Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ακραία θέση τους στον 3ο Παγκόσμιο κατευθύνοντας τα πλήγματα HIMARS του Κιέβου

Στις 9 Φεβρουαρίου η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου «δεν εξαπολύουν ποτέ γύρους HIMARS χωρίς λεπτομερείς συντεταγμένες που παρέχονται από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που βρίσκεται αλλού στην Ευρώπη». Αυτό φαίνεται να περιλαμβάνει και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσιγκτον δίνει την τελική εξουσιοδότηση για οποιαδήποτε δεδομένη επίθεση HIMARS. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η πολιτική Δύση (ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες) είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία και παρόλο που αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, δεν υπήρχαν ακόμα πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς. Ωστόσο, οι τελευταίες αναφορές είναι μια αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση πως το προσωπικό του ΝΑΤΟ στοχεύει άμεσα τόσο Ρώσους στρατιώτες όσο και πολίτες.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με την Washington Post, τουλάχιστον ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και τρεις αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου επιβεβαίωσαν τις αναφορές. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το HIMARS, αλλά και παρόμοιες πλατφόρμες όπως το M270 MLRS (σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης) που χρησιμοποιείται από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ο ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ αναγνώρισε "το βασικό ρόλο των ΗΠΑ στην εκστρατεία" και δήλωσε ότι "η βοήθεια στόχευσης χρησίμευσε για τη διασφάλιση της ακρίβειας και τη διατήρηση περιορισμένων αποθεμάτων πυρομαχικών για μέγιστη αποτελεσματικότητα", προσθέτοντας περαιτέρω πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν συντεταγμένες και ακριβείς πληροφορίες στόχευσης αποκλειστικά σε συμβουλευτικό ρόλο».

Το συμπέρασμα είναι αρκετά γελοίο δεδομένου του γεγονότος ότι ο λεγόμενος «συμβουλευτικός ρόλος» της πολιτικής Δύσης ήταν μάλλον αποφασιστικός και όσο πιο άμεσος θα μπορούσε να είναι (σε ​​λίγο από τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και αυτό είναι επίσης υπό αμφισβήτηση). Η επιθετική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξακολουθεί να παριστάνεται ως "μη συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση", αλλά το επίπεδο εμπλοκής τόσο της Ουάσιγκτον DC όσο και των Βρυξελλών δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Μόσχα θεωρεί ουσιαστικά και τις δύο ως άμεσες στρατιωτικές απειλές και πως ο γίγαντας της Ευρασίας συγκρατείται μόνο λόγω της επιθυμίας του να αποτρέψει την άμεση αντιπαράθεση που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια παγκόσμια θερμοπυρηνική σύγκρουση. Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος πόλεμος αντιπροσώπων της πολιτικής Δύσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πως ο εμπόλεμος πόλος εξουσίας το σχεδιάζει αυτό εδώ και δεκαετίες (αν όχι περισσότερο).

Η Washington Post ισχυρίζεται περαιτέρω πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνταν σταθερά να σχολιάσουν πώς ακριβώς παρέχουν συντεταγμένες για τις επιθέσεις HIMARS, επικαλούμενοι "ανησυχίες για την επιχειρησιακή ασφάλεια", αντί "υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς της αμερικανικής εμπλοκής". Ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος του Κιέβου δήλωσε επίσης πως το στρατιωτικό τους προσωπικό εντοπίζει στόχους στους οποίους θέλουν να επιτεθούν, καθώς και την τοποθεσία τους, και ότι οι πληροφορίες αποστέλλονται στην αλυσίδα διοίκησης. Στη συνέχεια, ανώτεροι διοικητές το ανακοινώνουν στους ομολόγους τους των ΗΠΑ για πιο ακριβείς συντεταγμένες. Και ενώ τόσο η Ουάσιγκτον DC όσο και το καθεστώς - μαριονέτα επιμένουν ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι «αυστηρά συμβουλευτικός» και πως το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το HIMARS από μόνο του, παραδέχονται ότι «δεν θέλουν να σπαταλήσουν πολύτιμα πυρομαχικά και να τα χάσουν», έτσι «συνήθως επιλέγουν να μην χτυπήσουν χωρίς την επιβεβαίωση των ΗΠΑ».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή η παραδοχή από μόνη της θα πρέπει να είναι αρκετή για να παρουσιάσει τις ΗΠΑ ως μέρος στη σύγκρουση, παρά τις μάλλον κωμικές προσπάθειες να δικαιολογηθεί και να αθωωθεί η Washington DC. Ακόμη χειρότερα, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, το καθεστώς επιμένει να παίρνει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας από το ΝΑΤΟ, που θα επέτρεπε βαθύτερα χτυπήματα εντός της Ρωσίας. Τα συστήματα που βρίσκονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου έχουν επίσημη εμβέλεια έως και 80 χλμ., αλλά και αυτό έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι διπλό, καθώς η νεοναζιστική χούντα εξαπολύει τακτικά χτυπήματα από 150 χλμ. Αν και ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Κίεβο έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ποιος τύπος πυρομαχικών χρησιμοποιούνται για αυτά τα πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας, διάφορες πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι μια ενημερωμένη έκδοση των κατευθυνόμενων πυραύλων GMLRS [Guided Multiple Launch Rocket System].

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμη το σύστημα ATACMS (Army Tactical Missile Systems) ικανό να χτυπήσει σε βεληνεκές έως και 300 km, αλλά δεδομένης της τάσης της πολιτικής Δύσης προς μια «πολύ φιλελεύθερη» κατανόηση για το ποια είναι η αλήθεια, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι πράγματι πολύ αμφισβητήσιμοι. Διάφορες πηγές πληροφοριών υποδηλώνουν τώρα ότι το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί όχι μόνο τα τυπικά πυρομαχικά M30 και M31, αλλά και τους νέους πυραύλους ER-GMLRS. Οι ΗΠΑ πίεσαν αυτά τα όπλα σε λειτουργία (η παραγωγή ξεκίνησε μόλις στις αρχές του 2022) και στη συνέχεια τα μετέφεραν κρυφά στο αγαπημένο τους καθεστώς μαριονέτας. Από την άλλη πλευρά, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπαθεί να ξασπρίσει την Ουάσιγκτον, επιμένοντας πως οι ΗΠΑ «αρνούνται σταθερά να επιτρέψουν την παράδοση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αποφύγουν την κλιμάκωση με τη Μόσχα και να μας παρασύρουν απευθείας στον πόλεμο».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τέτοιοι ισχυρισμοί δύσκολα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη Ρωσία δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της ασυνέπειας μεταξύ των ισχυρισμών και των ενεργειών της Αμερικής. Αυτό που είναι ακόμη λιγότερο αξιόπιστο είναι η επιμονή του καθεστώτος του Κιέβου πως «δε θα χρησιμοποιούσε τον πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς για να χτυπήσει πέρα ​​από τα σύνορα εντός της Ρωσίας» δεδομένου του γεγονότος ότι έχει ήδη εξαπολύσει πολλές επιθέσεις έως και 700 χλμ. εντός της Ρωσίας. Παρά τα άφθονα στοιχεία ότι το Κίεβο δεν μπορούσε να είναι αξιόπιστο, ισχυρίζεται πως θα περιοριζόταν σε επιθέσεις μεγαλύτερης εμβέλειας από τη βούληση της Ουάσιγκτον DC να παρέχει δεδομένα στόχευσης.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Κιέβου δήλωσε ότι «ελέγχετε κάθε βολή ούτως ή άλλως, οπότε όταν λέτε, "Φοβόμαστε πως πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για κάποιους άλλους σκοπούς, δεν μπορούμε να το κάνουμε ακόμα κι αν θέλουμε», ενώ άλλος ανώτερος αξιωματούχος του Κιέβου πρόσθεσε ότι η στόχευση των ρωσικών δυνάμεων «περνά από μια αμερικανική εγκατάσταση στο έδαφος του ΝΑΤΟ» και χαρακτήρισε τη διαδικασία «πολύ γρήγορη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail