Εάν όχι τώρα, πότε θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα κ. Μπακογιάννη;

Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών (2006–2009) δήλωσε ΥΠΕΡ της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και ΑΝΤΙΘΕΤΗ με κάθε ιδέα επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 νμ στα 12 νμ. 

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α., Κωνσταντίνος Κούσαντας

Οι λόγοι της μη επέκτασης των χωρικών μας υδάτων ενδεχομένως να αποτελούν προσωπική άποψη ή φοβικό σύνδρομο του πολέμου της κ. Μπακογιάννη αλλά το timing στο οποίο γίνονται οι δηλώσεις  αποτελούν μεγάλη απογοήτευση και πολλά ερωτηματικά. 

1.   Εάν δε γίνει η επέκταση των χωρικών μας υδάτων τώρα, πότε θα γίνει όταν είναι δεδομένο ότι η χώρα μας το 2025 θα έχει τη μέγιστη αεροπορική ισχύ (μεγαλύτερη από την Τουρκία για πρώτη φορά μέχρι και το 2028).

Συνεπώς το timing της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων θεωρείται εξαιρετικό αφού ξεκινά από τώρα και για τα 5 επόμενα χρόνια.

Μία γενναία πολιτική απόφαση επέκτασης  των χωρικών μας υδάτων σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΧΥ για την υποστήριξη της απόφασης αυτής. 

2.  Εάν δε γίνει η επέκταση των χωρικών μας υδάτων τώρα, πότε θα γίνει και πώς θα αποκοπεί άμεσα κάθε ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ (11.256 παραβιάσεις το 2022, με 333 εμπλοκές και 234 υπερπτήσεις Ελληνικών νησιών) που δε θα επιτρέπει πλέον στην Τουρκία να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση πάνω από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα αφού θα κλείσουν σχεδόν οι δίαυλοι εισόδου μέσα στην Αιγαίο

3.   Εάν δε γίνει η επέκταση των χωρικών μας υδάτων τώρα, πότε θα γίνει ώστε να ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ το παράνομο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο ερευνών κυρίως στην ακτογραμμή Ρόδου – Καρπάθου – Κάσου – Κρήτης και να δημιουργήσει νέες συνθήκες συμφωνίας με την Αίγυπτο ανατολικότερα από τον 28ο μεσημβρινό

4.  Εάν δε γίνει η επέκταση των χωρικών μας υδάτων τώρα, πότε θα γίνει για να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα του συμπλέγματος των νησιών του ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ του 30ου μεσημβρινού και συνεπώς να κάνει ευκολότερη την συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου.

Παρεπόμενη συνέπεια θα είναι η δημιουργία στρατηγικού και επιχειρησιακού ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ. 

5.   Εάν δε γίνει η επέκταση των χωρικών μας υδάτων τώρα, πότε θα γίνει όταν η χώρα μας έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με τα κράτη της ΝΑ Μεσογείου -  ΙΣΡΑΗΛ,  ΑΙΓΥΠΤΟ, ΚΥΠΡΟ - και 2 αμυντικές συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις των ΗΠΑκαι ΓΑΛΛΙΑ που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
ΗΠΑ και Γαλλία θα πρέπει να αφήσουν πίσω την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" και να στηρίξουν στην πράξη την ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων. 

Η Ελλάδα δε ζητά χάρη, αλλά επιβάλλεται να απαιτεί τα δίκαια των θέσεών της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail