Πάνω από 50.000 ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό Τουρκίας-Συρίας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, κοιτάζει κατά τη διάρκεια ενός πιεστηρίου στο Μαράς της Τουρκίας, στις 11 Φεβρουαρίου 2023. (Μέσω Reuters)
Freepen.gr - Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία θα «διπλασιαστεί ή και περισσότερο» από το σημερινό επίπεδο που έχει πλησιάσει τις 30 χιλιάδες, προειδοποίησε ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

«Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια καθώς πρέπει να βρεθούμε κάτω από τα ερείπια, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί ή και περισσότερο», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Είναι βαθιά σοκαριστικό... η ιδέα πως αυτά τα βουνά από ερείπια κρατούν ακόμα ανθρώπους, μερικούς από αυτούς ακόμα ζωντανούς», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε αρχίσει πραγματικά να μετράμε τον αριθμό των νεκρών».

Ο Γκρίφιθς έφτασε το Σάββατο στην πόλη Καχρανμάρας της νότιας Τουρκίας.

Κάθε στιγμή που περνά, οι ελπίδες εξασθενούν για όσους έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια στην Τουρκία, είπε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται τώρα στο τελικό τους στάδιο στη Συρία.

«Λένε ότι 72 ώρες είναι η χρυσή περίοδος (για τις διασώσεις)», είπε ο Γκρίφιθς.

«Αλλά μόλις τώρα έβγαλαν κάποιον ζωντανό, πριν από μία ή δύο ώρες. Πρέπει να είναι απίστευτα δύσκολο να αποφασίσουμε πότε να σταματήσουμε αυτή τη φάση διάσωσης και να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, η οποία επίσης θα έχει τα προβλήματά της», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail