Τα φράγματα του Ερντογάν ήταν καταλύτης για τον καταστροφικό σεισμό;

Freepen.gr - «Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία θέτει το ερώτημα αν υπάρχουν φυσικοί ή γεωγραφικοί λόγοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να φτάσει ο σεισμός σε αυτήν την καταστροφική μορφή και ποια είναι λοιπόν η σχέση των φραγμάτων που κατασκεύασε η Τουρκία με την εκδήλωση του πρόσφατου σεισμού;» είναι η εισαγωγή σχετικού ρεπορτάζ του κουρδικού πρακτορείου Hawar.

Δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν λόγο για το ρόλο των πολλών φραγμάτων που εξαπλώνονται στην Τουρκία. Ο σεισμός σημειώθηκε, ιδιαίτερα με την παρουσία περισσότερων από 2.000 φραγμάτων, δεξαμενών νερού και τεχνητών λιμνών εντός της Τουρκίας.

Το τουρκικό καθεστώς κατασκεύασε δεκάδες φράγματα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη. Τι προκάλεσε μεγάλη κρίση και λειψυδρία που έφτασε στο σημείο της ξηρασίας στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Αιγύπτιος ειδικός φράγματα και καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Abbas Sharaki, επιβεβαίωσε πως «η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της φύσης, θεωρείται ζώνη σεισμού, επειδή περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα μεγάλων ρηγμάτων, καθώς και την παρουσία των διαχωριστικών μεταξύ ηπειρωτικών μπλοκ, όπως η Αφρική, η Ευρώπη και το αραβικό μπλοκ με την Ευρώπη».

Είπε στο πρακτορείο ANHA πως «Αυτός ο γεωλογικός σχηματισμός καθιστά την Τουρκία ευάλωτη στους σεισμούς με τρόπο παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία και τις χώρες του Ειρηνικού», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «τα φράγματα επιστημονικά δεν προκαλούν σεισμούς, αλλά όταν η αστάθεια του εδάφους και η γεωλογική φύση της περιοχής συναντώνται με την παρουσία τεράστιων φραγμάτων, το αποτέλεσμα είναι αυτό που συνέβη».

Και τόνισε πως «τα φράγματα από μόνα τους δε δημιουργούν ισχυρούς σεισμούς, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ένας καταστροφικός σεισμός έγινε στην Τουρκία το 1939 όταν δεν υπήρχαν φράγματα». Επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος των φραγμάτων εμφανίζεται όταν κατασκευάζονται σε περιοχή που είναι γεωλογικά ασταθής ή έχει μεγάλα ρήγματα, όπως συμβαίνει στη νότια Ανατολία».

Σύμφωνα με τον Sharaki, "Η Τουρκία έχει περισσότερα από 600 φράγματα, που είναι ένας τεράστιος αριθμός, και υπάρχει ένα έργο για την κατασκευή 22 ακόμη στην περιοχή της νότιας Ανατολίας. 10 από αυτά έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής και η αποθήκευση νερού έχει φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο θέμα λόγω της γεωλογικής φύσης της περιοχής. Όντας ένα σεισμογενές περιβάλλον λόγω της παρουσίας ενός μεγάλου ρήγματος, πέραν του ότι αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στα υδάτινα δικαιώματα χωρών όπως η Συρία και το Ιράκ.

Με τη σειρά του, ο πρώην Υπουργός Άρδευσης της Αιγύπτου, Δρ. Hossam Maghazi, εκτιμά πως υπάρχουν πολλές αιτίες σεισμών, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Ανατολία, γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα, καθώς στο παρελθόν είχε γίνει μάρτυρας πολλών καταστροφικών σεισμών.

Ο Μαγκάζι απέκλεισε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ANHA, ότι «τα φράγματα έχουν ρόλο ή επιρροή στην εκδήλωση σεισμών, εξηγώντας πως όσο η περιοχή είναι σεισμικά ενεργή, η γη είναι γενικά προετοιμασμένη για σεισμούς».

Επισήμανε ότι «κάποιες θεωρίες πιστεύουν ότι η παρουσία μεγάλων βαρών και η αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων νερού από φράγματα μπορεί να είναι ένας από τους καταλύτες για την εκδήλωση σεισμών, αλλά από μόνη της δεν είναι από τις αιτίες των σεισμών».

Ο Μαγκάζι κατέληξε, «είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πως υπάρχει ρόλος των φραγμάτων στην εκδήλωση σεισμών χωρίς να γίνουν εις βάθος μελέτες για το θέμα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αποκλείει αυτό το θέμα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail