[ΓΝΩΜΗ] Ο Ερντογάν είναι ο αρχιστράτηγος των τρολ, όχι ο στρατός

Από τότε που οι νότιες επαρχίες της Τουρκίας επλήγησαν από σεισμούς 7,8 και 7,6 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου και η περιοχή συνεχίζει να πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς, εκατομμύρια θύματα σεισμών έχουν εκφράσει την οργή τους για την αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης, όπως λένε, ειδικά κατά τις τρεις πρώτες μέρες της καταστροφής.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εκατομμύρια Τούρκοι στην περιοχή είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τουαλέτες, κουβέρτες και τρόφιμα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο αρχιστράτηγος των ισχυρών Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν έχει δώσει εντολή στις TSK να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους. Από την άλλη πλευρά, ο στρατός των τρολ του διαδικτύου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κινητοποιήθηκε τις πρώτες ώρες μετά τους σεισμούς για να μετατρέψει την καταστροφή υπέρ του Ερντογάν σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Τουρκία έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο.

Ο Ανώτατος Διοικητής Ερντογάν έστειλε τον τουρκικό στρατό σε ζώνες συγκρούσεων όπως το βόρειο Ιράκ, η Συρία, η περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη και έχει δημιουργήσει τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ και τη Σομαλία. Προμήθευε όπλα στην Ουκρανία και απείλησε την Ελλάδα με στρατιωτική κατάληψη. Όμως αρνήθηκε να στείλει τον τουρκικό στρατό για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους. Ο τουρκικός στρατός διαθέτει μια ισχυρή μονάδα έρευνας και διάσωσης που βοήθησε με επιτυχία τα θύματα των σεισμών του 1999 και πολλών άλλων καταστροφών.

Οι Τούρκοι αρθρογράφοι Memduh Bayraktaroğlu και Said Sefa ισχυρίστηκαν πως ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι συμφώνησαν σε ένα αρχικό σχέδιο δράσης μέσα σε μία ώρα από τον πρώτο σεισμό που έπληξε το Καχραμανμαράς στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα. Σύμφωνα με αυτούς τους δημοσιογράφους, ο Ακάρ κάλεσε ανώτερους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της καταστροφής. Ο Σοϊλού έδωσε εντολή στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής να στείλει προσωπικό για τη διάσωση των θυμάτων του σεισμού. Ωστόσο, κατάφεραν να φτάσουν στον Ερντογάν μόνο μετά από τρεις ώρες. Όταν ενημέρωσαν τον πρόεδρο για το σχέδιο διάσωσης, τους έβρισε και σταμάτησε τα προκαταρκτικά έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι τρεις υπουργοί και μεταβίβασε όλη την ευθύνη στην Τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), επικεφαλής της οποίας είναι άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Ερντογάν. Τα θύματα του σεισμού επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσουν σε βοήθεια, ενώ χιλιάδες εξέφρασαν την οργή τους που δεν είχαν δει προσωπικό της AFAD ή άλλες ομάδες έρευνας και διάσωσης στις περιοχές τους. Πολλοί άνθρωποι στο Kahramanmaraş, το Hatay και το Adıyaman αφηγήθηκαν πώς έσωσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια του δήμου.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας σχημάτισε έναν στρατό 6.000 τρολ στο Διαδίκτυο μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, ένα κύμα διαδηλώσεων από φιλελεύθερους, αριστερούς και άλλους επικριτές της κυβέρνησης που κινητοποιήθηκαν μέσω Facebook και Twitter τον Μάιο του 2013. Από τότε, η κυβέρνηση του AKP έχει διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια να κρατήσει αυτά τα τρολ υπεύθυνα για την στροφή της κοινής γνώμης υπέρ του AKP του Ερντογάν. Στα τρολ δόθηκαν περισσότεροι πόροι και έγιναν υποστηρικτές του καθεστώτος του Ερντογάν από τότε που ο πρόεδρος μετέτρεψε το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας σε εκτελεστική προεδρία το 2018. Ο Ερντογάν δεν ανέχεται πλέον την κριτική από τότε που καθιέρωσε την μονοπρόσωπη εξουσία. Επιπλέον, ενεργεί ως βασιλιάς των τρολ, απειλώντας όποιον αμφισβητεί την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί επαρκώς στο σεισμό τις πρώτες ημέρες της καταστροφής ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια περιμένοντας να διασωθούν. Πολλά θύματα σήμερα ζουν με το τραύμα να βλέπουν τα μέλη της οικογένειάς τους ζωντανά και παγιδευμένα, ακούγοντας τις φωνές και τις κραυγές τους για βοήθεια, ενώ η AFAD δεν κατάφερε να φτάσει, αφήνοντάς τα να πεθάνουν κάτω από τα ερείπια. Άλλοι μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το πώς τα θύματα αφέθηκαν στο έλεος εθελοντών χωρίς επαγγελματική κατάρτιση, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν τα χέρια και τα πόδια των ανθρώπων για να τους απεγκλωβίσουν από τα ερείπια. Εκατομμύρια θύματα εξακολουθούν να εκλιπαρούν για σκηνές και θερμάστρες από την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία δεν κατάφερε να φτάσει στους ανθρώπους σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές στη ζώνη της καταστροφής. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΑΚΡ κατάφερε να φιμώσει όλους τους επικριτές, χάρη στα τρολ του διαδικτύου και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η μονοπρόσωπη κυριαρχία του Ερντογάν παρέλυσε και καθυστέρησε την επιχείρηση διάσωσης. Όχι μόνο η AFAD έφτασε πολύ αργά για να βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά η κυβέρνηση του AKP εμπόδισε επίσης τις τοπικές οργανώσεις βοήθειας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα. Η κυβέρνηση Ερντογάν επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της καταστροφής και άρχισε να ελέγχει όλες τις προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu καθώς και δήμαρχοι και βουλευτές του CHP, μαζί με μέλη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) κατηγόρησαν το AKP πως τους εμποδίζει να βοηθήσουν τα θύματα. Οι υποστηρικτές του AKP και ο Devlet Bahçeli, ηγέτης του συμμαχικού με το AKP, Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), απείλησαν επίσης ανοιχτά τον τραγουδιστή Haluk Levent, ο οποίος ίδρυσε το Ίδρυμα της Πλατφόρμας του Λαού και της Ειρήνης της Ανατολίας (AHBAP). μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει συγκεντρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα. Ξένες ομάδες διάσωσης, όπως η ελληνική και η ισραηλινή ομάδα, χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες στα αεροδρόμια για να λάβουν άδεια από το AKP για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι ομάδες διάσωσης της Αυστρίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ ανέστειλαν τις επιχειρήσεις έρευνας λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους και οι ισπανικές και σλοβακικές ομάδες έρευνας και διάσωσης εγκατέλειψαν την Τουρκία αφού η κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση κατασκευαστικού εξοπλισμού για την απομάκρυνση των συντριμμιών σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, λέγοντας ότι η κίνηση σήμαινε κίνδυνο για ζωές πολλών ανθρώπων.

Η αποτυχία του AKP να ανταποκριθεί επαρκώς και έγκαιρα στην καταστροφή προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν Fahrettin Altun ανακοίνωσε μια «υπηρεσία αναφοράς παραπληροφόρησης» την επομένη των σεισμών για να φιμώσει όποιον ήθελε να επικρίνει την απάντηση της κυβέρνησης. Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν Έλληνες, Ισραηλινοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Αμερικανοί και πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών. Μερικοί από αυτούς περιέγραψαν τα δεινά του τουρκικού λαού, έδειξαν ενσυναίσθηση και συμμετείχαν στη θλίψη των Τούρκων, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν προσέβαλε τους σεισμόπληκτους με τους πιο σκληρούς όρους, αποκαλώντας τους «άτιμους» και «ανήθικους». Οι επιζώντες είχαν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και έμειναν στους δρόμους σε χαμηλές θερμοκρασίες, απλώς αναρωτιόνταν γιατί δεν είχαν λάβει βοήθεια από την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν περιόρισε την πρόσβαση στο Twitter τις πρώτες ημέρες της καταστροφής για να φιμώσει την οργή του κόσμου για την αδράνεια της κυβέρνησης. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK) ανακοίνωσε χθες ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ιδίως οι Fox TV, HaberTürk, Halk TV και Tele-1, θα τιμωρηθούν για ρεπορτάζ για κυβερνητικές αποτυχίες στη ζώνη της καταστροφής και διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα.

Τα τρολ του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν όλους τους επικριτές, ενώ τα κύρια μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το AKP επαινούν τη μετασεισμική αντίδραση του ΑΚΡ. Ο αριθμός των νεκρών και το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλα για να τα καλύψει και να εκμεταλλευτεί το AKP αυτή τη φορά πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Ο Ερντογάν υπόσχεται να κάνει την Τουρκία μια από τις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο, αλλά έχει ξοδέψει 37 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρο σεισμού για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα του διεφθαρμένου εσωτερικού του κύκλου. Στο όνομα του ότι φαίνεται να είναι παγκόσμιος ηγέτης, ο Ερντογάν έστειλε τον τουρκικό στρατό σε πολλές περιοχές συγκρούσεων υψηλού κινδύνου, αλλά δεν κατάφερε να στείλει τον στρατό στην περιοχή του σεισμού. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως είναι ο αρχιστράτηγος των τρολ και ότι η αυτοκρατορία που έχτισε χειραγωγώντας τα μέσα ενημέρωσης και διαδίδοντας προπαγάνδα θα καταστραφεί τώρα από τον σεισμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail