Φωτιά έβαλε ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Η Ουγγαρία θα εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας

Freepen.gr - Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, εάν η Ρωσία είχε κερδίσει στην Ουκρανία, η Ουγγαρία θα είχε ήδη κινηθεί για να διεκδικήσει εδάφη στη Σλοβακία, μια κατηγορία που αντιμετωπίστηκε με οργή από την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ράστισλαβ Κάσερ έκανε τον ισχυρισμό την Τρίτη κατά τη διάρκεια του πολιτικού προγράμματος της τηλεόρασης Markíza «Na telo plus», λέγοντας χωρίς στοιχεία πως «αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πετύχει στην Ουκρανία, η Ουγγαρία θα είχε ήδη εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Σλοβακίας».

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη Bumm.sk, ο Kácer ρωτήθηκε στο πρόγραμμα εάν η Σλοβακία απειλείται από την Ουγγαρία και εάν η Ουγγαρία, σε λίγα χρόνια, θα διεκδικήσει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Σλοβακίας.

Ο Σλοβάκος πολιτικός απάντησε λέγοντας ότι πιστεύει πως μια εδαφική διαμάχη δεν απέχει λίγα χρόνια, αλλά είναι ένα επίκαιρο ζήτημα σήμερα, γι' αυτό είπε ότι είναι σημαντικό για τη Σλοβακία συνολικά να μην κερδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε καλώντας τον πρεσβευτή της Σλοβακίας στη Βουδαπέστη.

Στη Σλοβακία υπάρχει ένας σημαντικός πληθυσμός Ούγγρων. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουγγαρία έχασε τα δύο τρίτα της επικράτειάς της από τη Σλοβακία και άλλες γειτονικές χώρες. Μέχρι σήμερα, το θέμα παραμένει σημείο διαμάχης, με την Ουκρανία να προβάλλει επίσης παρόμοιους ισχυρισμούς πως η Ουγγαρία ήθελε να προσαρτήσει εδάφη μετά το ξέσπασμα του πολέμου πέρυσι.

Ο Kácer είπε περαιτέρω ότι το κασκόλ του πρωθυπουργού Viktor Orbán που απεικονίζει την Μεγάλη Ουγγαρία αντιπροσωπεύει την κορυφή της πυραμίδας των πολιτικών στόχων της Ουγγαρίας. Ο Orbán έχει υποστηρίξει πως η Ουγγαρία δεν έχει φιλοδοξίες να προσαρτήσει οποιοδήποτε έδαφος από τους γείτονές της.

Ο Tamás Menczer, υφυπουργός διμερών σχέσεων στο ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε στη δήλωση του Rastislav Kácer σε ανάρτησή του στο Facebook την Τετάρτη.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις και σε τέτοιες στιγμές χρειαζόμαστε λογικούς πολιτικούς και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας δεν είναι ένας από αυτούς. Ο Kácer βασικά επιτίθεται στην Ουγγαρία επειδή είμαστε υπέρ της ειρήνης και κατά των κυρώσεων. Αλλά δεν θα το αλλάξουμε αυτό ακόμη κι αν δεν αρέσει στον Υπουργό Kácer», έγραψε ο Menczer στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μέντσερ είπε επίσης πως «σήμερα τηλεφώνησα στον Πρέσβη της Σλοβακίας στη Βουδαπέστη στο Υπουργείο Εξωτερικών και του είπα ότι οι δηλώσεις του Ράστισλαβ Κάτσερ είναι απαράδεκτα, ανόητα ψέματα».

Πρόσθεσε ότι «η ουγγρική-σλοβακική συνεργασία και η συμμαχία V4 μπορούν να επιβιώσουν από πρόσωπα όπως ο Rastislav Kácer».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail