Το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς της Ουκρανίας απειλεί να διαβρώσει την εθνική ενότητα

Το γεγονός ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymr Zelensky πρέπει να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι ο Oleksii Reznikov αντικαταστάθηκε ως υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας στον απόηχο ενός σκανδάλου διαφθοράς, δείχνει πως η εθνική ενότητα διαβρώνεται και η δυσπιστία προς την κυβέρνηση αυξάνεται. Αυτή είναι μια κατάσταση εφιάλτης για την Ουκρανία από τότε που ο Ζελένσκι ανήλθε αρχικά στην εξουσία με την πλάτη μιας πλατφόρμας κατά της διαφθοράς και το τελευταίο σκάνδαλο έρχεται καθώς η Ρωσία φέρεται να προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στο Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο), ο Zelensky ζήτησε να σταματήσουν οι «φήμες ή οποιαδήποτε άλλη ψευδοπληροφορία» σχετικά με την απόρριψη του Reznikov. Αν και ο Ουκρανός πρόεδρος προφανώς ήλπιζε πως αυτό θα αμβλύνει τις καταγγελίες για διαφθορά, το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της κυβέρνησής του από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, οι εικασίες ήταν έντονες.

Επεσήμανε ότι μόνο ο πρόεδρος μπορεί να απολύσει έναν υπουργό, τονίζοντας σε ανάρτησή του στο Telegram πως: «Λαμβάνουμε προσωπικά και θεσμικά βήματα σε διάφορα επίπεδα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που μπορούν να ενισχύσουν τη θέση της Ουκρανίας».

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, σύμμαχος του Ζελένσκι και υψηλόβαθμο μέλος του κοινοβουλίου, φέρεται να είπε στις 5 Φεβρουαρίου ότι ο Ρέζνικοφ θα ανασχηματιστεί από το υπουργείο Άμυνας και θα του δοθεί άλλο χαρτοφυλάκιο. Αυτό φέρεται ως απάντηση σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο Άμυνας. Μια μέρα αργότερα είπε πως δε θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο «αυτή την εβδομάδα».

Για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, ενόψει των εκλογών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι τόνισαν τη διαφθορά στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και αμφισβήτησαν την κατάχρηση κεφαλαίων που η Ουάσιγκτον στέλνει συνεχώς στο Κίεβο.

Όπως φαίνεται όμως, ο Ρέζνικοφ δεν έχει ανασχηματιστεί. Υπενθυμίζεται ότι έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή τον τελευταίο καιρό, επισκεπτόμενος την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και χαρακτηρίστηκε ως «καλός φίλος» από τον αρχηγό του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν. Όσο ο Ρέζνικοφ συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, είναι απίθανο η Ουάσιγκτον να διατάξει το Κίεβο να τον απομακρύνει. Ωστόσο, την στιγμή που ο Ρέζνικοφ δε θα είναι πλέον χρήσιμος, οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν να τον ξεφορτωθούν.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι το πρώτο άρθρο για τη διαφθορά στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εμφανίστηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Zerkalo Nedeli, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αμερικανική Πρεσβεία και λαμβάνει επιχορηγήσεις από το εξωτερικό για να επιβιώσει. Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο, όπως λέει ο Ζελένσκι, είναι «φήμες» και «ψευδοπληροφορίες» για τον ανασχηματισμό του Ρέζνικοφ, καθώς οι ΗΠΑ μπορεί να θέλουν μια ισχυρότερη προσωπικότητα που θα ηγείται του υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρέζνικοφ δεν είναι καλός υπουργός Άμυνας. Είναι δικηγόρος και έχει ελάχιστη κατανόηση της θέσης του, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά το πολιτικό πρόσωπο της κυβερνώσας χούντας. Στην πραγματικότητα, ο Ρέζνικοφ παραδέχτηκε πως έκανε «σύμφωνο» με τον Ουκρανό Αρχηγό Διοίκησης Βαλέρι Ζαλούζνι.

«Συμφωνήσαμε ότι δε θα του έδινα μαθήματα για το πώς να πολεμήσει. Δεν είμαι άνθρωπος του πυροβολικού. Είμαι δικηγόρος, δικηγόρος που εργάζεται ως υπουργός Άμυνας», είπε.

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου όταν ο Zerkalo Nedeli αποκάλυψε σε ένα άρθρο ένα σχέδιο προμηθειών στο οποίο το Υπουργείο Άμυνας πλήρωνε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές της αγοράς για ορισμένες προμήθειες του στρατού. Αντί να αναγνωρίσει την προφανή διαφθορά, ο Ρέζνικοφ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι «χειραγωγούν» τα γεγονότα λίγο πριν από τη συνάντηση του Ραμστάιν. Στην πραγματικότητα, ο Ρέζνικοφ ήταν χειριστικός καθώς προσπαθούσε να μετατοπίσει την εστίαση μακριά από το σκάνδαλο διαφθοράς και στη συνάντηση του Ραμστάιν. Ο υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε πως επρόκειτο για «επικοινωνιακή αποτυχία», αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιανουαρίου παραιτήθηκε από τη θέση του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αρμόδιος για τον εφοδιασμό Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ. Ακολούθησε η USB που συνέλαβε δύο άτομα που εμπλέκονται στο διεφθαρμένο σχέδιο προμηθειών. Ο Bohdan Khmelnytsky, ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για τις προμήθειες, είναι ύποπτος για υπεξαίρεση σχεδόν 3 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της αγοράς αλεξίσφαιρων γιλέκων κατώτερης ποιότητας για στρατιώτες. Ο Volodymyr Tereshchenko, ο αναπληρωτής συντονιστής εξωτερικού εμπορίου, κατηγορείται για υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε κονδύλια του προϋπολογισμού με παρόμοιο τρόπο με τον Khmelnytsky.

Ο Ρέζνικοφ δεν έχει κατηγορηθεί για άμεση ανάμειξη, αλλά αποδέχεται την ευθύνη για τους υφισταμένους του και λέει ότι θα παραιτηθεί αμέσως εάν το διατάξει ο Ζελένσκι. Τα σκάνδαλα διαφθοράς στο υπουργείο Άμυνας στοίχισαν στον Πέτρο Ποροσένκο την προεδρία του και επέτρεψαν στον Ζελένσκι να έρθει στην εξουσία στη βάση μιας πλατφόρμας κατά της διαφθοράς. Για το λόγο αυτό, παρόλο που ο Ζελένσκι το αρνείται προς το παρόν, θα μπορούσαμε να δούμε την απομάκρυνση του Ρέζνικοφ στο εγγύς μέλλον ή ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις και να διακινδυνεύσει να ανατρέψει την ήδη εύθραυστη ενότητα του έθνους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail