Ο σεισμός ήρθε γάντι του Ερντογάν

Ίσως είναι άκαιρο την ώρα που η Τουρκία θάβει τους νεκρούς από το σεισμό στο χώμα και προσπαθεί να ξεθάψει τους ζωντανούς από τα ερείπια, να προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε ποια επίδραση θα έχουν στην πολιτική ζωή της χώρας τα φονικά ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας. Όμως, η Τουρκία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου και η καταστροφή που έπληξε τη χώρα είναι αδύνατο να βγει από το πολιτικό κάδρο.

Από: philenews.com / Της Ξένιας Τούρκη

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, να κηρύξει δέκα τουρκικές επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το επόμενο τρίμηνο, ενέτεινε τα σενάρια για πιθανή αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης. Πολύ περισσότερο, που οι σχετικές φήμες είχαν δει το φως της δημοσιότητας και πριν από τους σεισμούς, με πολλούς να ισχυρίζονται πως ο Τούρκος πρόεδρος αναζητούσε αφορμή για να προχωρήσει στην αναβολή της, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν αντιμέτωπο με το φάσμα της ήττας. 

Αν τελικά οι εκλογές γίνουν, είναι πιθανόν η επανεκλογή του Τούρκου προέδρου να εξαρτηθεί από την διαχείριση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, που έπληξε τη χώρα του. Δύο είναι τα ενδεχόμενα. Πρώτο ο αντίκτυπος μπορεί να είναι άκρως αρνητικός αν φανεί πως η τουρκική κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες για κατασκευαστικά λάθη σε κτίρια που έπεσαν και αν δεν τηρήθηκαν είτε για λόγους διαφθοράς είτε για αδιαφορίας τα πρότυπα δόμησης. Επιπλέον, αν η αντίδρασή της δεν είναι ικανοποιητική, αν φανεί αδιάφορη μπροστά σε τόσο πόνο, οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μπορεί να της στρέψουν την πλάτη. 

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο αυταρχικός Ταγίπ Ερντογάν να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να ανοίξει τα κρατικά ταμεία για να δώσει άφθονη βοήθεια και να παρουσιαστεί ως ο μόνος, που βρίσκεται κοντά στο λαό και που αφουγκράζεται τον πόνο του, ένας στοργικός εθνοπατέρας με λίγα λόγια. Θα χρησιμοποιήσει το συγκεντρωτικό σύστημα, που έστησε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και θα διαθέσει όλα τα εφόδια του κράτους και του συστήματος προπαγάνδας του, προκειμένου να βγει ενισχυμένος ενόψει των εκλογών. 

Όλα τα στοιχήματα, είναι σαφώς υπέρ του δεύτερου σεναρίου. Κανένας δεν έχει αμφιβολία πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει σκοπό να φύγει από το προεδρικό μέγαρο. Όσο κυνικό και αν ακούγεται είναι πολύ πιθανόν πως ο σεισμός του ήρθε γάντι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail