Τα ακατάλληλα κτήρια γεννούν τραγωδίες

Η τραγωδία που επέφερε η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Τουρκία και την Συρία, πρέπει να μας ταρακουνήσει και να μας βγάλει από το λήθαργο. Δεν δικαιολογείται να είμαστε αφελείς ή αβάσιμα αισιόδοξοι ότι δεν θα συμβεί και σε εμάς. Πόσο μάλλον όταν έχει ξεκαθαριστεί από τους ειδικούς ότι το νησί μας είναι τοποθετημένο σε σεισμογενή περιοχή, περιτριγυρισμένο από τα όρια τεκτονικών πλακών. 

Από: philenews.com / Της Δέσποινας Ψύλλου

Όπως διευκρινίζει στον «Φ» το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η Κύπρος βρίσκεται στη σεισμογόνο ζώνη των Άλπεων-Ιμαλαΐων στην οποία εκδηλώνεται 15% των σεισμών παγκοσμίως. Η σεισμικότητα της Κύπρου αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στο «Κυπριακό Τόξο», που αποτελεί το τεκτονικό όριο μεταξύ της αφρικανικής και ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η αφρικανική πλάκα κινείται βόρεια προς την πλάκα της Ευρασίας με αποτέλεσμα τη σύγκρουση των δυο. Ξεκαθαρίζεται, δε, ότι η πιο έντονη σεισμικότητα στην Κύπρο παρατηρείται στο κεντρικό-δυτικό μέρος του Κυπριακού Τόξου και σε χερσαία ρήγματα σε Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα.

Οι σεισμοί ήταν και θα παραμείνουν στη ζωή μας. Σαφώς δεν μπορούμε να αποτρέψουμε το φαινόμενο, μπορούμε όμως να αποτρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του. Εκείνο που σκόρπισε το θάνατο σε Τουρκία και Συρία δεν ήταν ο ίδιος ο σεισμός, αλλά η κατάρρευση των κτηρίων. Υπολογίζεται πως κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται ακόμη γύρω στους 100.000 ανθρώπους, τη στιγμή που έχουν ανασυρθεί γύρω στις 44.000 νεκροί.

Οι μαρτυρίες συγκλονιστικές! Τα κτήρια κατέρρεαν σαν χάρτινες κατασκευές. Αυτό διότι όλη η πληγείσα περιοχή είχε υιοθετήσει πολύ ελαστικές προδιαγραφές για την κατασκευή κτηρίων στον βωμό της οικιστικής ανάπτυξης.

Οφείλουμε να λάβουμε το μάθημά μας από το δράμα των γειτόνων μας και να προφυλαχθούμε. Το ζητούμενο δεν είναι να κοιμόμαστε με το ένα μάτι ανοιχτό, ούτε να ζούμε με το φόβο. Το ζητούμενο είναι να θωρακίσουμε τις γερασμένες οικοδομές και να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα κτήρια είναι ασφαλή. Να λάβουμε μετρά και να τα εφαρμόσουμε το συντομότερο. 

«Υπάρχουν κτήρια που χρήζουν, επειγόντως, φροντίδας για να μην θρηνήσουμε θύματα. Είναι σημαντικός ο αριθμός τους σε όλη την Κύπρο. Δεν μιλάμε για μια συντριπτική μειοψηφία», είχε σημειώσει πριν λίγο καιρό στον «Φ» ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ και αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Κωνσταντή. «Χρειάζεται τάχιστα να πάρουμε αποφάσεις», είχε αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις θα αποτελούν εγκληματική αδιαφορία.

Το ΕΤΕΚ έχει ζητήσει να δημιουργηθεί ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων, ξεκινώντας από τις διατηρητέες οικοδομές. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός του γερασμένου κτηριακού αποθέματος της Κύπρου. «Ως γερασμένο, εννοούμε το κτήριο που έχει ανεγερθεί μέχρι και το 1994. Όπου δεν προβλέπονταν αντισεισμικές προδιαγραφές ή υποχρεωτική επίβλεψη ή άλλες παράμετροι. Αυτός είναι και ο λόγος που ως ΕΤΕΚ έχουμε υποβάλει πρόταση για τακτικές επιθεωρήσεις, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο σε αυτά τα κτήρια που ανεγέρθηκαν πριν το 1994». Ο αριθμός των κτηρίων αυτών αναλογεί στο 30% με 40% του συνόλου σε όλη την Κύπρο. Χρειάζονται επιθεωρήσεις, δομοστατική και ενεργειακή αναβάθμιση, συστηματική συντήρηση, προληπτικά μέτρα. 

Είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες των ειδικών. Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Η Πολιτεία οφείλει να εισακούσει και να δράσει, αλλιώς θα είναι συνένοχη... 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail