Ν/σ για τα καταπατημένα ακίνητα: Πώς θα δίδονται οι τίτλοι κυριότητας

Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το δημόσιο θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. 

Από: sofokleousin.gr

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει τάξη στο χάος δεκαετιών με τα εν λόγω ακίνητα και  παράλληλα να δώσει κίνητρα στους καταπατητές-εφόσον πληρούν αυστηρά κριτήρια και όρους-  να αποκτήσουν έναντι τιμήματος τους τίτλους κυριότητας, ενισχύοντας έτσι και τα κρατικά έσοδα.

Η απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας θα γίνεται με καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας και σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα. 

Ο υπολογισμός της αξίας του τίτλου κυριότητας, θα γίνεται βάση της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Οσοι καταπατητές πληρούν τα κριτήρια και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν έκπτωση η οποία θα υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων: τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή. 
 
Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να «τρέξει» στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από τους πολίτες ενώ δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε δημόσιο ακίνητο για το οποίο κατατίθεται αίτηση για την εξαγορά του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail