Η Ινδία σκοπεύει να τριπλασιάσει τις αμυντικές εξαγωγές της το 2024-25

Ο πρωθυπουργός Narendra Modi ανακοίνωσε ότι η Ινδία έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει τις στρατιωτικές εξαγωγές από το τρέχον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2024/25. Τα σχόλια του Μόντι έρχονται καθώς ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh είπε πων η χώρα του προσφέρει ενισχυμένη αμυντική συνεργασία σε φιλικές χώρες, προσαρμοσμένη στις εθνικές προτεραιότητες και ικανότητες - ουσιαστικά μια αναδιάρθρωση των συσσωρεύσεων όπλων της Ινδίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η Ινδία έχει αναζωογονήσει τον αμυντικό της τομέα τα τελευταία 8-9 χρόνια. Θεωρούμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις αμυντικές εξαγωγές στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024-25», δήλωσε ο Μόντι μετά τα εγκαίνια της έκθεσης Aero India 2023, η οποία πραγματοποιείται (από τις 13 έως τις 17 Φεβρουαρίου) στην πόλη Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Μόντι διαβεβαίωσε πως η Ινδία θα προχωρήσει γρήγορα για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων στον κόσμο και κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να κάνει επενδύσεις.

«Η τεχνολογία μας είναι οικονομικά αποδοτική καθώς και αξιόπιστη, σε συνδυασμό με ειλικρινή πρόθεση», είπε. «Η Ινδία του 21ου αιώνα δε θα χάσει καμία ευκαιρία ούτε θα αποφύγει να εργαστεί σκληρά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της».

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότερες από 800 εταιρείες από 98 χώρες. Υπάρχουν επίσης υψηλόβαθμοι καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων υπουργών Άμυνας από 32 χώρες, διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας από 29 χώρες και 73 στελέχη από ινδικές και ξένες εταιρείες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο πλαίσιο του Aero India 2023 θα υπογραφούν συμβάσεις ρεκόρ 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ταυτόχρονα, ο Σινγκ είπε σε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας στο περιθώριο του Aero India 2023 πως το Νέο Δελχί επιθυμεί ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία με φιλικές ξένες χώρες.

«Η Ινδία προσφέρει ενισχυμένη αμυντική εταιρική σχέση σε φιλικές χώρες, προσαρμοσμένη στις εθνικές προτεραιότητες και ικανότητες», δήλωσε ο Σινγκ, σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο πρότεινε επίσης συνεργασία που λαμβάνει υπόψη τις εθνικές προτεραιότητες και δυνατότητες.

Το Νέο Δελχί επιδιώκει να «προσπαθήσει να υπερβεί την ιεραρχική σχέση αγοραστή και πωλητή σε ένα μοντέλο συνανάπτυξης και συμπαραγωγής».

Ο Singh τόνισε ότι «η Ινδία δεν πιστεύει στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων ασφάλειας στα παλιά πατερναλιστικά ή νεοαποικιακά πρότυπα. Θεωρούμε όλα τα έθνη ως ίσους εταίρους. [...] Υποστηρίζουμε την οικοδόμηση ικανοτήτων των χωρών εταίρων μας, ώστε να μπορούν να χαράξουν τη μοίρα τους, σύμφωνα με τη δική τους ιδιοφυΐα».

Η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στην έκθεση Aero India καθώς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στην Ινδία. Η Ρωσία αναμένεται να πουλήσει περισσότερα από 200 στρατιωτικά προϊόντα στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Su-57 και Su-75. Επιπλέον, ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Vladimir Drozhzhov, δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένει να υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια και την αδειοδοτημένη παραγωγή της φορητής αεράμυνας Igla-S.

Σύμφωνα με τους Eurasian Times, «σε αντιπαραθέσεις κατά μέτωπο και καταδίωξης σε ένα φόντο ακαταστασίας και καταστάσεων αντιμέτρων, το [Igla-S] μπορεί να εξουδετερώσει μαχητικά ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Με τις απειλές που δημιουργούνται από το Πακιστάν και την Κίνα στα ηπειρωτικά σύνορά του, το Igla-S θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα αεράμυνας της Ινδίας».

Η Anglo Alliance έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την εμπορική έκθεση Aero India 2023. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή τους ότι είναι «τιμή» που συμμετέχει στη φετινή έκθεση και «δεσμεύεται να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ινδία, ενώ παράλληλα θα προωθήσει τις στρατιωτικές σχέσεις και τη συνεργασία».

Εν τω μεταξύ, η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου περιελάμβανε τον Υπουργό Προμηθειών Άμυνας Alex Chalk, τον Αντιστρατάρχη Αεροπορίας Richard Maddison της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και εκπροσώπους βρετανικών κατασκευαστικών κολοσσών, όπως η Rolls Royce, η MBDA UK, η Thales UK, η BAE Systems, η Collins Aerospace και η Leonardo. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Άλεξ Έλις δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να εμβαθύνει τη σχέση του με την Ινδία και να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες «Make in India» και «Create in India».

Ουσιαστικά, το Aero India 2023 είναι μια άλλη επίδειξη του Νέου Δελχί που εξισορροπεί τη σχέση του μεταξύ των παραδοσιακών εταίρων του, όπως η Ρωσία, και νέων στρατηγικών εταίρων όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μόσχα διατήρησε πάντα μια στάση ότι οι διμερείς σχέσεις δε θα επηρεαστούν από τρίτα μέρη, ενώ η Αγγλόσφαιρα αποδέχτηκε με δυσαρέσκεια πως η Ινδία δε θα διακόψει τη δοκιμασμένη συνεργασία της με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Jagran TV, «Το Aero India 2023 θα τρομάξει το Πακιστάν και την Κίνα με τη δύναμη της Ινδίας». Καθώς η Ινδία εμπλέκεται σε μια διαμάχη δεκαετιών με το Πακιστάν και την Κίνα για το Τζαμού και το Κασμίρ και άλλες παραμεθόριες περιοχές, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Νέο Δελχί πιστεύουν ότι η ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της και η έκθεση Aero India 2023 είναι μια άλλη επίδειξη για αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail