Πριν καταλήξουμε σε πολέμους με τη Ρωσία και την Κίνα ταυτόχρονα, ας αναθεωρήσουμε την πυρηνική ισορροπία δυνάμεων…

Pixabay
Έχει ειπωθεί ότι δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, αλλά οι Ρώσοι και οι Κινέζοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να πολεμήσουν ούτως ή άλλως. Όταν μεγάλωνα, με έμαθαν ότι κανείς δε θα τολμούσε ποτέ να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, επειδή και οι δύο πλευρές θα εκτόξευαν τους πυραύλους τους και όλοι θα πέθαιναν. Εκείνες τις μέρες το δόγμα της «αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής» ήταν παγκοσμίως αποδεκτό στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόλις τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, οι πολιτικοί μας δεν είδαν πλέον την ανάγκη να αναβαθμίσουν τους πυραύλους μας ή να αναπτύξουν αντιπυραυλικές τεχνολογίες αιχμής. Δυστυχώς, η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν κάνει τεράστια άλματα προς τα εμπρός και αυτό μας φέρνει σε πολύ επισφαλή θέση.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο βοούν για μια νέα έκθεση «από τον ανώτατο διοικητή των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ» που λέει πως η Κίνα έχει πλέον περισσότερους εκτοξευτές για πυρηνικούς πυραύλους που βασίζονται στην ξηρά από ό,τι οι ΗΠΑ:

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο σήμαναν συναγερμό σχετικά με την είδηση ​​πως η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αριθμό εκτοξευτών για πυρηνικούς πυραύλους ξηράς - και υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν το δικό τους οπλοστάσιο για να συμβαδίσουν.

Τέσσερις ηγέτες του GOP στις επιτροπές Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής και της Γερουσίας είπαν πως η αποκάλυψη για την πυρηνική ικανότητα της Κίνας, που έγινε σε επιστολή στις 26 Ιανουαρίου από τον ανώτατο διοικητή των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, είναι μια προειδοποίηση ότι το οπλοστάσιο του Πεκίνου επεκτείνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, αν και οι ΗΠΑ έχουν ακόμη περισσότερες κεφαλές και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.

Όλοι γνωρίζαμε ότι οι Κινέζοι αναβάθμιζαν το οπλοστάσιό τους, αλλά αποδεικνύεται πως ήταν ακόμη πιο απασχολημένοι από ό,τι περιμέναμε.

Στην πραγματικότητα, «διπλασίασαν τον αριθμό των κεφαλών τους σε μόλις 2 χρόνια»:

«Το [Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα] επεκτείνει γρήγορα τις πυρηνικές του ικανότητες. Διπλασίασαν τον αριθμό των κεφαλών τους σε μόλις 2 χρόνια», είπε ο Ρότζερς στην αρχή της ακρόασης της Τρίτης. «Εκτιμήσαμε ότι θα τους πάρει μια δεκαετία για να το κάνουν αυτό».

Έμεινα έκπληκτος όταν το είδα.

Οι Κινέζοι δεν έπρεπε να μας προλάβουν τόσο γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι ανέπτυξαν ένα νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που είναι ο πιο προηγμένος στον κόσμο με μεγάλη διαφορά. Ονομάζεται «Σαρμάτ» και είναι απολύτως τρομακτικός:

Το Sarmat είναι ένα ICBM τριών σταδίων, βασισμένο σε σιλό, υγρού καυσίμου, βαρύ, με αναφερόμενη εμβέλεια 18.000 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος που ονομάστηκε «Satan II» από το ΝΑΤΟ, είναι μια ρωσικής κατασκευής αντικατάσταση του ICBM SS-18 «Satan» της Σοβιετικής εποχής, το οποίο φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής του. Το Sarmat φέρεται να μπορεί να μεταφέρει ένα ωφέλιμο φορτίο 10 τόνων που αποτελείται από 10 και πλέον πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου μαζί με βοηθήματα διείσδυσης που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή πυραυλικής άμυνας. Η Μόσχα λέει πως ο νέος πύραυλος μπορεί επίσης να μεταφέρει πολλά οχήματα υπερηχητικής ολίσθησης Avangard.

Ένα μόνο Sarmat μπορεί να φέρει αρκετή δύναμη πυρός για να καταστρέψει μια περιοχή στο μέγεθος του Τέξας.

Εάν οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους εναντίον μας, μπορούμε να τους καταρρίψουμε;

Η απάντηση είναι όχι.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που μόλις κυκλοφόρησε κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αντιπυραυλική μας άμυνα είναι τόσο αδύναμη που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά «για να σταματήσουμε μια σχετική χούφτα παλιομοδίτικα βορειοκορεατικά ICBM» να φτάσουν τους στόχους τους:

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να κάνουν πολύ λίγα για να σταματήσουν έναν ουρανό γεμάτο ρωσικά ή κινεζικά υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης από το να βρουν τους στόχους τους στο αμερικανικό έδαφος… θα μπορούσαν να κάνουν εξίσου λίγα για να εμποδίσουν μια σχετική χούφτα παλιομοδίτικα βορειοκορεατικά ICBM να φτάσουν στους στόχους τους.

Και αυτό δεν είναι αισθησιασμός των μέσων ενημέρωσης ή δημοσιογραφική υπερβολή. Πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα, μια ομάδα 13 φυσικών και μηχανικών με την American Physical Society δημοσίευσε μια μελέτη 54 σελίδων που διερευνούσε αυτό ακριβώς το ερώτημα και κατέληξαν σε ορισμένα ανησυχητικά συμπεράσματα.

Έτσι, από την πλευρά μας της εξίσωσης, η «αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή» εξακολουθεί να ισχύει.

Εάν οι εχθροί μας εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους εναντίον μας, θα αντιμετωπίσουμε κάθε είδους προβλήματα.

Δυστυχώς, οι Ρώσοι εργάζονται πολύ σκληρά για να αναπτύξουν πολύ εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα.

Μέχρι να αναπτυχθεί το S-500, το A-135 ήταν το καλύτερο σύστημα που είχαν οι Ρώσοι για την αναχαίτιση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων:

Το A-135 σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους των ΗΠΑ καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια. Αυτό το σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων έχει ικανότητα διάκρισης και μπορεί να αναγνωρίσει πραγματικά οχήματα επανεισόδου από δόλωμα και ψεύτικες κεφαλές.

Το A-135 είναι ανώτερο από οτιδήποτε έχουμε, αλλά απέχει πολύ από το τέλειο.

Αλλά τώρα το S-500 είναι εδώ.

Τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι, και δεν υπάρχει άλλο σύστημα στον κόσμο που να αξίζει καν να συγκριθεί με αυτό. Οι παρακάτω πληροφορίες για το S-500 προέρχονται από τη Wikipedia:

Το S-500 είναι σχεδιασμένο για αναχαίτιση και καταστροφή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και υπερηχητικών πυραύλων κρουζ και αεροσκαφών, για αεράμυνα κατά της Αερομεταφερόμενης Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου και για εμπλοκή αεροσκαφών. [απαιτείται παραπομπή] Με προγραμματισμένη εμβέλεια 600 km (370 mi) για αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ABM) και 500 km (310 mi) για αεράμυνα, [22] το S-500 θα μπορεί να ανιχνεύει και να εμπλέκεται ταυτόχρονα σε 10 βαλλιστικούς υπερηχητικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα 5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (3,1 mi/s) [23] [24] έως όριο 7 km/s (4,3 mi/s). [25] [26] Στοχεύει επίσης στην καταστροφή υπερηχητικών πυραύλων κρουζ και άλλων εναέριων στόχων με ταχύτητες μεγαλύτερες από 5 Mach, καθώς και διαστημικών σκαφών. Το ύψος ενός στόχου που εμπλέκεται μπορεί να είναι τόσο υψηλό όσο 180–200 km (110–120 mi). [27] Είναι αποτελεσματικό έναντι βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια εκτόξευσης 3.500 km (2.200 mi), το ραντάρ φτάνει σε ακτίνα 3.000 km (1.300 km για το EPR 0,1 τετραγωνικό μέτρο). [28] [29] Άλλοι στόχοι στους οποίους έχει ανακοινωθεί ότι θα αμύνεται περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης, διαστημικά όπλα που εκτοξεύονται από υπερηχητικά αεροσκάφη και υπερηχητικές τροχιακές πλατφόρμες. [30]

Το σύστημα είναι κινητό και έχει γρήγορη ανάπτυξη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι δυνατότητες του συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τους εχθρικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο μεσαίο και άκρο της πτήσης, [22] αλλά οι αναφορές του Almaz-Antey λένε ότι το εξωτερικό σύστημα προσδιορισμού στόχων (RLS Voronezh-DM και σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας A-135 ραντάρ Don-2N) θα είναι ικανό για αναχαίτιση τμημάτων πτήσης εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων νωρίς, που είναι ένα από τα τελικά στάδια του έργου S-500. Είναι να έχει χρόνο απόκρισης μικρότερο από 4 δευτερόλεπτα (σε σύγκριση με τα S-400 λιγότερο από 10). [31]

Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει νέους επίγειους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό το σημείο, η ραχοκοκαλιά του χερσαίου οπλοστασίου μας αποτελείται από μόλις 400 εξαιρετικά ξεπερασμένους πυραύλους Minuteman III. Τα παρακάτω προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ:

Έως και 400 πύραυλοι Minuteman III αποτελούν το πιο ευαίσθητο σκέλος της πυρηνικής τριάδας. Η αμερικανική δύναμη ICBM παραμένει σε συνεχή, όλο το εικοσιτετράωρο συναγερμό από το 1959. Το επίγειο στρατηγικό πρόγραμμα αποτροπής θα ξεκινήσει την αντικατάσταση του Minuteman III και τον εκσυγχρονισμό των 450 εγκαταστάσεων εκτόξευσης ICBM το 2029.

Αυτοί οι πύραυλοι Minuteman III τέθηκαν σε λειτουργία για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και τα σιλό για αυτούς τους πυραύλους μπορούν να βρεθούν στις πολιτείες Montana, North Dakota και Wyoming:

Το 1970, το Minuteman III έγινε το πρώτο ICBM που αναπτύχθηκε με πολλαπλά ανεξάρτητα στοχεύσιμα οχήματα επανεισόδου (MIRV): τρεις μικρότερες κεφαλές που βελτίωσαν την ικανότητα του πυραύλου να χτυπά στόχους που υπερασπίζονται τα ABM. [8] Αρχικά ήταν οπλισμένοι με την κεφαλή W62 με απόδοση 170 κιλοτόνων.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, είχαν αναπτυχθεί 1.000 πύραυλοι Minuteman. Αυτή η δύναμη έχει συρρικνωθεί σε 400 πυραύλους Minuteman III από τον Σεπτέμβριο του 2017, [9] που αναπτύχθηκε σε σιλό πυραύλων γύρω από το Malmstrom AFB, στη Μοντάνα . Minot AFB, Βόρεια Ντακότα; και Francis E. Warren AFB, Wyoming . [10]

Θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970;

Εάν όχι, τότε γιατί θα θέλαμε να πολεμήσουμε έναν πυρηνικό πόλεμο με πυραύλους που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970;

Εάν ξεσπάσει ένας πυρηνικός πόλεμος με τη Ρωσία, θα στείλουμε 400 απελπιστικά ξεπερασμένους πυραύλους ξηράς κατά των εξαιρετικά εξελιγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων που έχουν αναπτύξει τώρα οι Ρώσοι.

Είστε σίγουροι ότι οι πύραυλοί μας θα περάσουν;

Περιττό να πούμε πως οι επίγειοι πύραυλοί μας αποτελούν μόνο το ένα τρίτο της «πυρηνικής τριάδας» μας.

Τα στρατηγικά μας βομβαρδιστικά είναι ένα άλλο σκέλος της τριάδας. Το βομβαρδιστικό B-52 υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και είναι ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα:

Το B-52 είναι ένα μεγάλου βεληνεκούς, βαρύ βομβαρδιστικό που μπορεί να εκτελέσει διάφορες αποστολές. Μπορεί να φέρει πυρηνικά ή κατευθυνόμενα συμβατικά όπλα ακριβείας με παγκόσμια πλοήγηση ακριβείας. Το B-52 αναμένεται να είναι σε λειτουργία μετά το 2040.

Δυστυχώς, δε θα υπολόγιζα πως τα βομβαρδιστικά B-52 θα έκαναν πολλά, γιατί θα τεμαχίζονταν εντελώς από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Τα stealth βομβαρδιστικά μας είναι πολύ καλύτερες επιλογές...

Το B-2 Spirit είναι ένα stealth βομβαρδιστικό πολλαπλών ρόλων ικανό να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα. Το B-21 Raider θα συμπληρώσει πρώτα και μετά θα αντικαταστήσει τελικά το B-2 από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Φυσικά, αν οι Ρώσοι καταστρέψουν τις αεροπορικές μας βάσεις σε ένα καταστροφικό πρώτο χτύπημα από τα υποβρύχια τους προτού ακόμη μπορέσουμε να φορτώσουμε τα βομβαρδιστικά μας και να απογειώσουμε, ούτε αυτό το σκέλος της τριάδας θα είναι πολύ χρήσιμο.

Το τελευταίο σκέλος της πυρηνικής μας τριάδας αποτελείται από μόλις 14 υποβρύχια κλάσης Οχάιο:

Δεκατέσσερα SSBN της κατηγορίας του Οχάιο αποτελούν το πιο επιζήσιμο σκέλος της πυρηνικής τριάδας. Ο κρυφός σχεδιασμός τους κάνει την εύρεση ενός SSBN σχεδόν αδύνατη, βάζοντας φρένο στους πιθανούς αντιπάλους. Το πρόγραμμα SSBN κατηγορίας Columbia θα αρχίσει να αντικαθιστά τα SSBN κατηγορίας Οχάιο από τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Όπως σημείωσε το Υπουργείο Άμυνας, αυτά τα υποβρύχια είναι σίγουρα «το πιο επιζήσιμο σκέλος της πυρηνικής τριάδας».

Εάν οι Ρώσοι μας ρίξουν πυρηνικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τους στείλουμε πυραύλους από υποβρύχια.

Αλλά για άλλη μια φορά, αυτοί οι πύραυλοι είναι ξεπερασμένοι.

Αυτήν τη στιγμή, τα υποβρύχια μας στην κατηγορία Οχάιο φέρουν πυραύλους Trident II που τέθηκαν για πρώτη φορά σε λειτουργία το 1990:

Το UGM-133A Trident II ή Trident D5 είναι ένας υποβρύχιος βαλλιστικός πύραυλος (SLBM), που κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin Space στο Sunnyvale της Καλιφόρνια και αναπτύχθηκε με το αμερικανικό και το βρετανικό ναυτικό. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1990, [6] και παραμένει σε λειτουργία. Το Στρατηγικό Σύστημα Όπλων Trident II είναι ένα βελτιωμένο SLBM με μεγαλύτερη ακρίβεια, ωφέλιμο φορτίο και βεληνεκές από το προηγούμενο Trident C-4. Αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ και ενισχύει την στρατηγική αποτροπή των ΗΠΑ.

Πιστεύω ότι οι πύραυλοι Trident II είναι μια πιο βιώσιμη απειλή από τους πύραυλους Minuteman III, αλλά είναι ακόμα περισσότερο από 30 ετών.

Είστε βέβαιοι πως οι γερασμένοι πύραυλοι Trident II μας θα μπορούν να περάσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα αιχμής που έχουν αναπτύξει τώρα οι Ρώσοι;

Παρεμπιπτόντως, οι Κινέζοι εργάζονται πολύ σκληρά για να αναπτύξουν επίσης εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να προσποιούμαστε ότι το δόγμα της «αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής» θα μας σώσει μαγικά, παρόλο που η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει ριζικά.

Όπως έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα τους αναγνώστες μου , θα μπορούσαμε σύντομα να βρεθούμε εμπλεκόμενοι σε πολέμους με τη Ρωσία και την Κίνα ταυτόχρονα.

Πριν το κάνουμε αυτό, ίσως θα πρέπει να ρίξουμε μια πραγματικά προσεκτική ματιά στις δικές μας δυνατότητες.

Πολλά από τα παλιά παραδείγματα δεν ισχύουν πλέον και είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail