Οι ΗΠΑ κλείνουν ένα βασικό χάσμα στην στρατιωτική περικύκλωση της Κίνας, αλλά κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο;

SOUTH CHINA SEA (Feb. 2, 2023) An E-2C Hawkeye from the "Sun Kings" of Carrier Airborne Early Warning Squadron (VAW) 116 taxis on the flight deck of the aircraft carrier USS Nimitz (CVN 68). Nimitz is in U.S. 7th Fleet conducting routine operations. 7th Fleet is the U.S. Navy's largest forward-deployed numbered fleet, and routinely interacts and operates with Allies and partners in preserving a free and open Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Joseph Calabrese)

Με την οικοδόμηση περισσότερων στρατιωτικών βάσεων γύρω από το Πεκίνο, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να δημιουργήσει απειλή, όχι να την περιορίσει

Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία με τις Φιλιππίνες για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις, κλείνοντας ένα κρίσιμο κενό στη στρατιωτική περικύκλωση της Κίνας.

Τιμούρ Φομένκο, πολιτικό αναλυτή - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως σημειώνεται από το BBC, οι βάσεις είναι "ένα βασικό κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που θα προσφέρει ένα μπροστινό κάθισμα για την παρακολούθηση των Κινέζων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν". Αυτό ολοκληρώνει ένα" τόξο γύρω από την Κίνα" που αποτελείται από την παρουσία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Το να το θέσουμε έτσι είναι ειρωνικό, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να πλαισιώνουν το Πεκίνο ως απειλή σε αυτήν την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια στρατηγική για στρατιωτική περικύκλωση και περιορισμό της Κίνας και είναι αποφασισμένες να αυξήσουν σημαντικά την παρουσία τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μέσω μιας σειράς πολυμερών και διμερών συμμαχιών. Αυτό περιλαμβάνει να πιάσουν μια θέση στις Φιλιππίνες, που κατέχουν μια κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στα νότια της Ταϊβάν. Η θέση τους σημαίνει, όσο και αν οι ηγέτες του να θέλουν να το αρνηθούν, ότι το έθνος του αρχιπελάγους, κάποτε αποικία των ΗΠΑ, τελικά δεν μπορεί να αποφύγει να πιαστεί σε σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

Η ιστορία με πολλούς τρόπους, επαναλαμβάνεται. Οι Φιλιππίνες και άλλα συναφή εδάφη, ήταν το σημείο εκκίνησης στο οποίο η Αμερική αναγκάστηκε να γίνει δύναμη του Ειρηνικού. Ο ισπανικός-αμερικανικός πόλεμος στο Λυκόφως του 19ου αιώνα είδε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσαρτούν εδάφη που κάποτε ήταν μέρος της παγκόσμιας πρώιμης σύγχρονης αυτοκρατορίας της Ισπανίας, με τις Φιλιππίνες να είναι μία από αυτές. Η Αμερική είδε αυτά τα νησιά ως μια κρίσιμη πύλη για τις πιο προσοδοφόρες και σημαντικές ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο. Οι Φιλιππίνες υπήρχαν ως αμερικανική αποικία πριν τελικά αποκτήσουν ανεξαρτησία το 1946, μετά από αυτό ενεργώντας ως στρατιωτική πλατφόρμα ψυχρού πολέμου των ΗΠΑ, προπύργιο του αντικομμουνισμού στην Ασία.

Από ορισμένες απόψεις, ο κόσμος έχει αλλάξει. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει μια αμυντική συνθήκη με τη Μανίλα, δεν σταθμεύουν πλέον την ολοκληρωμένη δύναμη που κάποτε είχαν στη χώρα. Ομοίως, οι Φιλιππίνες δε βλέπουν πλέον την Κίνα ως μηδενικού αθροίσματος κομμουνιστή αντίπαλο του Ψυχρού Πολέμου, αντί να το βλέπουν ως ζωτικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απολαμβάνουν την εκμετάλλευση των γεωπολιτικών συγκρούσεων προκειμένου να τυλίξουν τις χώρες και να τις αναγκάσουν να πάρουν μέρος. Ξεκινώντας με τον άξονα των ΗΠΑ προς την Ασία υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια στρατιωτική περικύκλωση της Κίνας, η οποία οδήγησε το Πεκίνο να απαντήσει στρατιωτικοποιώντας τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, προκαλώντας διαμάχες δεκαετιών που δεν εκπλήσσουν με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων.

Ενώ η Μανίλα τα τελευταία χρόνια ήταν προσεκτική για να μην εξοργίσει την Κίνα, οι ηγέτες της χώρας κινούνται πολύ προσεκτικά, μεταξύ της αναζήτησης στενότερων δεσμών με το Πεκίνο και της προσπάθειας στρατιωτικής ασφάλειας σε εδαφικές διαφορές. Ο προηγούμενος Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ήταν αναμφισβήτητα πολύ πιο υπέρ της Κίνας και υπέρ της πολυπολικότητας στην εξωτερική του πολιτική. Αυτό πηγάζει από την αναγνώριση πως οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι είναι ιστορικός εταίρος, δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα που έχει η χώρα, τουλάχιστον από όλα τη χρόνια φτώχεια και το οργανωμένο έγκλημα. Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό υπήρξε μια κλίση προς τις ΗΠΑ τουλάχιστον σε στρατιωτικούς όρους, υπό τον νέο πρόεδρο Ferdinand Marcos Jr, παρά το γεγονός πως επισκέφθηκε το Πεκίνο στις αρχές του έτους.

Η στρατιωτική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα στοχεύει να της κάνει ματ στο γεωγραφικό χαρακτηριστικό που είναι γνωστό ως" η πρώτη νησιωτική αλυσίδα " της Ασίας. Αυτό εκτείνεται από τη Ρωσική Άπω Ανατολή, στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες και στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Με άλλα λόγια, ένας πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας θα κερδηθεί ή θα χαθεί με βάση το ποιος μπορεί να κυριαρχήσει σε αυτόν τον τομέα, γι ' αυτό η Αμερική έχει γίνει τόσο επιθετική όσον αφορά τόσο την Ταϊβάν όσο και τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ως εκ τούτου, η ενισχυμένη πρόσβαση βάσης στις Φιλιππίνες θα επιτρέψει την προβολή μεγαλύτερης αεροπορικής, υπηρεσιών πληροφοριών και ναυτικής δύναμης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν και μένει να δούμε αν οι ίδιες οι Φιλιππίνες θα καταλήξουν να γίνουν πραγματικοί μαχητές σε αυτό το σενάριο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σαφές ότι τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει σημαντικά τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τεχνολογικά και στρατιωτικά την Κίνα. Όπως έχουν κάνει με τη Ρωσία, αυτό περιλαμβάνει ένα συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο Συμμαχιών και αυτή η δραστηριότητα θα μεγαλώσει τελικά τον κίνδυνο πολέμου. Οι Φιλιππίνες, όπως εξηγεί το BBC, δεν ακολουθούν πραγματικά σε αυτό. Προσπαθούν να ακολουθήσουν μια πράξη εξισορρόπησης, "το καλύτερο και των δύο κόσμων" αν μπορείτε, αλλά οι ΗΠΑ κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν πως αυτό δεν θα είναι δυνατό. Ενώ η Κίνα είναι συχνά πραγματιστική για τις σχέσεις της με άλλες χώρες, η Ουάσιγκτον έχει να κάνει με το να αναγκάζει τους άλλους να πάρουν μέρος δημιουργώντας καταστάσεις στις οποίες γίνεται απόλυτη αναγκαιότητα. Μπορεί η Μανίλα να παραμείνει όρθια στο τεντωμένο σχοινί; Υπάρχουν λίγα τεταμένα χρόνια μπροστά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail