Ποιος φοβάται ένα μετεωρολογικό μπαλόνι;

REUΤΕRS/Wright Florence Lo
Αν αυτό δεν ήταν τόσο σοβαρό, πιθανότατα θα ήταν ξεκαρδιστικό να δούμε τις δύο υπερδυνάμεις να μπαίνουν σε μια σοβαρή αντιπαράθεση για ένα μπαλόνι. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν είναι παρά ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονται το αντίθετο πως είναι σίγουρα «ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι». Αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε και θα συνεχίσει να προκαλεί μάλλον σοβαρές συνέπειες αφού το εν λόγω επιθετικό μπαλόνι πετούσε πάνω από την Αμερική για μια εβδομάδα. Προφανώς, πέταξε πάνω από στρατηγικά ευαίσθητα σημεία και το πιο σημαντικό πάνω από τη βάση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην το καταρρίψουν αμέσως, η οποία είναι η απόφαση που φαίνεται παράξενη ακόμη και για ένα λαϊκό, με τις ΗΠΑ να θεωρούν τον εαυτό τους ως σιδερένια δύναμη που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, αλλά σε αυτό το σημείο η πολιτική ελίτ των ΗΠΑ και το ευρύ κοινό φαίνεται να έχουν φοβηθεί αυθόρμητα από ένα απλό μετεωρολογικό μπαλόνι.

Natasha Wright - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η εκδοχή της ιστορίας φαίνεται να είναι αρκετά άπιαστη αλλά με τις σοβαρές συνέπειες που θα ακολουθήσουν, μία από τις οποίες είναι η ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken στο Πεκίνο. Αυτή η ακύρωση συνεχίζει να τρίβει αλάτι σε μια ήδη αμαυρωμένη εικόνα των ΗΠΑ και για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Ανεξάρτητα από μια σειρά σχολίων από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και το ίδιο το Πεντάγωνο, ορισμένοι πιο σοβαροί αναλυτές από την Κίνα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αυτό που σημαίνει αυτή η επιχείρηση με μπαλόνια είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως είναι αντιμέτωπες με την Κίνα την υπερδύναμη. Αποτυγχάνουν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι αυτό που κάνει μια άλλη υπερδύναμη είναι ακριβώς αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ και κάνουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική τους ιστορία. Μπαλόνια, δορυφόροι, προβοκάτσιες, περιστροφές της Ουάσιγκτον κάθε λογής.

Όλοι έχουμε ακούσει τους Αμερικανούς στρατηγούς τις τελευταίες ημέρες να κάνουν τολμηρές δηλώσεις πως ο επικείμενος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ένας στρατηγός μάλιστα έκανε μια γενναία δήλωση ότι αυτός ο πόλεμος έχει ήδη σχεδιαστεί για το 2025. Έδωσε μάλιστα μια επίσημη προειδοποίηση και στις δύο πλευρές να προετοιμαστούν για τον πόλεμο που μπορεί να παρερμηνευθεί ως διαφημιστικό κόλπο για να στρέψει την προσοχή των φορολογουμένων των ΗΠΑ μακριά από το πραγματικό ζήτημα, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια πραγματική απειλή. Αυτός ο σχολιαστής, χωρίς καθόλου πολιτικές ροπές προς την επίσημη Κίνα, ισχυρίζεται πως είναι λογικό να διερευνηθεί εάν οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για αυτόν τον μελλοντικό πόλεμο. Οποιαδήποτε υπερδύναμη θα κατέφευγε σε έρευνες και τακτικές επιτήρησης, υπό τον όρο ότι έχουν στη διάθεσή τους τόσο προηγμένες τεχνικές δυνατότητες.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν σημαντική έμφαση στο γεγονός ότι η παράνοια των ΗΠΑ έχει υποκινήσει ένα νέο γύρο αντικινεζικών συναισθημάτων στο ευρύ κοινό τους χρησιμοποιώντας ένα απλό μετεωρολογικό μπαλόνι ως προβοκάτσια. Αυτή η υπερβολικά δραματική πολιτική υστερία των ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε μια ακόμη πολιτική θεατρική παράσταση τύπου χολιγουντιανής υπερπαραγωγής. Έτσι μοιάζει η παγκόσμια σκηνή του ανταγωνισμού του 21ου αιώνα και είστε όλοι ευπρόσδεκτοι σε αυτήν.

Δυστυχώς, το ευρύ κοινό των ΗΠΑ αγνοεί οδυνηρά την πραγματική κρυφή ατζέντα εδώ. Αυτή η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας είναι εμφανής εδώ και δεκαετίες. Έκτοτε ο διευθυντής του μετεωρολογικού γραφείου παραιτήθηκε λόγω αυτού του προφανούς σκανδάλου με τα αερόστατα. Υποστήριξε ότι το όλο θέμα ήταν ακούσιο. Ωστόσο, θεώρησαν την απάντηση της Ουάσιγκτον ως πολύ σκληρή και ακατάλληλη. Ακόμη και ένα στρατιωτικό αεροπλάνο αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ για να καταρρίψει το άτυχο μπαλόνι. Ωστόσο, συνεχίζουν προσθέτοντας πως επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να εφαρμόσουν τα απαραίτητα αντίμετρα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν συστηματικά, άμεσα ή μη συστηματικά μέτρα με τον πιο τυχαίο τρόπο.

Αν παραμερίσει κανείς την πολιτική προπαγάνδα των ΗΠΑ, αυτό που οι ΗΠΑ θεωρούν ως πολιτικό ανταγωνισμό είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια προσπάθεια που κάνουν άλλες χώρες να μην εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ. Δεν επιθυμούν να απειλήσουν ούτε να βλάψουν τις ΗΠΑ, αλλά απλώς να υπερασπιστούν τη δική τους θέση στο ότι κάθε χώρα θα πρέπει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις δικές της εγγενείς δυνατότητες και να μην περιορίζεται ούτε να περιορίζεται από άλλες δυσοίωνα απειλητικές υπερδυνάμεις, που τις περισσότερες φορές είναι οι ΗΠΑ πιέζοντάς τις να υποταχθούν. Θέλουν απλώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη ζημιά που προκαλούν οι ΗΠΑ οικονομικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτικά και σίγουρα στρατιωτικά.

Αυτή η πρόσφατα αναδυόμενη παγκόσμια τάξη και η γεωπολιτική αρχιτεκτονική, που αναπτύχθηκαν έξω από τη σιδερένια και σταθερή λαβή των ΗΠΑ, αντικατοπτρίζεται σε αυτή την υπερβολικά σκληρή απάντηση της Κίνας στην όλη υπόθεση των μπαλονιών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται να εφευρίσκουν μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Κίνας σε τακτική καθημερινή βάση, ακόμη κι αν αυτή η στρατηγική συντρίβει τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Επίσης, εξοπλίζουν συνεχώς άλλες χώρες για να τερματίσουν τη συνεργασία τους με την Κίνα. Μια νέα προβοκάτσια για να ρίξουν λάδι στην πολιτική φωτιά κατευθείαν σε αυτό το αδιέξοδο της πολιτικής σύγχυσης στις διεθνείς σχέσεις. Με όλη αυτή την απελπισμένη και συχνά φαρσική καταδίωξη των ΗΠΑ και της Συλλογικής Δύσης ώστε να συνεχίσουν να προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανές ρωγμές και ρήγματα στον κοινωνικό ιστό άλλων χωρών, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες, δεν πρέπει να έχει κανείς αυταπάτες ότι πρόκειται για τον ίδιο τύπο πολιτικής με διαφορετικό φάσμα τακτικών που εφαρμόζονται.

Οι Κινέζοι αρνήθηκαν αμέσως μετά ότι το (προσβλητικό) μετεωρολογικό μπαλόνι ήταν η αιτία για την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Antony Blinken, αλλά ευθύνεται η πιο χαοτική εσωτερική διχόνοια και διχασμός στις ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να βρίσκονται στον πολιτικό λαιμό ο ένας του άλλου και η πίεση για επίθεση στην Κίνα με τα πιο ισχυρά όπλα τόσο μέσω μηχανών μίσους των μέσων ενημέρωσης όσο και στρατιωτικά. Ωστόσο, η Κίνα είχε πολύ πιο σοβαρούς λόγους να ακυρώσει αυτήν την επίσημη επίσκεψη του Blinken. Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι Φιλιππίνες επέτρεψαν άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, εκτός από τις σημερινές πέντε βάσεις που υπάρχουν εκεί. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ισχυρίζονται θριαμβευτικά πως με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει στρατιωτικά την Κίνα μέσω της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν, των Φιλιππίνων και της Αυστραλίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Lloyd Ostin, Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, βρέθηκε στη Νότια Κορέα για να κανονίσει την εγκατάσταση νέων όπλων εκεί, επειδή ισχυρίζονται ότι η απειλή της Κίνας είναι επικείμενη. Λίγες μέρες πριν από αυτό, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να ενισχύσει επίσης τους δεσμούς της Ασίας. Τι στο καλό έκανε στην Άπω Ανατολή; Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως ήταν εκεί για να τους παροτρύνει να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ στην παράδοση όπλων για την Ουκρανία. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης γράφουν για αυτή την επίσκεψη με κάπως χιουμοριστική περιφρόνηση. Έχει μετατραπεί το ΝΑΤΟ σε NAPTO τώρα κατά τύχη; (Σημείωση το γράμμα P σημαίνει την περιοχή του Ειρηνικού). Υποτίθεται ότι η Κίνα θεωρεί αυτούς τους ελιγμούς ως καλοήθεις χειρονομίες ακριβώς πριν από μια υποτιθέμενη σημαντική επίσημη επίσκεψη του Blinken;

Το να πούμε πως ο Σι Τζινπίνγκ θα έπρεπε να έχει πολλούς λόγους για να έχει τουλάχιστον κακία θα ήταν υποτιμητικό. Οι ΗΠΑ φαίνεται να ανοίγουν το κινεζικό μέτωπο με επιταχυνόμενη ταχύτητα, παρόλο που έχουν ήδη κολλήσει στην κινούμενη άμμο του πολέμου με αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Χένρι Κίσινγκερ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν δύο τεράστια μέτωπα εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας ταυτόχρονα, αλλά η εποχή των ορθολογικών, καλά ισορροπημένων εχθροπραξιών φαίνεται να είναι πίσω μας. Την εποχή που ο Κίσινγκερ ήταν πολύ πιο σημαντικός πολιτικά, ήταν ο «ιμπεριαλισμός υπό την κυριαρχία». Όμως, κάτω από την απειλητική πίεση των ΗΠΑ από το 2014, προέκυψε λυπηρά όλο και στενότερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Ένα νέο σύνολο διεθνών οργανισμών όπως οι ASEAN, BRICS, SCO κλπ φαίνεται ότι έχουν δει μέσα από αυτό το απαίσιο παιχνίδι εξουσίας που παίζουν οι ΗΠΑ να θέλουν να συγκρατήσουν και να καταστρέψουν όλους τους αντιπάλους τους έναν προς έναν. Έτσι, οι νεοεμφανιζόμενες οργανώσεις αποφάσισαν να σφυρηλατήσουν νέες ενοποιήσεις και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, εκδιώκοντας σιγά σιγά τις ΗΠΑ.

Για να μην ξεχνάμε, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Ma Zhaoxu βρέθηκε στη Μόσχα μόλις πρόσφατα για να συνεχίσει και να βελτιώσει περαιτέρω τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας. Υπάρχουν κάποιες εικασίες πως αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το προπαρασκευαστικό μονοπάτι για να έρθει ο Xi Jinping να επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη άνοιξη. Η Μόσχα το έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά δεν μοιάζει με το Πεκίνο να ανακοινώνει επίσημες επισκέψεις νωρίτερα. Δεδομένου ότι οι τίτλοι στα κινεζικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι γνωρίζουν καλά πως οι ΗΠΑ αναστέλλουν τον ηγεμονικό ιμπεριαλισμό, οι Κινέζοι καλούν τις ΗΠΑ να σταματήσουν την τυφλή εμμονή τους να περιορίσουν την Κίνα επειδή η πολωμένη φυλετική σκέψη στα μπλοκ που βρίσκονται σε σύγκρουση είναι δρόμος για το πουθενά.

Τουλάχιστον μεταξύ της επίσημης Ρωσίας και της Κίνας, δεν υπάρχουν λυπημένες ιστορίες για ένα μετεωρολογικό μπαλόνι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail