Οι Αμερικάνοι κατέρριψαν το κινέζικο μπαλόνι - Έντονη διαμαρτυρία από το Πεκίνο

Freepen.gr - Στις 4 Φεβρουαρίου, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν επιτέλους το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στα ανοιχτά της ακτής της Καρολίνας. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το ξένο αεροσκάφος εντοπίστηκε στον ουρανό πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε το αεροσκάφος ως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Με τη σειρά του, το Πεκίνο ισχυρίστηκε πως ήταν ένα πολιτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για μετεωρολογικούς σκοπούς.

Το αερόστατο εντοπίστηκε για πρώτη φορά πάνω από την πολιτεία της Μοντάνα, όπου βρίσκεται η βάση Μάλμστρομ των ΗΠΑ και τα σιλό πυρηνικών πυραύλων. Καθώς το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι παρασύρεται ήρεμα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, παρατηρώντας στρατηγικές τοποθεσίες του αμερικανικού στρατού για δύο ημέρες, η FAA έκλεισε τρία αεροδρόμια και έκλεισε τον εναέριο χώρο σε τμήματα της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας.

Τελικά καταρρίφθηκε πάνω από την πόλη Kingston που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Ατλαντικού. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με στόχο την ανέλκυση των συντριμμιών ενός μπαλονιού από το νερό. Το USS Carter Hall (LSD-50) με γερανό 30 τόνων επί του σκάφους φέρεται να κατευθύνεται νότια από το Beaufort, NC καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσπάθειες ανάκτησης μπαλονιών.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη διαμαρτυρία για τις ενέργειες των ΗΠΑ που οδήγησαν στην κατάρριψη του μετεωρολογικού μπαλονιού της Κίνας σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου.

«Η κινεζική πλευρά εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία και τη διαμαρτυρία της για τη βία που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να επιτεθεί σε μη επανδρωμένο αερόπλοιο. Η Κίνα έχει επανειλημμένα ειδοποιήσει την αμερικανική πλευρά νωρίτερα μετά τον έλεγχο ότι το αερόπλοιο προορίζεται για πολιτική χρήση και εισήλθε στον [εναέριο χώρο] των ΗΠΑ επειδή ανωτέρας βίας, ήταν μια απολύτως απρόβλεπτη κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο.

Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα στην απαιτούμενη περαιτέρω απάντηση και θα προστατεύσει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της, πρόσθεσε το υπουργείο.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail