Το μέγεθος έχει σημασία - Σε μια επίγεια επέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Μια ευρωπαϊκή εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών μου έστειλε μια από τις τριμηνιαίες ερευνητικές επιστολές της. Είναι μια «κόντρα ανασκόπηση των πολιτικών και στρατιωτικών προεκτάσεων» του πολέμου στην Ουκρανία. Αναλύει «νικητές και ηττημένους» του πολέμου.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι αντίθετο μόνο υπό την έννοια ότι αντιπαρέρχεται τις ψευδείς απόψεις των «δυτικών» mainstream media με την πραγματικότητα. Οι ηττημένοι του πολέμου είναι όλοι στη «δυτική» πλευρά με τους μόνους δύο νικητές να είναι οι ιδιοκτήτες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και η Ρωσία.

Μου εστάλη το αντίγραφο ευγενείας γιατί, όπως γράφει η εταιρεία, οι συζητήσεις στο Moon of Alabama ήταν «απολύτως χρήσιμες» για να σχηματίσω την άποψή τους.

Σημείωση προς τους συγγραφείς: Καλώς ήρθατε.

Δε θα παραθέσω απόσπασμα από το έγγραφο καθώς φαίνεται να είναι ένα κάπως εμπιστευτικό επιχειρηματικό προϊόν. Θα κλέψω όμως δύο γραφικά από αυτό που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε το μέγεθος του πολέμου στην Ουκρανία και πώς ΔΕ θα τελειώσει.

Υπήρξαν θεωρίες ότι η Πολωνία ή κάποια δύναμη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα επενέβαιναν με τα στρατεύματά τους στο έδαφος στην Ουκρανία για να «διώξουν τους Ρώσους έξω».

Τα δύο γραφικά όμως διαλύουν κάθε ελπίδα για μια τέτοια επέμβαση.

Ακολουθεί ένας επιχειρησιακός χάρτης της Καταιγίδας της Ερήμου. Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης την άνοιξη του 1991 για την εκδίωξη του Ιράκ από το Κουβέιτ.


μεγαλύτερη ανάλυση

Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν περίπου εννέα μήνες για να συγκεντρώσουν δυνάμεις περίπου 700.000 Αμερικανών και 250.000 συμμαχικών στρατευμάτων με όλο τον εξοπλισμό τους. Το Ιράκ είχε περίπου 650.000 στρατιώτες στο θέατρο. Οι ΗΠΑ δημιούργησαν για πρώτη φορά απόλυτη αεροπορική υπεροχή καταστρέφοντας τα μαχητικά αεροσκάφη και τις δυνάμεις αεράμυνας του Ιράκ. Με αυτό, χρειάστηκαν μόνο 100 ώρες χερσαίας επιχείρησης για να καταστραφεί το ένα τρίτο των ιρακινών δυνάμεων. Ο υπόλοιπος ιρακινός στρατός υποχώρησε υπό πυρά προς τη Βαγδάτη.

Υπάρχουν περίπου 550.000 Ρώσοι στρατιώτες μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Μια υποθετική επιχείρηση για να «διώξει τη Ρωσία έξω» θα είχε έτσι περίπου το ίδιο μέγεθος με την Καταιγίδα της Ερήμου. Αλλά οι γεωγραφικές διαστάσεις διαφέρουν δραστικά.

Ο παρακάτω είναι ένας επιχειρησιακός χάρτης της καταιγίδας της ερήμου από ψηλά που επικαλύπτεται σε κλίμακα στον χάρτη της Ουκρανίας.


μεγαλύτερη ανάλυση

Ο χάρτης στράφηκε προς τα αριστερά κατά 90 μοίρες. Ο βορράς είναι στα αριστερά, στα ανατολικά στην κορυφή και η Κριμαία στα νότια προς τα δεξιά.

Η Ρωσία καταλαμβάνει περίπου 87.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ουκρανίας. Το θέατρο Desert Storm γύρω από το Κουβέιτ ήταν πέντε φορές μικρότερο.

Ένας υποθετικός συνασπισμός των ΗΠΑ στο μέγεθος της καταιγίδας της ερήμου θα μπορούσε πιθανότατα να διασχίσει τον Δνείπερο και να την Κριμαία. Αλλά θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό. Οι περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και η ίδια η Κριμαία θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα χέρια της Ρωσίας.

Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για τους οποίους καμία τέτοια επιχείρηση δεν θα σχεδιαστεί και δεν θα εκτελεστεί ποτέ.

  • Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τη δύναμη του μεγέθους που είχαν δεσμευτεί για την Καταιγίδα της Ερήμου. Ούτε οι σύμμαχοί της.
  • Οι ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν αεροπορική υπεροχή στο Ιράκ επειδή μπορούσαν να πετάξουν από κοντινά αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας και από αεροπλανοφόρα στον Περσικό Κόλπο. Η αεροπορική υπεροχή στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την καταστροφή αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας. Τα επόμενα ασφαλή εναέρια πεδία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ είναι στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Κανένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο δε θα τολμήσει να μπει στη Μαύρη Θάλασσα. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη δε θα έχουν την απαραίτητη εμβέλεια για μάχιμες αποστολές στην ανατολική Ουκρανία. 
  • Το ουκρανικό σιδηροδρομικό σύστημα είναι πλέον ένα χάος. Είναι ανίκανο να μετακινήσει μια μεγάλη δύναμη από τη δύση στην ανατολική Ουκρανία.
  • Οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης μεγάλης δύναμης μέσω της Ουκρανίας θα υπόκειται σε βαθιά απαγόρευση μάχης από ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις.
  • Ο ιρακινός εξοπλισμός συντηρήθηκε άσχημα και οι ιρακινές δυνάμεις ελάχιστα εκπαιδεύτηκαν. Η Ρωσία έχει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό υψηλής τεχνολογίας.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά σίγουρα μπορείτε να πιάσετε το νόημα.

Κανένας χερσαίος στρατός των ΗΠΑ δε θα μετακινηθεί στην Ουκρανία. Είναι γελοίο να σκεφτόμαστε το αντίθετο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail