Ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τροφίμων οδηγεί σε μια τρομακτική έκρηξη στην παγκόσμια πείνα

pixabay
Αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε «τη χειρότερη επισιτιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία» και φαίνεται να χειροτερεύει κάθε μήνα που περνάει. Δε χρειάζεται να πω σε κανέναν από εσάς πως οι τιμές των τροφίμων είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι ήταν κάποτε. Την τελευταία φορά που πήγατε στο μπακάλικο, θα μπορούσατε να το δείτε μόνοι σας. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο στενές. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια πείνα αυξάνεται. Αν αμφιβάλλετε για αυτό, θα ήθελα να διαβάσετε ένα απόσπασμα που προέρχεται απευθείας από κοινή δήλωση των επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου:

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η φτώχεια και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνονται και οι δύο μετά από δεκαετίες αναπτυξιακών κερδών. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία COVID-19, η οικονομική σύσφιξη μέσω της αύξησης των επιτοκίων και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν ένα άνευ προηγουμένου σοκ στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, με τους πιο ευάλωτους να πλήττονται περισσότερο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει υψηλός στον κόσμο, με δεκάδες χώρες να αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό. Σύμφωνα με το WFP, 349 εκατομμύρια άνθρωποι σε 79 χώρες αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Ο επιπολασμός του υποσιτισμού είναι επίσης σε άνοδο, μετά από τρία χρόνια επιδείνωσης. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, με τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων να αναμένεται να μειωθούν σε χαμηλό τριών ετών το 2022/2023. [1] Η ανάγκη είναι ιδιαίτερα τρομερή σε 24 χώρες που ο FAO και το WFP έχουν προσδιορίσει ως εστίες πείνας, εκ των οποίων οι 16 βρίσκονται στην Αφρική. [2]

Αφιερώστε λίγα λεπτά και διαβάστε ξανά αυτήν την παράγραφο.

Αντιμετωπίζουμε πραγματικά «ένα άνευ προηγουμένου σοκ για το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων» και αυτοί οι παγκόσμιοι ηγέτες μας λένε πραγματικά ότι η κατάσταση «αναμένεται να επιδεινωθεί».

Σε αυτό το σημείο, τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που ακόμη και το CNN παραδέχεται πως αυτή την στιγμή βιώνουμε «τη χειρότερη επισιτιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία»:

Ωστόσο, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κλονίζει τα παγκόσμια γεωργικά συστήματα που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της πανδημίας. Οι συνθήκες της αγοράς μπορεί να έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι ειδικοί δεν αναμένουν επικείμενη ανακούφιση.

Αυτό σημαίνει περισσότερο πόνο για τις ευάλωτες κοινότητες που ήδη παλεύουν με την πείνα. Ενισχύει επίσης τον κίνδυνο της πείνας και του λιμού σε χώρες όπως η Σομαλία, η οποία αντιμετωπίζει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως «καταστροφική» επισιτιστική έκτακτη ανάγκη.

Τι θα συμβεί λοιπόν εάν κάποια «γεγονότα του μαύρου κύκνου» εμφανιστούν το 2023 και κάνουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση πολύ χειρότερη από ό,τι είναι ήδη;

Σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη υπάρχει ήδη τεράστιος αριθμός ανθρώπων χωρίς αρκετό φαγητό για να τραφεί.

Για παράδειγμα, στη Σομαλία σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού χρειάζεται «άμεση σωτήρια βοήθεια»:

Η Σομαλία βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης και σοβαρότερης ξηρασίας στην ιστορία της, μετά από πέντε συνεχόμενες κακές περιόδους βροχών, οι οποίες έχουν καταστρέψει τη χώρα.

Περίπου 8,25 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, χρειάζονται άμεση σωτήρια βοήθεια και προστασία.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Στο τελευταίο μου βιβλίο, εξηγώ ακριβώς γιατί οι συνθήκες θα γίνουν αναπόφευκτα πολύ χειρότερες ανεξάρτητα από το τι κάνουν τώρα οι ηγέτες μας.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανείς δεν κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα σε αυτό το στάδιο.

Αλλά οι τιμές συνεχίζουν να κλιμακώνονται. Στην πραγματικότητα, τα νέα νούμερα για τον πληθωρισμό που πήραμε από την κυβέρνηση την Τρίτη δεν ήταν καθόλου καλά νέα:

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες επέκριναν τον Πρόεδρο Μπάιντεν μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό, με έναν να λέει πως ο πρόεδρος «ζει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα».

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου τσάκισαν τον Μπάιντεν την Τρίτη μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό που είδε τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,5 μονάδες σε ποσοστό 6,4 τοις εκατό τον Ιανουάριο.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν έκανε ένα νικηφόρο γύρο στην οικονομία, αλλά η σημερινή έκθεση επιβεβαιώνει πως ζει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα από ό,τι οι Αμερικανοί βλέποντας τις τιμές να αυξάνονται μέρα με τη μέρα», είπε ο Τομ Έμερ, Ρ-Μιν σε αποκλειστική δήλωση στο Fox News Digital.

Παρόλο που η Federal Reserve αύξησε επιθετικά τα επιτόκια, ο πληθωρισμός δεν έχει τιθασευτεί.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν και να ανεβαίνουν. Νωρίτερα σήμερα, η Jacki Kotkiewicz δημοσίευσε ορισμένους αριθμούς στο λογαριασμό της στο Twitter που δείχνουν πόσο δραματικά έχουν αυξηθεί οι τιμές σε ορισμένες βασικές κατηγορίες τον περασμένο χρόνο…

Συνολικός ΔΤΚ: +6,4% ετησίως
Καύσιμο: +27,7%
Ηλεκτρική ενέργεια: +11,9%
Παντοπωλεία: +11,3%
Κοτόπουλο +10,5%
Γάλα: +11%
Αυγά: +70,1%
Ψωμί: +14,9%
Πατάτες: +12,4%
Φαγητό για βράφη: +10%
Αεροπορικοί ναύλοι: +25,6%
Πραγματικά Μέσα Ωριαία Κέρδη: -1,8%

Όταν πάω στο παντοπωλείο τώρα, υπάρχουν μερικά πράγματα που απλά δε θα αγοράσω εκτός αν είναι σε προσφορά.

Ακόμα και η τιμή του βουτύρου ανεβαίνει. Την τελευταία φορά που ήμουν στο μπακάλικο, ξόδεψα σχεδόν 30 δολάρια μόνο για βούτυρο.

Μπορείτε να το πιστέψετε;

Δυστυχώς, όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Το κόστος ζωής έχει γίνει εξαιρετικά καταπιεστικό, και σε αυτό το σημείο σχεδόν τα δύο τρίτα του έθνους ζουν από μισθό σε μισθό:

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν αποδυναμώσει την καταναλωτική δύναμη των καταναλωτών, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος και η Federal Reserve συνεχίζει να αυστηροποιεί τις νομισματικές της πολιτικές. Στο πλαίσιο του κινδύνου ύφεσης και της αυξανόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας, ένας μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών σε όλα τα εισοδηματικά επίπεδα ζουν τώρα από μισθό σε μισθό.

Σε μια έκθεση της PYMNTS σε συνεργασία με το LendingClub διαπιστώθηκε ότι το 64% των μισθωτών στις ΗΠΑ ζουν επί του παρόντος από μισθό σε μισθό. Ακόμη και εκείνοι που κερδίζουν 100.000 $ ή περισσότερα ετησίως αισθάνονται την οικονομική πίεση καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τα επιτόκια παραμένουν υψηλά.

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι μας.

Νούμερο ένα, όλοι μας είχαν προειδοποιήσει πως αυτή η κρίση ερχόταν.

Νούμερο δύο, τελικά αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί πολύ.

Είμαστε μόνο στα πολύ πρώιμα κεφάλαια αυτού του εφιάλτη, και πολύ περισσότερος πόνος είναι μπροστά.

Θα σας παροτρύνω λοιπόν να ενεργήσετε αναλόγως, διότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα ενταθεί μόνο από εδώ και πέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail