Υπολογισμός του ταξιδιού του Μπάιντεν στην Πολωνία: μειώνοντας τις απώλειες στο χρόνο ή παρουσιάζοντας ένα καλό σόου

Illustration: Liu Rui/GT
Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας φτάνει σε σημείο καμπής, το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Πολωνία από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου για να τιμήσει την επέτειο ενός έτους από τη σύγκρουση, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο ευγενικά απεικονίζει η αμερικανική πλευρά την επίσκεψη, δύσκολα μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως η στρατηγική του πολέμου με αντιπροσώπους της Ουάσιγκτον βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ai Jun - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε ότι ο Μπάιντεν θα στείλει ένα μήνυμα συνεχούς υποστήριξης των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας. Αυτό είναι το ίδιο παλιό κλισέ σχετικά με τη διατήρηση του ηθικού σε υψηλά επίπεδα. Αλλά ο Κίρμπι σημείωσε επίσης: "Θέλει να μιλήσει για τη σημασία της αποφασιστικότητας και της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη της Ουκρανίας για ένα χρόνο". Αυτό ακούγεται πιο ρεαλιστικό.

Μένει να δούμε ποιος είναι ο συγκεκριμένος σκοπός και το κίνητρο πίσω από το ταξίδι του Μπάιντεν. Εξαρτάται από τη ρητορική του και τις επίγειες συναντήσεις. Ωστόσο, ένα πράγμα δεν μπορεί να αγνοηθεί - η θέση των ΗΠΑ στη σύγκρουση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον έχει επωφεληθεί από την κρίση. Αλλά μια λεκάνη απορροής αναδύεται, δήλωσε στους Global Times ο Shen Yi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fudan.

Η Δύση έχει εκτιμήσει υπερβολικά τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Λένε συνέχεια πως η Ρωσία αποτυγχάνει στην Ουκρανία, αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους της. Η αλήθεια είναι ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί, δήλωσε στους Global Times ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα σταθερό μέτωπο στα ανατολικά του ποταμού Δνείπερου και τώρα μπορούν να εξαπολύσουν όχι μόνο αντεπίθεση αλλά και μικρής κλίμακας επιθέσεις προς τα δυτικά. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δεν έχει καθόλου ανεξάρτητη αμυντική ικανότητα, βασίζεται 100% στη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Lü.

Τούτου λεχθέντος, η σύγκρουση μετατρέπεται σε μια τρύπα για τις ΗΠΑ. Πόσα θα είναι διατεθειμένες να προσφέρουν οι ΗΠΑ και πόσα θα κερδίσουν σε αντάλλαγμα; Θα είναι η στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον αυτοεξυπηρετούμενη ή αυτοτραυματική; Οι παλίρροιες αλλάζουν σε αυτό το ερώτημα.

Στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία ήταν δύσκολο να απωθήσει τη Ρωσία. Πέρα από το πεδίο της μάχης, η Ουκρανία υφίσταται μια σειρά απολύσεων υψηλού επιπέδου, με μεγάλο αριθμό νέων, ελίτ και ταλέντων να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, ανέφεραν παρατηρητές.

Η στάση των ΗΠΑ φαίνεται ολοένα και πιο ασυνάρτητη όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής σχετικά με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Καθώς έχει δώσει ένα μάλλον υψηλό αντι-ρωσικό τόνο στην εσωτερική πολιτική, οι ΗΠΑ δεν έχουν περιθώρια για γεωπολιτικούς συμβιβασμούς.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιβιώσει από έναν πόλεμο φθοράς, ο οποίος αντίθετα «άφησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ουσιαστικά ανυπεράσπιστες, έχοντας αδειάσει τα δικά τους αποθέματα για να τροφοδοτήσουν την Ουκρανία», σύμφωνα με τον Τζορτζ Γκάλογουεϊ, Βρετανό βουλευτή, σε σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τους Global Times.

Ενώ η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ για διεθνή αλληλεγγύη, καταβάλλει προσπάθειες να αποσυρθεί. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ ήθελαν η Πολωνία να υποκινήσει την ΕΕ και να παίξει μεγαλύτερο ρόλο, αντικαθιστώντας τις ΗΠΑ.

Ένα χρόνο μετά, οι ΗΠΑ, οι εμπνευστές της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, άρχισαν να αμφιταλαντεύονται, καθώς αμφιβάλλουν εάν η πολιτική πίεση είναι πολύ μεγάλη για να αντέξει ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky και τη συνεχή δεινή κατάσταση στην οποία κόλλησε.

Ο προηγμένος οπλισμός θα προκαλέσει περαιτέρω τη Ρωσία και θα κινδυνεύσει να επεκτείνει τον πόλεμο. Εάν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ξεσπάσει, οι πρώτοι που θα υποφέρουν θα είναι η Πολωνία και η Ρουμανία, δύο μέλη του ΝΑΤΟ υπό την προστασία της υποχρέωσης συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ βάσει του άρθρου 5. Μέχρι εκείνη την στιγμή, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πραγματικά δίλημμα χάραξης πολιτικής, επειδή ο αντίκτυπος στον κόσμο θα είναι 100 φορές πιο σοβαρός από τον αρχικό πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι, είπε ο Lü.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Μπάιντεν επισκέφτηκε τα πολωνικά σύνορα Rzeszow και έφαγε πίτσα με τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί. Αυτό ήταν όλο για να κάνει μια παράσταση. Ένα χρόνο αργότερα, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το σόου πρέπει να συνεχιστεί σε οποιαδήποτε περίπτωση. Οι παρατηρητές εικάζουν αν ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Ζελένσκι στην Πολωνία και αν μπορεί να κάνει μια στάση στην Ουκρανία. Αυτά τα σενάρια, εάν εκτυλιχθούν, έχουν μόνο συμβολική σημασία.

Σήμερα, οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τις απώλειες στο χρόνο και να παρουσιάσουν ένα καλό σόου. Ως προς το ποιο έχει προτεραιότητα, αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail