[ΓΝΩΜΗ] Πώς κατέρρευσε η ενός ανδρός αρχή του Ερντογάν με το σεισμό

Τις προηγούμενες ημέρες, σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,6 Ρίχτερ και μια σειρά ισχυρών μετασεισμών έπληξαν τη νότια τουρκική επαρχία Καχραμανμαράς, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε επαρχίες στα νοτιοανατολικά της χώρας. Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία το 1999, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το τουρκικό κράτος είχε καταρρεύσει επειδή απέτυχε να βοηθήσει στους σεισμούς. Αυτή τη φορά, ο σεισμός του Kahramanmaraş αποκάλυψε την 20ετή διαφθορά και την επακόλουθη καταστροφή του Ερντογάν, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Ερντογάν εμφανίζεται τώρα ευάλωτος, καθώς η «διακυβέρνηση ενός ανθρώπου» έχει αποδειχθεί ανίκανη να προσεγγίσει εκατομμύρια θύματα της καταστροφής.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί και σχεδόν 25.000 κτίρια σε 11 επαρχίες έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, είναι πιθανό ο πραγματικός αριθμός των νεκρών να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό. Εκτός από το Καχραμανμαράς, ο σεισμός και οι μετασεισμοί κατέστρεψαν επίσης τις επαρχίες Άδανα, Γκαζιαντέπ, Χατάι, Μαλάτια, Κιλίς, Οσμανίγιε, Ντιγιαρμπακίρ, Σανλιούρφα και Αντιγιαμάν.

Με βάση επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κτιρίων που κατέρρευσαν, ο γεωφυσικός Δρ. Övgün Ahmet Ercan εκτίμησε στις 14 Φεβρουαρίου πως περίπου 150.000 άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας ήταν τρεις φορές ισχυρότερος από το σεισμό του Μαρμαρά το 1999, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν, ως απαγορευμένος πολιτικός του Κόμματος Πρόνοιας, επέκρινε δριμύτατα την τότε κυβέρνηση συνασπισμού, λέγοντας ότι όσοι ήταν στην εξουσία είχαν χάσει κάθε αίσθηση ντροπής όσον αφορά την ευθύνη τους για τον υψηλό αριθμό των νεκρών. Για τα κατεστραμμένα κτίρια, κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως οι κακές έρευνες εδάφους καθώς και οι πρακτικές διαφθοράς έπαιξαν ρόλο στην καταστροφή.

Οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης, επιφανείς δημοσιογράφοι και ειδικοί επικρίνουν τώρα ειρωνικά τον Ερντογάν για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Είναι σαφές ότι το AKP δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από το σεισμό του 1999 και τις πρόσφατες καταστροφές. Σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας. Εκατομμύρια θύματα παρακαλούν τις τουρκικές αρχές για επείγουσα βοήθεια. Ομάδες έρευνας και διάσωσης της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) έφτασαν στις πληγείσες περιοχές της καταστροφής μόλις την περασμένη Τετάρτη, δύο ημέρες μετά τον σεισμό. Οικογένειες εξέφρασαν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μέλη της οικογένειάς τους είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια και ότι κανείς δεν ήρθε να τους σώσει.

Πολλοί άνθρωποι στη ζώνη του σεισμού κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τις ανεπαρκείς προσπάθειες ανακούφισης, λέγοντας πως δεν είχαν λάβει τρόφιμα, κουβέρτες, σκηνές ή φάρμακα για σχεδόν 48 ώρες κατά τη διάρκεια του παγωμένου καιρού. Πολλά θύματα αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ακόμα δεν έχουν λάβει σκηνές, θερμάστρες ή άλλα απαραίτητα. Τα θύματα παραπονέθηκαν πως δεν υπάρχουν αρκετές φορητές τουαλέτες και ντους και ότι η έλλειψη νερού οδηγεί σε ένα όλο και πιο ανθυγιεινό περιβάλλον.

Ο εξέχων Τούρκος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες καθ. Δρ. Esin Davutoğlu Şenol προειδοποίησε πως απαιτείται επειγόντως καλύτερος συντονισμός στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές. Τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα υγιεινής. Διαφορετικά, επιδημικές ασθένειες όπως η χολέρα και η δυσεντερία θα μπορούσαν σύντομα να εμφανιστούν στην περιοχή σε περιοχές με κατεστραμμένες υποδομές, καθώς και ο Covid-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Kemal Kılıçdaroğlu κατηγόρησε τον Ερντογάν για ανικανότητα κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησής του, ειδικά στην αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών όπως η πανδημία Covid-19, η οικονομική κατάρρευση, οι δασικές πυρκαγιές και τώρα ο σεισμός του Kahramanmaraş. Ο Κιλιτσντάρογλου επέκρινε τον Ερντογάν για τη χορήγηση αδειών για υποτυπώδεις κατασκευές στο πλαίσιο της λεγόμενης αμνηστίας οικοδομής, η οποία εισήχθη πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο νόμος του 2018 επέτρεψε στην κυβέρνηση του AKP να νομιμοποιήσει αναδρομικά την άτυπη κατασκευή και να επιτρέψει στους εργολάβους να προσθέσουν επιπλέον ορόφους σε κτίρια. Ο Ερντογάν φαίνεται ξεκάθαρα να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς τα βίντεο δείχνουν ότι ενθάρρυνε τους εργολάβους να παρακάμψουν τους κανονισμούς για τους σεισμούς. «Έχουμε λύσει το πρόβλημα 144.156 πολιτών του Μαράς με μια οικοδομική αμνηστία», δήλωσε ο Ερντογάν στο Καχραμανμαράς ενόψει των τοπικών εκλογών στην Τουρκία το Μάρτιο του 2019. Σε άλλη προεκλογική εκδήλωση στην τουρκική επαρχία Χατάι, η οποία ισοπεδώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε: «Λύσαμε τα προβλήματα 205.000 πολιτών του Χατάι με την αμνηστία για την κατασκευή». Ανέφερε επίσης την κατασκευαστική αμνηστία ως κυβερνητική επιτυχία στην ομιλία του στο Γκαζιαντέπ πριν από τις εκλογές. Το AKP του Ερντογάν έχει εκδώσει συνολικά 3.152.000 οικοδομικές άδειες στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης αμνηστίας οικοδομής.

Ο βραβευμένος Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar, ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία, σχολίασε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα πως ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία μετά το σεισμό του 1999, όταν η τότε κυβέρνηση συνασπισμού έχασε την υποστήριξη μετά την καταστροφή και τώρα εκτοπίστηκε ο ίδιος από τον πρόσφατο σεισμό στο Kahramanmaraş.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επικριθεί σκληρά επειδή εμπόδισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να προσεγγίσουν τους σεισμόπληκτους. Ο σύμμαχος του Ερντογάν, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Devlet Bahçeli, και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απείλησαν την AHBAP, μια φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον διάσημο ροκ σταρ Χαλούκ Λεβέντ. Ο Μπαχτσελί κάλεσε τον κόσμο να κάνει δωρεές στην κρατική AFAD, λέγοντας: «Αυτοί οι απατεώνες δεν πρέπει να εμφανίζονται στην τηλεόραση».

Η Τουρκία επίσης δεν επέτρεψε στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ) να παρέχουν βοήθεια. Η οργάνωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1999 για το έργο της με πληθυσμούς σε κίνδυνο, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έπρεπε να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία το 2016 λόγω της πίεσης της κυβέρνησης στις δραστηριότητές τους. Η Άγκυρα απέρριψε επίσης προσφορές βοήθειας από τους Ελληνοκύπριους. Οι ομάδες διάσωσης της Αυστρίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ ανέστειλαν τις επιχειρήσεις έρευνας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και οι ισπανικές και σλοβακικές ομάδες έρευνας και διάσωσης εγκατέλειψαν την Τουρκία αφού η κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση κατασκευαστικού εξοπλισμού για την απομάκρυνση των συντριμμιών σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, λέγοντας ότι η κίνηση σήμαινε κίνδυνο για ζωές πολλών ανθρώπων.

Ο Ερντογάν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εκμεταλλευτεί κάθε κρίση ή να χρησιμοποιήσει τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης για να τη συγκαλύψει και να αποσπάσει την προσοχή από αυτήν. Αλλά αυτός ο σεισμός έχει αποδειχθεί πολύ καταστροφικός για το ΑΚΡ για να τον συγκρατήσει. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οικονομική οργάνωση TURKONFED, οι ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό υπολογίζονται στα 84,1 δισ. δολάρια. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι θυμωμένοι που η κυβέρνηση Ερντογάν ξόδεψε 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον λεγόμενο φόρο σεισμού για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών. Ο Ερντογάν σχεδιάζει να αναβάλει τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, αλλά η παραμονή στην εξουσία θα ήταν ακόμη πιο καταστροφική για τον ίδιο, δεδομένης της τρέχουσας ατμόσφαιρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail