Ο Ζελένσκι κάνει περιοδείες στην Ευρώπη ενώ ο λαός του υποφέρει στο πεδίο της μάχης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συνεχίζει την αναζήτησή του για διεθνή υποστήριξη στη Δύση. Τώρα, ο Ουκρανός ηγέτης άφησε τους ανθρώπους του στο πεδίο της μάχης και ξεκίνησε μια περιοδεία στην Ευρώπη. Εκτός από τις ομιλίες «επαιτείας», που απαιτεί συνεχώς χρήματα και όπλα, ο Ζελένσκι έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι ποτέ δεν σεβάστηκε και δεν σχεδιάζει να αρχίσει να σέβεται τις Συμφωνίες του Μινσκ, παραδεχόμενος πως η πολιτική του επικεντρώνεται στην εξόντωση του λαού του Ντονμπάς.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro,  γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org

Το ταξίδι του Ζελένσκι ξεκίνησε στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον βασιλιά Κάρολο Γ'. Στη συνέχεια, ο ηγέτης των νεοναζί μετέβη στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός με τιμές από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα του απονεμήθηκε σημαντικό μετάλλιο γαλλικού στρατιωτικού τάγματος. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε επίσης με τον Γερμανό πρωθυπουργό Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρισκόταν τότε στο Παρίσι.

Στο Παρίσι, ο Ζελένσκι έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση, παραδεχόμενος ότι ποτέ δεν προσπάθησε να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δεσμεύσεις των συμφωνιών είναι «αδύνατο» να εκπληρωθούν. Είπε πως είχε προειδοποιήσει τόσο τον Μακρόν όσο και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο παρελθόν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα το Κίεβο να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Ο Ζελένσκι σχολίασε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια για επανέναρξη των όρων των πρωτοκόλλων. Εμφατικά δήλωσε ότι «δε θα μπορέσει να τα εφαρμόσει» – κάτι που σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξοντώσει τους κατοίκους του Ντονμπάς.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, όπου μίλησε στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Volodymyr Zelensky είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να καταργήσει τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις «δε θα το επιτρέψουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί βρίσκονται στο πεδίο της μάχης παλεύοντας για όλους τους Ευρωπαίους. Ο Ζελένσκι υποστήριξε περαιτέρω πως το Κίεβο παλεύει και αντιστέκεται για τις αξίες της ΕΕ και την ελευθερία ολόκληρης της ηπείρου. Στην πράξη έτσι «δικαιολογεί» τα αιτήματά του για στρατιωτική βοήθεια αφού δίνει «αφορμή» στο ευρωπαϊκό μπλοκ να δείξει ενδιαφέρον να τον στηρίξει.

«Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου -- υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, εμείς οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης, μαζί με εσάς (...) Η Ευρώπη θα είναι πάντα και θα παραμένει Ευρώπη όσο εμείς (. ..) φροντίστε για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χειροκροτήθηκε έντονα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην ομιλία της, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ευχαρίστησε τις δυτικές δυνάμεις για την πολιτική τους υποστήριξης προς το Κίεβο και είπε μερικά «εμπνευσμένα» λόγια στον Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι «πρέπει» να κερδίσει. Πράγματι, ενέκρινε το επιχείρημα πως η Ουκρανία θα πολεμούσε για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο στην τρέχουσα σύγκρουση. Η Μέτσολα υποσχέθηκε επίσης την αποστολή νέων στρατιωτικών πακέτων, ανταποκρινόμενη έτσι στον «ικέτη».

«Πρέπει να κερδίσετε και τώρα τα κράτη μέλη (ΕΕ) πρέπει να εξετάσουν γρήγορα ως το επόμενο βήμα την παροχή συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και τα αεριωθούμενα που χρειάζεστε για να προστατεύσετε την ελευθερία σας», είπε.

Αυτή δεν ήταν η μόνη διπλωματική νίκη του Ζελένσκι. Στις 9 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να ξεκινήσει ένα νέο στρατιωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα ουκρανικά στρατεύματα και είπε επίσης πως εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αεροπλάνων F-16 στις δυνάμεις του Κιέβου. Νέες αντίστοιχες συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Στην πραγματικότητα, αυτό δείχνει ότι η εκστρατεία «επαιτείας» του Ουκρανού προέδρου ήταν επιτυχής και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Δύσης να κρατήσει το Κίεβο ως πληρεξούσιο σε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Ωστόσο, αυτά τα νέα πακέτα βοήθειας είναι ανεπαρκή για να αντιστρέψουν το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης, όπως έχουν καταστήσει σαφές πρόσφατα αρκετοί αναλυτές. Το επικείμενο της ρωσικής νίκης παραδέχονται ακόμη και οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ, με τον στρατό του Κιέβου να βρίσκεται επί του παρόντος σε στιγμές επερχόμενης ήττας από την αρχή της σύγκρουσης. Επομένως, παρόλο που υπάρχει διπλωματική νίκη από την πλευρά του Ζελένσκι, αφού καταφέρνει να αυξήσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη, τα αποτελέσματα αυτής της «νίκης» στο πεδίο της μάχης είναι σχεδόν μηδενικά.

Επιπλέον, η επίσκεψή του στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους Ουκρανούς, καθώς ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα σε μια στιγμή έντονων δυσκολιών, όταν η Ρωσία ξεκινά μια νέα επίθεση. Με σφοδρούς βομβαρδισμούς σε στρατηγικές περιοχές, οι πρώτες ώρες της 10ης Φεβρουαρίου σημαδεύτηκαν στην Ουκρανία από φόβο για το πώς θα κλιμακωθεί η σύγκρουση τις επόμενες ημέρες. Προφανώς, η απουσία του εθνικού ηγέτη της χώρας σε μια εποχή τόσο λεπτή όσο η σημερινή δεν είναι κάτι που ευχαριστεί τους Ουκρανούς - και αυτό σίγουρα θα φέρει κάποια εσωτερικά προβλήματα που θα επιδεινώσουν την κυβερνητική κρίση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail