Ο Στόλτενμπεργκ παραδέχεται ότι το καθεστώς του Κιέβου χάνει

Μετά από ένα χρόνο αδιάκοπης προπαγάνδας για τις υποτιθέμενες στρατιωτικές επιτυχίες του καθεστώτος του Κιέβου, η ηγεσία του ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει αρχίσει να αποδέχεται την πραγματικότητα και τελικά να τη μεταδίδει στο κοινό. Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας της επιθετικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε ενημέρωση και προειδοποίησε ότι η πολιτική Δύση βρίσκεται τώρα ουσιαστικά σε μια κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία, με το καθήκον να προμηθεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο εξοπλισμό και πυρομαχικά για να προμηθεύσει το Κίεβο. Δήλωσε ακόμη πως βρισκόταν επίσης σε εξέλιξη ένας «αγώνας logistics», με τη Ρωσία «να έχει αυτή την στιγμή το πάνω χέρι». Ο Στόλτενμπεργκ πιστεύει ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την επόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση της.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και εξαντλεί τα αποθέματα των συμμάχων. Ο τρέχων ρυθμός των δαπανών πυρομαχικών της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας. Αυτό θέτει σε πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες", είπε. "Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα logistics. Βασικές δυνατότητες όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης... ...Εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, το μήνυμα προς αυτόν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα θα είναι πως ανταμείβεται η δύναμη. Αυτό θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όλους εμάς πιο ευάλωτους».

Η παραδοχή ότι η εμπόλεμη συμμαχία, μακράν η μεγαλύτερη στον κόσμο, που ξοδεύει περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ξεπερνά τη Ρωσία με στρατιωτικό προϋπολογισμό σχεδόν 20 φορές μικρότερο, μπορεί να φαίνεται αρκετά συγκλονιστική για πολλούς, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Το ΝΑΤΟ αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή πυρομαχικών εδώ και χρόνια, με μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του να εξαρτάται από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία επίσης στοχοποιείται σύμφωνα με το νέο δόγμα της επιθετικής συμμαχίας. Και ενώ ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή, αυτό μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό, τουλάχιστον, καθώς το επίπεδο της μεταποίησης στις δυτικές χώρες έχει πέσει δραματικά αφού το κόστος εργασίας αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Στόλτενμπεργκ ότι εάν κερδίσει η Ρωσία, αυτό θα ήταν κατά κάποιο τρόπο «επικίνδυνο για τον κόσμο», καθώς θα έδειχνε πως «η δύναμη ανταμείβεται», τότε η πολιτική Δύση δεν πρέπει να κοιτάξει άλλο, καθώς το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει μια συνολική επίθεση κατά του κόσμου από την ίδρυσή του. Τα πιο ισχυρά μέλη της εμπόλεμης συμμαχίας έχουν όλα μια ιστορία βίαιης αποικιοκρατίας και έχουν διεξάγει πολέμους σε όλες τις ηπείρους προσπαθώντας να διατηρήσουν τις αποικιακές αυτοκρατορίες τους. Και μέχρι σήμερα, αυτό το σχήμα έχει επιβιώσει μέσω της εγκατάστασης πολυάριθμων πελατών, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο «χύνει αίμα για μια αποστολή του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την παραδοχή της ίδιας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη λύπη του ότι «το ΝΑΤΟ έχει μια πρόκληση», δηλώνοντας: «Ναι, έχουμε πρόβλημα... ...αλλά έχουμε μια στρατηγική για να το αντιμετωπίσουμε». Παραδέχτηκε επίσης πως παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια της πολιτικής Δύσης σε όπλα, πυρομαχικά και άλλες προμήθειες, τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης του καθεστώτος του Κιέβου είναι "οξεία", καθώς εξακολουθεί να είναι εντελώς αιχμάλωτο από τη Ρωσία, με ορισμένες εκτιμήσεις να φτάνουν μέχρι το 10:1 στη Μόσχα ως προς την εύνοια. Η Ουκρανία υπολογίζεται ότι ξοδεύει πάνω από 5.000 βλήματα πυροβολικού κάθε μέρα, ενώ ο ρωσικός στρατός εκτοξεύει έως και 6 φορές περισσότερο. Για άλλη μια φορά, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από πέρυσι, όταν η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας παρουσίασε τη Ρωσία ως υποτιθέμενη ήττα από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης πως «ό,τι λείπει από τη Ρωσία σε ποιότητα, προσπαθούν να το αντισταθμίσουν ποσοτικά». Τέτοιες δηλώσεις είναι σίγουρα γελοίες σε όποιον γνωρίζει την κατάσταση στο έδαφος. Με τις τελευταίες αναφορές για τα θύματα και από τις δύο πλευρές να δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου υφίσταται απώλειες τάξεων μεγέθους μεγαλύτερες από τη Ρωσία, είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά στερείται ποιότητας και προσπαθεί να το αντισταθμίσει ποσοτικά. Ο Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε επίσης πως το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τώρα ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι τρέχοντες χρόνοι αναμονής για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος έχουν αυξηθεί από 12 σε 28 μήνες. Αυτό προκαλεί προβλήματα επιμελητείας όχι μόνο για το Κίεβο, αλλά και για τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Με τέτοια ζητήματα που επηρεάζουν την πολιτική Δύση, οι προοπτικές του καθεστώτος του Κιέβου είναι μάλλον ζοφερές. Η πρόσφατη "περιοδεία για μαχητικά αεροσκάφη" του Volodymyr Zelensky ολοκληρώθηκε με περισσότερες υποσχέσεις για παραδόσεις όπλων, αλλά όχι κάτι παραπάνω καθώς τα μεγάλα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν τώρα να "πετάξουν την καυτή πατάτα" μεταξύ τους. Και ενώ ο ισχυρισμός του Στόλτενμπεργκ ότι η μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει είναι αμφισβητήσιμος, οι περισσότεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν πως θα ξεκινήσει σύντομα, κάτι που σίγουρα θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή θέση της ουκρανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, έχουν να κατηγορήσουν μόνο τους εαυτούς τους, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να βρει μια ειρηνική λύση στην ουκρανική σύγκρουση για περίπου μια δεκαετία. Η πολιτική Δύση παραδέχεται τώρα πως οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ήταν απλώς μια προσπάθεια παύσης προετοιμάζοντας το καθεστώς του Κιέβου για πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail