ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Ο άγνωστος ελληνικός εμφύλιος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Ελάχιστα απασχόλησε τους εσωστρεφείς Νεοέλληνες ένα από τα σύγχρονα μεγάλα δράματα του ελληνισμού. Αν εξαιρέσεις μια εντελώς επιπόλαιη προσπάθεια που έγινε με τις απαρχές του ρωσο-ουκρανικού πολέμου από την πλευρά του ελληνικού κράτους στην περιοχή της Μαριούπολης, έκτοτε ΣΙΩΠΗ!

Βλάσης Αγτζίδης

Στην περιοχή της Αζοφικής κατοικούσαν περί τις 90.000 Έλληνες από ένα συνολικό πληθυσμό 120.000 Ελλήνων της Ουκρανίας. Άλλοι τόσοι κατοικούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.  

Ο πόλεμος ξεκίνησε από τις περιοχές των Ελλήνων της Αζοφικής από το 2014. Κάποια ελληνικά χωριά βρέθηκαν στην περιοχή των αυτονομημένων περιοχών του Ντομπάς. Τα περισσότερα όπως και η Μαριούπολη στην περιοχή της ουκρανικής κυριαρχίας. Τα Ελληνόπουλα από την πρώτη κατηγορία, εντάχθηκαν στα στρατεύματα των αυτονομιστών, ενώ τα άλλα στον ουκρανικό στρατό. Παράλληλα, στον ρωσικό στρατό υπηρετούσαν και ελληνόπουλα από τις κοινότητες της Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή όλη η περιοχή των ελληνικών χωριών της Αζοφικής βρέθηκε στα χέρια των Ρώσων. Όσοι Έλληνες παρέμειναν εκεί έχουν ως μοναδική βοήθεια και στήριγμα τις ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας.
Στις παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνεται αυτός ο ελληνικός εμφύλιος. 

Στο ρωσικό άρμα ΔΕΞΙΑ είναι αναρτημένη και η ελληνική σημαία, ενώ η φωτογραφία ΑΡΙΣΤΕΡΑ προέρχεται από την απελπισμένη αναζήτηση του Νικολάι Κραβτσένκο, ο οποίος ζητά πληροφορίες για τον 22 ετών μονάκριβο γιό του, που αγνοείται από τις 7-1-2023 από την περιοχή των σφοδρών μαχών στην πόλη Σολεντάρ. 

Θα δείτε στο πέτο του στρατευμένου γιού το σύνθημα "Μολών Λαβέ" και αναπαράσταση ενός αρχαίου ελληνικού κράνους...


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail