Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία υπερβαίνει πια το κόστος του Αφγανιστάν

ukrinform.net
Η Ουκρανία λαμβάνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες: Από την αρχή του πολέμου και από τις 15 Ιανουαρίου 2023, 46,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια για στρατιωτικούς σκοπούς έχουν εισρεύσει στη χώρα που βρίσκεται τώρα σε πόλεμο με τη Ρωσία. Κατά τον υπολογισμό του μέσου ετήσιου κόστους (σε τιμές 2022) των προηγούμενων πολέμων στους οποίους έχουν εμπλακεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να φανεί το πραγματικό μέγεθος των δαπανών για τη βοήθεια της Ουκρανίας της χώρας. 

Martin Armstrong - statista.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως δείχνει αυτό το infographic, οι πληρωμές προς την Ουκρανία έχουν ήδη υπερβεί τις ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στον πόλεμο στο Αφγανιστάν από το 2001 έως το 2010. Το στρατιωτικό κόστος των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, τον πόλεμο του Ιράκ και τον πόλεμο της Κορέας ήταν σημαντικά υψηλότερο - σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία ως μέρος του Ukraine Support Tracker.

Στους πολέμους του Βιετνάμ και της Κορέας, το υψηλό ποσοστό χρήσης πυρομαχικών και άλλων προμηθειών κόστισε ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρηματικό ποσό, εκτός από τη φθορά του εξοπλισμού και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως η φροντίδα των τραυματιών. Περαιτέρω περίπλοκο των πραγμάτων σε κάθε περίπτωση ήταν η μεγάλη απόσταση από το θέατρο των επιχειρήσεων. Αν και οι ΗΠΑ διατηρούσαν πολλές βάσεις στη Νοτιοανατολική Ασία, τα μεγάλα οπλικά συστήματα και τα απαιτούμενα εξαρτήματα αντικατάστασης έπρεπε όλα να αποσταλούν ή να πετάξουν στον Ειρηνικό. Επιπλέον, ένας μεγάλος στόλος αεροπλανοφόρων αναπτύχθηκε πάντα στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ. Σημαντικό κόστος προκάλεσαν και οι πολυάριθμες αποστολές της πολεμικής αεροπορίας.

Στις ΗΠΑ, η κριτική για την κλίμακα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία προέρχεται ήδη από τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ στο Κογκρέσο ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να εμποδίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ωστόσο, την επομένη της επίσκεψής του στο Κίεβο , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας του να συνεχίσει να υποστηρίζει την ουκρανική πολεμική προσπάθεια. Μιλώντας στη Βαρσοβία της Πολωνίας, είπε: "Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία στην Ουκρανία. Είναι για την ελευθερία της δημοκρατίας γενικά".

Εκτός από τη στρατιωτική βοήθεια που περιγράφεται σε αυτό το infographic, οι ΗΠΑ έχουν επίσης προμηθεύσει όπλα και εξοπλισμό αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail