Το σχέδιο αποκλεισμού των ρωσικών πλοίων στη Βαλτική παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και μπορεί να προκαλέσει πόλεμο

Οι προθέσεις της Δύσης να εξοπλίσουν την Εσθονία με τους πιο σύγχρονους τύπους συμβατικών όπλων που μπορούν να στοχεύσουν την Αγία Πετρούπολη, καθώς και η εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς, υποδηλώνουν ότι η χώρα της Βαλτικής θέλει να αμφισβητήσει τη Ρωσία παρά το ότι ο στρατός της έχει τόσους επαγγελματίες στρατιώτες που με το ζόρι σχηματίζουν ένα μόνο τάγμα. Ταυτόχρονα, και εξίσου προκλητικές, οι εσθονικές αρχές συζήτησαν την εισαγωγή παράκτιας ζώνης 24 ναυτικών μιλίων στον Κόλπο της Φινλανδίας για τον περιορισμό της ναυσιπλοΐας των ρωσικών πλοίων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αποδεικνύεται πως η Εσθονία είναι ένα εξαιρετικά δραστήριο αντιρωσικό κράτος που ελπίζει ότι οι ενέργειές του θα λάβουν φόρο τιμής και ανταμοιβές από τη Δύση. Ωστόσο, επιδιώκοντας αυτόν τον στόχο, η χώρα της Βαλτικής φτάνει στο σημείο να θέλει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο περιορίζοντας τη ρωσική ναυτιλία στα ύδατα στα οποία έχει το δικαίωμα να πλέει.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως οι προσπάθειες ανάπτυξης επιθετικών όπλων του ΝΑΤΟ θα προκαλέσουν αμέσως αντίποινα. Δεδομένου ότι η Εσθονία θέλει να τοποθετήσει οπλικά συστήματα που μπορούν να στοχεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως ο ρωσικός στρατός θα αναπτύξει το σύστημα Iskander ή άλλο είδος όπλου για να καλύψει πλήρως τη θαλάσσια, χερσαία και εναέρια επικράτεια της Εσθονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία επιχείρησε να αποκλείσει τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ το 2022 σταματώντας τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές και προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δράση λόγω του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ. Αυτό απέτυχε γρήγορα καθώς ένας στρατιωτικός και οικονομικός αποκλεισμός μπορεί να οδηγήσει σε ένα «casus belli» - ένα λόγο για πόλεμο, ο οποίος δε θα ασφαλίσει τη Λιθουανία σύμφωνα με το άρθρο «αμοιβαίας άμυνας» του ΝΑΤΟ.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ εναλλάσσουν τις μονάδες τους, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών και των μαχητικών αεροσκαφών F-16, στις χώρες της Βαλτικής. Οι χώρες της Βαλτικής είναι γεμάτες ξένους στρατιώτες και εξοπλισμό, καθώς οι ίδιες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια παρά την εφαρμογή πολιτικών που είναι εξαιρετικά προκλητικές και εχθρικές προς τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ταλίν, Βλαντιμίρ Λιπάγιεφ, ο οποίος αποκάλυψε πως οι δυτικές χώρες σχεδιάζουν να εφοδιάσουν την Εσθονία με τους πιο σύγχρονους τύπους συμβατικών όπλων, είπε επίσης ότι οι Άγγλοι είχαν συμφέρον να δημιουργήσουν ένα αντιρωσικό φυλάκιο στη χώρα της Βαλτικής για να ασκήσει οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και στρατιωτική πίεση στη Ρωσία.

Ωστόσο, οι χώρες της Βαλτικής παίζουν με τη φωτιά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η Ρωσία είναι ικανή να αποστρατιωτικοποιήσει εχθρικά κράτη. Ακόμη και η Ουκρανία, η οποία έχει όλους τους πόρους της Δύσης πίσω της και τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία, δεν καταφέρνει να ανακόψει το κύμα του πολέμου και των εδαφικών απωλειών.

Με τον ουκρανικό στρατό να φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά επικείμενης κατάρρευσης το 2023, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κλιμακώνουν τις εντάσεις έτσι ώστε η συνεχής σύγκρουση να μπορεί να εξαντλήσει τους πόρους και την προσοχή της Ρωσίας. Μια διεθνοποιημένη προσπάθεια για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία θέτει μόνο χώρες υπό καθεστώς μαριονέτας σε κίνδυνο ρωσικών αντιποίνων, όπως δείχνει η Ουκρανία.

Όπως ειπώθηκε, εάν η Εσθονία αποκλείσει ρωσικά πλοία, δεν μπορεί να προστατευθεί βάσει του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, καθώς ξεκίνησε την εχθρότητα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Όπως είναι λογικό, οι κορυφαίες χώρες της ΕΕ δε θέλουν να εκτεθούν σε ρωσική αντεπίθεση, γι' αυτό η Βαλτική και η Πολωνία χρησιμοποιούνται ως τροφή πυροβόλων αντ' αυτών -όπως είναι αυτή την στιγμή η Ουκρανία.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, συμφωνήθηκε μια διαχωριστική γραμμή στη μέση του Φινλανδικού Κόλπου μεταξύ της Ρωσίας και της πρόσφατα ανεξάρτητης Εσθονίας. Από αυτή τη μεσαία γραμμή, η Φινλανδία και η Εσθονία υποχώρησαν τρία χιλιόμετρα για να επιτρέψουν στη Ρωσία ένα κανάλι έξι χιλιομέτρων για την ελεύθερη διέλευση των ρωσικών εμπορικών και στρατιωτικών στόλων, δημιουργώντας έτσι στην πραγματικότητα αυτά τα διεθνή ύδατα. Προκειμένου να αποκλειστεί η Ρωσία στον Κόλπο της Φινλανδίας, είναι απαραίτητο και η Φινλανδία να εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Εάν το Ταλίν εισαγάγει μονομερώς μια τέτοια ζώνη στα χωρικά του ύδατα, τότε η Ρωσία έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει το φινλανδικό τμήμα του κόλπου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Φινλανδία σχεδιάζει να εμποδίσει τα ρωσικά πλοία. Εάν η Φινλανδία και η Εσθονία εμπόδιζαν τη ρωσική ναυτιλία, η Μόσχα θα είχε ισχυρή αιτία να προσφύγει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που σίγουρα θα ταπείνωνε μια χώρα όπως η Φινλανδία που αρέσκεται να υπερηφανεύεται πως τηρεί πολύ το διεθνές δίκαιο αυστηρά.

Επομένως, αν και η εσθονική πλευρά μπορεί να είναι ενθουσιώδης στην επιβολή αντιρωσικών μέτρων με την ενθάρρυνση των αγγλόφωνων χωρών, υπάρχει πιθανότητα περιφερειακές χώρες όπως η Φινλανδία και η Γερμανία να μην θέλουν ένα νέο μέτωπο εντάσεων με τη Ρωσία και να επιχειρήσουν να εξαναγκάσουν τη Βαλτική χώρα να μετριάσει την στάση της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail