Η Βραζιλία βάζει την μπάλα της «Αποδολαριοποίησης» να ρολάρει στη Νότια Αμερική

Στο σημερινό κόσμο, το δολάριο ΗΠΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των διεθνών νομισμάτων. Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν. Η αστάθεια του νομίσματος έχει εγείρει αρκετά ερωτήματα σχετικά με αυτό. Η οπλοποίηση του δολαρίου έκανε τις χώρες να αναζητήσουν άλλες επιλογές.

Του Ροχίτ Γιαντάβ - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή τη φορά, η Βραζιλία έχει βάλει την μπάλα της «αποδολαριοποίησης» να ρολάρει στη Νότια Αμερική.

Βραζιλία και BRICS

Η Ντίλμα Ρούσεφ, η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, επιλέχθηκε για να είναι η επόμενη αρχηγός της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης του ομίλου BRICS, αφού η Βραζιλία συγκέντρωσε την υποστήριξη των άλλων εθνών του συνασπισμού.

Η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης BRICS, με έδρα τη Σαγκάη της Κίνας, ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS. Δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η τράπεζα BRICS είναι ένα ίδρυμα υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση έργων στις πέντε χώρες του ομίλου BRICS.

Αυτό θα ωφελούσε σε μεγάλο βαθμό τη Βραζιλία που αναζητά επενδύσεις μετά από μια δεκαετία αργής ανάπτυξης. Θα βοηθούσε επίσης την αποδολαριοποίηση μεταξύ των εθνών BRICS.

Υπό τη διοίκηση Μπολσονάρο, η Βραζιλία κινήθηκε περισσότερο σε ευθυγράμμιση με τις δυτικές δυνάμεις. Ήταν διστακτικός να υποστηρίξει ένα αποθεματικό νόμισμα BRICS. Αλλά τώρα, ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με την κυριαρχία του δολαρίου στο εμπόριο της Βραζιλίας. Πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι BRICS ως τρόπος αποδολαριοποίησης. Τόνισε πως οι BRICS δε δημιουργήθηκαν για άμυνα, αλλά ως επιθετικό εργαλείο.

Αποδολαριοποίηση

Οι χώρες BRICS έχουν ήδη αναλάβει ένα έργο για τη δημιουργία αποθεματικού νομίσματος για την εκπλήρωση των οικονομικών τους στόχων. Αυτό το νόμισμα θα σχηματιζόταν από έναν συνδυασμό του κινεζικού RMB Yuan, του ρωσικού Ρουβλίου, της ινδικής Ρουπίαςς, του Ρεάλ της Βραζιλίας και του Ραντ Νότιας Αφρικής.

Ο Πάβελ Κνιάζεφ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε το σχέδιο. Είπε: «Συζητείται η δυνατότητα και οι προοπτικές δημιουργίας ενός κοινού ενιαίου νομίσματος που θα βασίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων των χωρών BRICS».

Τα κράτη BRICS έχουν δηλώσει προηγουμένως την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυο πληρωμών. Το δίκτυο θα μείωνε την εξάρτησή τους από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον, χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα πιο συχνά στο εμπόριο.

Ο Knyazev είπε, «Αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Ο οδικός χάρτης για την σταδιακή αύξηση του μεριδίου των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς. Επομένως, δεν νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί, αλλά η πρόθεση είναι σοβαρή». Λαγός, δηλαδή, το δολάριο μπορεί να είναι μπροστά αυτή την στιγμή. Αλλά η αργή και σταθερή Χελώνα κερδίζει τον αγώνα.

Η αποδολαριοποίηση της Νότιας Αμερικής

Οι προσπάθειες της Βραζιλίας μπορεί κάλλιστα να έχουν απήχηση στη Νότια Αμερική. Η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Βραζιλία, θέλει ήδη να γίνει μέλος του ομίλου BRICS. Αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο στην περιοχή.

Πέρυσι, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro πρότεινε την προώθηση του Sucre, ενός νομίσματος που χρησιμοποιείται από το συνασπισμό των κρατών ALBA. Το ALBA αποτελείται κυρίως από τη Βολιβία, την Κούβα και άλλα μικρά έθνη στις Δυτικές Ινδίες. Επιπλέον, ο Κολομβιανός Gustavo Petro είναι επίσης υπέρ της ενσωμάτωσης της Λατινικής Αμερικής. Υπάρχουν ευνοϊκοί άνεμοι σε όλη την ήπειρο για ένα κοινό νόμισμα.

Η Αργεντινή και η Βραζιλία σχεδιάζουν ήδη την εισαγωγή ενός κοινού νομίσματος. Θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου στην ήπειρο. Το έργο μπορεί να τοποθετήσει την περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως σημαντική γεωπολιτική και οικονομική δύναμη. Θα ήταν σε θέση να εξάγει ένα ευρύ φάσμα αγαθών εκτός από το να είναι αυτοβιώσιμο.

Η κοινή δήλωση Αργεντινής-Βραζιλίας τόνισε τη δυνατότητα ενός κοινού νομίσματος της Νότιας Αμερικής να μειώσει την εξωτερική ευπάθεια. Αναφέρθηκε στην ευπάθεια που συνοδεύει το δολάριο ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν συνεχώς κυρώσεις σε χώρες της ηπείρου, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις χώρες να αντιμετωπίσουν το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο.

Ως εκ τούτου, η Βραζιλία έχει βάλει το μπαλάκι της «αποδολαριοποίησης» να κυλά στην ήπειρο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες επενδύσεις, μειωμένο κόστος συναλλαγών και μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση.

Είναι εφικτό;

Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και των συναλλαγματικών αποθεμάτων για τις εμπλεκόμενες χώρες. Η επιτυχία του νομίσματος, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί και πόσο οι συμμετέχουσες χώρες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην επιτυχία του.

Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ. Η ηγεμονία των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το δολάριο ΗΠΑ. Εάν το δολάριο εκθρονιστεί, θα είναι μια σημαντική αλλαγή στον εικοστό πρώτο αιώνα στη γεωπολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail