Οργή Ουγγαρίας με Γερμανία: "Επίθεση στην κυριαρχία μας!" - Τι έχει μπλοκάρει το Βερολίνο

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó και η Γαλλίδα ομόλογός του Catherine Colonna στο Παρίσι. (Facebook)
Freepen.gr - Η Γερμανία αναλαμβάνει δράση για να εμποδίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας εμποδίζοντας τον γερμανικό όμιλο Siemens να παραδώσει το απαραίτητο σύστημα για την αναβάθμιση του ζωτικού πυρηνικού σταθμού της Ουγγαρίας Paks, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιγιάρτο δήλωσε την Τρίτη ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης εμπόδιζαν τη συμμετοχή της Siemens Energy στον πυρηνικό σταθμό Paks. Ο Szijjártó υπογράμμισε ότι κάθε χώρα μπορεί να συνδυάσει το ενεργειακό της μείγμα όπως επιβάλλουν τα εθνικά της συμφέροντα.

«Οι Γερμανοί αμφισβητούν τώρα το δικαίωμά μας να το κάνουμε και με αυτή την απόφαση, αυτό το μπλοκάρισμα, θέτουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή μας ασφάλεια, κάτι που είναι απαράδεκτο», είπε. Szijjártó, ο οποίος έκανε το σχόλιο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Γαλλίας στο Παρίσι και την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna.

«Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επίθεση στην κυριαρχία μας, καθώς η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι ζήτημα κυριαρχίας», είπε ο Szijjarto.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας σημείωσε ότι βάσει της σύμβασης, μια γερμανογαλλική κοινοπραξία θα προμηθεύσει το σύστημα ελέγχου για τις νέες μονάδες πυρηνικών αντιδραστήρων Paks, και ενώ το Παρίσι έχει ήδη χορηγήσει τις απαραίτητες άδειες, το Βερολίνο δεν έχει ακόμη. Περιέγραψε περαιτέρω ότι η Γαλλία ακολουθεί μια «ρεαλιστική» προσέγγιση στο θέμα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση «συνεχίζει να εμποδίζει την παράδοση» ενός συστήματος ελέγχου της Siemens Energy, το οποίο η Siemens είχε συμφωνήσει να παρέχει σε μια υπογεγραμμένη σύμβαση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail