Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η Ρωσία υπερέχει από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Αφού η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση επέβαλε τις πιο εκτεταμένες κυρώσεις στην καταγεγραμμένη ιστορία σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία, η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον πλανήτη αναμενόταν να απομονωθεί, να καταστραφεί οικονομικά, χωρίς πρόσβαση σε υψηλές τεχνολογίες οποιουδήποτε είδους και, κατά προτίμηση, με έναν εξαιρετικά θυμωμένο λαό, που πιθανώς θα προκαλούσε διαμαρτυρίες και τελικά ένα πραξικόπημα που θα ανέτρεπε τη ρωσική κυβέρνηση και θα έφερνε το «ελεύθερο και δημοκρατικό» (δηλαδή συμμορφούμενο) καθεστώς μαριονέτας τύπου Γιέλτσιν. Και όμως, παρά σχεδόν τον έναν χρόνο αυτής της άνευ προηγουμένου οικονομικής πολιορκίας, η ρωσική οικονομία όχι μόνο παραμένει όρθια, αλλά και μεγαλώνει.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με τον κόσμο αυξάνονται (κατά δεκάδες φορές σε ορισμένες περιπτώσεις) και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται πλέον να ξεπεράσει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τη Γερμανία, δύο από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ωστόσο, ο στόχος να εξοργιστεί ο ρωσικός λαός επετεύχθη – οι Ρώσοι είναι εξαγριωμένοι με την πολιτική Δύση και στέκονται ενωμένοι με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας την ιδέα ενός φιλοδυτικού πραξικοπήματος στη Μόσχα ένα διαρκές όνειρο των πολιτικών ελίτ στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ακόμη χειρότερα, αν συμβεί ποτέ πραξικόπημα, θα έφερνε στην εξουσία περισσότερα αντιδυτικά πολιτικά κόμματα.

Στην αρχή, οι επιπτώσεις φάνηκαν πράγματι καταστροφικές για τη ρωσική οικονομία, με το ρούβλι να βρίσκεται προφανώς σε ελεύθερη πτώση και το χρηματιστήριο ουσιαστικά να έχει κλείσει. Ωστόσο, αφού αρχικά έχασε πάνω από το 40% της αξίας του, το μαχόμενο ρωσικό νόμισμα όχι απλώς ανέκαμψε, αλλά κέρδισε επίσης δυναμική και έφτασε σε τιμές υψηλότερες από εκείνες πριν από την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας. Και τώρα, η πιο πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ προβλέπει πως η ρωσική οικονομική ανάπτυξη θα ξεπεράσει αυτή της Γερμανίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα περάσει ύφεση, καθώς η οικονομία του ήταν στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 300 ετών και αναμένεται να έχει ακόμη χειρότερη απόδοση φέτος.

Η πρόβλεψη θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τη φανταστεί κανείς λιγότερο από ένα χρόνο πριν και σίγουρα θα προκαλούσε ένα βρυχηθμό γέλιου στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Στις αρχές Μαρτίου του περασμένου έτους, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν καυχιόταν ότι «η ρωσική οικονομία θα καταστραφεί». Η ίδια η ρωσική κυβέρνηση περίμενε επίσης μια δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ, με το υπουργείο Οικονομικών να φέρεται να ετοιμάζεται για μείωση τουλάχιστον 10%. Ακόμη και το Δεκέμβριο, πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι περίμεναν πως η πτώση του ΑΕΠ το 2023 θα ήταν 2,5% . Και όμως, η ρωσική οικονομία έπεσε κατά 2,2% το 2022 και αναμένεται να αναπτυχθεί τουλάχιστον 0,3% φέτος και 2,1% το 2024. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ύφεση και αναμένεται να έχει πτώση 0,6% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία μετά βίας θα παραμείνει στη ζωή με ανάπτυξη 0,1%.

Οι κυρώσεις είχαν σχεδιαστεί για να αποκόψουν τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα κλέβοντας ουσιαστικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών της περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο για τη Μόσχα να συναλλάσσεται ουσιαστικά με οποιονδήποτε. Ή έτσι φαινόταν. Ωστόσο, αυτό που τελικά συνέβη ήταν σχεδόν μια πλήρης αποδολαριοποίηση των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας, καθώς ο ευρασιατικός γίγαντας απλώς μεταπήδησε στις συναλλαγές στα εγχώρια νομίσματα των διεθνών εταίρων του, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη βιομηχανία της Ρωσίας όχι μόνο να διατηρήσει το υπάρχον επίπεδο παραγωγής της κατά τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους (επισήμως μειώθηκε κατά 0,1%), αλλά ακόμη και να αρχίσει να αναπτύσσεται το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2023.

Επιπλέον, η Ρωσία φιλοξενεί πολλά από τα πιο βασικά αγαθά στον κόσμο, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η Μόσχα συνεχίζει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου εξαγωγέα λιπασμάτων και τροφίμων. Ο κόσμος απλά δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τη Ρωσία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το θέλει, παρά τις φρενήρεις προσπάθειες της πολιτικής Δύσης να απεικονίσει τη Μόσχα ως τον υποτιθέμενο «διεθνή παρία». Πάνω από το 80% του πλανήτη όχι μόνο συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, αλλά επεκτείνει ενεργά τη συνεργασία του με την υπερδύναμη. Και ενώ η πολιτική Δύση προσπαθεί ουσιαστικά να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου στον εαυτό της επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα, γίγαντες όπως η Κίνα και η Ινδία αυξάνουν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ινδία εισήγαγε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου το μήνα το 2022, αύξηση 33 φορές σε σύγκριση με το 2021. Αυτό αναμένεται επίσης να αυξηθεί το 2023. Η Τουρκία, ένα από τα ηγετικά μέλη του ΝΑΤΟ, συνεχίζει επίσης να επεκτείνει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Το Δεκέμβριο εισήγαγε 213.000 βαρέλια ρωσικού ντίζελ την ημέρα, ποσό ρεκόρ τα τελευταία 7 χρόνια. Η Άγκυρα χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία όταν πολλές δυτικές εταιρείες αναγκάστηκαν από τις κυβερνήσεις τους να φύγουν κι έτσι οι εξαγωγές της στη Ρωσία διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν σημαντικά καθώς οι εταιρείες τους κάλυψαν επίσης τα κενά που άφησαν οι δυτικές ομόλογοί τους.

Παρά την όλη ρωσοφοβική της στάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξόδεψε επίσης περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ρωσικών ορυκτών καυσίμων το 2022. Οι αυτοκτονικές αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ προκάλεσαν αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο έπληξε τόσο τη Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας εκθετική αύξηση του πληθωρισμού και υπονομεύοντας σοβαρά την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων εκατομμυρίων κανονικών Ευρωπαίων. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν απότομα τους δύο τελευταίους μήνες του 2022, παρά τις προσδοκίες για ελαφρά αύξηση λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν πως οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 0,2%, αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη ήταν μια δραματική πτώση 5,3% .

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί περισσότερο, καθώς ο πληθωρισμός, που τροφοδοτείται κυρίως από τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, έχει επιζήμια επίδραση στο κόστος ζωής. Αυτό προκάλεσε επίσης άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια στο Λονδίνο, με δύο πρωθυπουργούς να παραιτούνται μέσα σε λίγους μήνες, όλοι με εντελώς διαφορετικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, με αποτέλεσμα το σχεδόν απόλυτο χάος στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αντίθεση με αυτό, η Ρωσία όχι μόνο άντεξε το σφυρί του πολέμου κυρώσεων της πολιτικής Δύσης, αλλά τώρα αντεπιτίθεται και οι δυτικές οικονομίες σίγουρα αισθάνονται το δάγκωμα. Εν τω μεταξύ, ο ευρασιατικός γίγαντας συνεχίζει επίσης να διεξάγει την αντεπίθεσή του κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τώρα βρίσκεται στη μέση των προετοιμασιών για μια τελική επίθεση που θα μπορούσε να τερματίσει την κρίση στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail