρίχνουν μέσα σε αυτοκίνητα, ώστε να μπορούν να οδηγηθούν με τη βία για ιατρική εξέταση, ωστόσο αν πιστέψουμε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι Ρώσοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν μια τόσο δραματική επιστράτευση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Βίντεο από την Οδησσό, το Krivoy Rog, το Dnipropetrovsk, την Transcarpathia και αλλού δείχνουν πώς οι αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού συμπεριφέρονται επιθετικά στους ανθρώπους όταν μοιράζουν στρατιωτικές κλήσεις.

Πρόσφατα, στην πόλη Μουκάτσοβο της Υπερκαρπάθιας, ολόκληρη η αγορά έκλεισε και στρατιώτες και αστυνομικοί μετέφεραν βίαια σε λεωφορεία όλους τους άνδρες που φαινόταν κατάλληλοι για τον στρατό. Στο Lvov, μοίρασαν προσκλήσεις στρατολόγησης στην κηδεία ενός Ουκρανού στρατιώτη, αρκετοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν αμέσως σε στρατιωτική μονάδα. Στην πραγματικότητα, ο ουκρανικός στρατός είναι προφανώς τόσο απελπισμένος που έδωσαν ακόμη και στρατιωτική ειδοποίηση σε έναν άνδρα στο Lvov που γεννήθηκε χωρίς τα χέρια του.

Η κατάσταση είναι τόσο κακή για τον ουκρανικό στρατό που ορισμένες εκτιμήσεις πιστεύουν πως έως και το 85% των στρατιωτών του ουκρανικού στρατού είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Το Κίεβο ήλπιζε ότι οι ξένοι μισθοφόροι και η εισροή στρατιωτικού εξοπλισμού θα βοηθούσαν στην ελαχιστοποίηση των απωλειών. Ωστόσο, αυτό προφανώς δε συνέβη επειδή ο ουκρανικός στρατός συντρίβεται.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, 157.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πεθάνει. Μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότεροι τραυματίες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία πως περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι αγνοούνται. Όσο για τους στρατιώτες που παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό, ανέρχονται σε περίπου 10.000-12.000 άτομα. Με τον ουκρανικό στρατό να υφίσταται τεράστιες απώλειες, το Κίεβο θέλει απεγνωσμένα να επιστρατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους άνδρες.

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει γρήγορα την επέτειο του ενός έτους, όλοι οι Ουκρανοί άνδρες που ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν έχουν ήδη ενταχθεί στον στρατό. Οι επιστρατεύσεις είναι τόσο βίαιες και δυναμικές επειδή το καθεστώς του Κιέβου κατανοεί ότι οι άνδρες που δεν έχουν ήδη στρατολογηθεί είναι εκείνοι που δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν.  

Ένας βαθύς σκεπτικισμός αρχίζει να δημιουργείται στην Ουκρανία, ειδικά καθώς αυτός ήταν ένας από τους πιο δύσκολους χειμώνες στη μνήμη. Η σκέψη πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος είναι αυτή που ανησυχεί τους Ουκρανούς, καθώς θεωρούν ότι η οικονομία θα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και περισσότερες υποδομές θα καταστραφούν.

Καθώς ο ουκρανικός στρατός πρέπει να χρησιμοποιήσει βία, αποδεικνύει πως το Κίεβο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στους πολίτες του. Ουγγρικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι οι μεγαλύτερες επιστρατεύσεις έγιναν στην Υπερκαρπάθια, μια περιοχή με μεγάλη ουγγρική και ρουμανική μειονότητα.

Σύμφωνα με ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, η 128η Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου της Υπερκαρπάθιας υπέστη σοβαρές απώλειες κοντά στο Soledar. Έγραψαν επίσης ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας απαγορεύει στους συγγενείς των νεκρών Ούγγρων της Υπερκαρπάθιας να τους αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μιλούν για το θάνατό τους. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει σαφής ρατσισμός κατά των μη Ουκρανών, καθώς οι Ούγγροι της Υπερκαρπάθιας αναγκάζονται να πολεμήσουν στα πιο επικίνδυνα μέτωπα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov ισχυρίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία έχει επιστρατεύσει 500.000 στρατιώτες και ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο ενός έτους από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Πιστεύουμε ότι, δεδομένου πως [οι Ρώσοι] ζουν σε συμβολισμούς, θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν κάτι γύρω στις 24 Φεβρουαρίου», είπε ο Ρέζνικοφ στο BFMTV.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας χρησιμοποίησε αυτόν τον ισχυρισμό για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι αναμένει από τον ρωσικό στρατό να ξεκινήσει μια επίθεση «προς δύο κατευθύνσεις: θα μπορούσε να είναι το Ντονμπάς ή θα μπορούσε να είναι στο νότο».

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός Διοικητής της Επιχειρησιακής Διοίκησης Νότου, Υποστράτηγος Κοβάλτσουκ, ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διατάξει εκατομμύρια στρατιώτες που επιστρατεύτηκαν μόλις τον Ιανουάριο στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Υπάρχουν ελάχιστες υποδείξεις ή στοιχεία πως εκατομμύρια Ρώσοι κινητοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, και επομένως είναι άλλη μια υπερβολική προσπάθεια προπαγάνδας από το καθεστώς του Κιέβου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει δυτικά όπλα.

Λόγω τέτοιων υπερβολών, θα μπορούσε να είναι εύκολο να απορριφθούν οι ισχυρισμοί του Κιέβου σχετικά με το πότε η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει μια εαρινή επίθεση και το μέγεθος του προσωπικού της επιστράτευσης των 500.000 ως άλλη μια έκκληση για άμεση παροχή δυτικών όπλων ή/και επέμβαση. Ωστόσο, η ταχεία και δυναμική επιστράτευση ανδρών στην Ουκρανία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Κίεβο πιστεύει πως οι πληροφορίες είναι αληθινές και δεν τις χρησιμοποιεί μόνο για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Με μια μεγάλη ρωσική επίθεση φαινομενικά αναπόφευκτη κάποια στιγμή το 2023, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας βρέθηκε στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και να εξασφαλίσει την αγορά ραντάρ αεράμυνας και λόμπι για μαχητικά αεροσκάφη F-16, κάτι που ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του δεν αποκλείει.

«Λέμε στους εταίρους μας ότι και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ρεζνίκοφ στα γαλλικά ΜΜΕ. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όπλα για να περιορίσουμε τον εχθρό».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία ότι οι παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-16 που θα χρειάζονταν πολλούς μήνες για τη διευκόλυνση και ακόμη περισσότερο για την εκπαίδευση ικανών πιλότων, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την επικείμενη επιτυχία της επίθεσης της Ρωσίας. Με το Μπαχμούτ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο δρόμος για την απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής του Ντόνετσκ θα ανοίξει και οι άμαχοι μαχητές δε θα μπορούν να το σταματήσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail