Ο Ερντογάν νικάει και κινδυνεύει…

Η εμφάνιση Τσαβούσογλου στην Αμερική προκάλεσε πληθώρα σχολίων. Φάνηκε αλαζονικός, παίζοντας το χαρτί ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη.

Από: Το Παρόν - Του ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ

Έδωσε την εντύπωση ότι η Τουρκία ήταν ισχυρότερη, η Αμερική ασθενέστερη και γι’ αυτό οι Αμερικανοί τον τιμώρησαν. Σχεδόν τον αγνόησαν. Οι διπλωματικοί παρατηρητές ξέρουν ότι μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαΐου δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση από τους Αμερικανούς για τα F-16. Στην Αμερική έχει διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο κλίμα, ότι η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί γιατί αυθαδιάζει.

Είναι γνωστό ότι τρεις κυρίως παράγοντες παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση των Αμερικανών για να δώσουν τα F-16.

Πρώτος είναι ο οικονομικός παράγοντας. Όλο το εξοπλιστικό πακέτο είναι 20 δισ., εξαιρετικά μεγάλο νούμερο για τη σημερινή εποχή.

Δεύτερος παράγοντας είναι το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, η Αμερική θέλει οπωσδήποτε να μπουν, ιδίως αυτήν την περίοδο, η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει μία χώρα, η Τουρκία, που «τραβάει ανάποδα»…

Τρίτος παράγων είναι το σύνδρομο του Ιράν, από το οποίο διακατέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν θέλει να πατάει σε δύο βάρκες, λειτουργώντας σαν την «ενοχλητική αλογόμυγα» στο πλευρό των Αμερικανών. Τα παίζει όλα για όλα με τους Ρώσους στη Βόρεια Συρία, εντείνει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και το Κατάρ, κυνηγάει τους Αλεβίτες στο εσωτερικό της Τουρκίας, αυξάνει συνεχώς την αντιαμερικανική φρασεολογία στη χώρα.

Το βαθύ αμερικανικό κατεστημένο είναι ενοχλημένο με όλα. Τι θα πράξει; Θα δει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις.  Σε καμία περίπτωση πάντως, ακόμα και αν νικήσει ο Ερντογάν, δεν θα του δοθεί συγχωροχάρτι. Πολλοί πιστεύουν ότι ίσως τότε να αρχίσει ο επίλογος… για αυτόν. Την επομένη της επανεκλογής του.

Είναι σαφές ότι έχει κουράσει τους πάντες…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail