Οι δολοφονίες ελεύθερων σκοπευτών του Μαϊντάν ήταν καθοριστικής σημασίας για το πραξικόπημα του Κιέβου το 2014 – γιατί λογοκρίνεται η έρευνα στη Δύση;

pixabay / oleg_mit
Τα αποδεικτικά στοιχεία ότι εμπλέκονται εξωτερικές δυνάμεις έχουν αποσιωπηθεί για "πολιτικούς λόγους"

Ο πολιτικός επιστήμονας Ivan Katchanovski – του Πανεπιστημίου της Οτάβα-αποκάλυψε ότι ένα έγγραφο που παρήγαγε περιγράφει στοιχεία ότι η σφαγή των Ουκρανών διαδηλωτών το Φεβρουάριο του 2014 από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, μια καθοριστική στιγμή του πραξικοπήματος του Μαϊντάν που υποστηρίχθηκε από τη Δύση, δε δημοσιεύθηκε από ακαδημαϊκό περιοδικό για "πολιτικούς λόγους.”

Από τον Felix Livshitz - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

"Τα στοιχεία είναι γερά"

Σε ένα μακρύ νήμα Twitter που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 6, ο Katchanovski παρουσίασε για πρώτη φορά τις συνθήκες πίσω από την απόρριψη του άρθρου του, και τα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτό. Το έγγραφο έγινε αρχικά αποδεκτό με μικρές αναθεωρήσεις μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους, και ο συντάκτης του περιοδικού προσέφερε μια λαμπερή εκτίμηση του έργου του, γράφοντας:

"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το άρθρο είναι εξαιρετικό από πολλές απόψεις. Προσφέρει στοιχεία ενάντια στην κυρίαρχη αφήγηση της αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία το 2014... μου φαίνεται ότι τα στοιχεία που παράγει η μελέτη υπέρ της ερμηνείας της σχετικά με το ποιος ήταν πίσω από τη σφαγή των διαδηλωτών και της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων "Euromaidan" στις 18-20 Φεβρουαρίου 2014, στην Ουκρανία, είναι γερά. Σε αυτό υπάρχει επίσης συναίνεση μεταξύ των δύο κριτών”

Όπως σημείωσε ο συντάκτης, η σφαγή ήταν μια "πολιτικά κρίσιμη εξέλιξη", η οποία οδήγησε στη "μετάβαση των εξουσιών στη χώρα" από τον ελεύθερα εκλεγμένο Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην παράνομη και λυσσαλέα εθνικιστική διοίκηση του Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτό αναφέρθηκε ατελείωτα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως σύμβολο της βαρβαρότητας της κυβέρνησης της Ουκρανίας και μιας απρόκλητης επίθεσης εναντίον αθώων φιλοδυτικών διαδηλωτών, οι οποίοι φέρεται να μην αναζητούσαν τίποτα περισσότερο από τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Οι φήμες ότι οι δολοφονίες ήταν μια προβοκάτσια με σκοπό να πυροδοτήσουν εντάσεις μεταξύ του τεράστιου πλήθους που γέμισε το Μαϊντάν και να προκαλέσουν βία κατά των αρχών, άρχισαν να κυκλοφορούν αμέσως.

Καμία σοβαρή έρευνα για το τι συνέβη δε διεξήχθη ποτέ από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, με όλους τους ισχυρισμούς ότι οι επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών ήταν μια εσωτερική δουλειά που απορρίφθηκε ως "παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου". "Ωστόσο, ακόμη και το συμπλήρωμα του Ατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε το 2020 ότι η σφαγή ήταν άλυτη και πως αυτό "έριξε μια σκιά πάνω από την Ουκρανία.”

Ρωτώντας τους μάρτυρες

Ωστόσο, μπορεί να μην παραμείνει άλυτο για πολύ περισσότερο, λόγω της συνεχιζόμενης δίκης αστυνομικών στην σκηνή τη μοιραία ημέρα. Η νομική δράση εκτυλίσσεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο και δεν έχει λάβει καθόλου προσοχή στις ειδήσεις εκτός Ουκρανίας. Ο Katchanovski επέστησε σε μεγάλο βαθμό την προσοχή στις καταθέσεις μαρτύρων και τα αποδεικτικά στοιχεία βίντεο που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δίκης στο λογοκριμένο άρθρο του.

Για παράδειγμα, 51 διαδηλωτές που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του συμβάντος κατέθεσαν στη δίκη πως πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές από κτίρια που ελέγχονταν από το Μαϊντάν ή/και πως είδαν σκοπευτές σε αυτά. Πολλοί έκαναν λόγο για ελεύθερους σκοπευτές σε κτίρια που ελέγχονται από διαδηλωτές του Μαϊντάν που πυροβολούσαν κατά της αστυνομίας. Αυτό είναι σύμφωνο με άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Katchanovski, όπως 14 ξεχωριστά βίντεο ελεύθερων σκοπευτών σε κτίρια που ελέγχονταναπό διαδηλωτές, 10 από τα οποία εμφανίζουν σαφώς ακροδεξιούς ένοπλους στο ξενοδοχείο Ukraina που στοχεύουν σε πλήθη παρακάτω.

Συνολικά, 300 μάρτυρες έχουν πει την ίδια ιστορία. Συγχρονισμένα βίντεο δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος χρόνος και η κατεύθυνση των πυροβολισμών από την αστυνομία όχι μόνο δεν συμπίπτουν με τις δολοφονίες συγκεκριμένων διαδηλωτών του Μαϊντάν, αλλά πως οι αρχές στόχευαν σε τοίχους, δέντρα, φανοστάτες, ακόμη και στο έδαφος, απλά για να διαλύσουν πλήθη.

Μεταξύ αυτών που στόχευαν προφανώς ελεύθεροι σκοπευτές ευθυγραμμισμένοι με το Μαϊντάν ήταν δημοσιογράφοι του ARD της Γερμανίας. Δεν ήταν ο μόνος δυτικός ειδησεογραφικός σταθμός στην πόλη εκείνη την εποχή – το ίδιο και οι Βέλγοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι όχι μόνο μαγνητοσκοπούσαν διαδηλωτές του Μαϊντάν να ουρλιάζουν προς το ξενοδοχείο Ukraina για ελεύθερους σκοπευτές να μην τους πυροβολήσουν, αλλά και οι συμμετέχοντες να παρασύρονται ενεργά στη ζώνη δολοφονίας. Αυτό το εμπρηστικό υλικό δε μεταδόθηκε ποτέ.

Το CNN κινηματογραφούσε επίσης ακροδεξιά στοιχεία που πυροβολούσαν την αστυνομία πίσω από τα οδοφράγματα του Μαϊντάν και στη συνέχεια κυνηγούσαν θέσεις για να πυροβολήσουν από τον 11ο όροφο του ξενοδοχείου Ukraina, λίγα λεπτά πριν το BBC κινηματογραφούσε ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν διαδηλωτές από ένα δωμάτιο όπου έμενε ένας ακροδεξιός βουλευτής. Το δίκτυο επέλεξε να μην το αναφέρει εκείνη την στιγμή.

Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε βίντεο. Κατά τη διάρκεια της δίκης, τουλάχιστον 14 αυτοαποκαλούμενα μέλη ομάδων σκοπευτών του Μαϊντάν κατέθεσαν ότι είχαν λάβει ρητά εντολές σφαγής, ισχυρίζεται ο Κατσανόφσκι. Αντίθετα, κανένας αστυνομικός στην σκηνή δεν έχει πει πως κατευθύνθηκαν να σκοτώσουν άοπλους διαδηλωτές, κανένας υπουργός δεν έχει εμφανιστεί για να σφυρίξει ένα τέτοιο σχέδιο και δεν έχουν προκύψει ποτέ στοιχεία ότι ο Γιανούκοβιτς ενέκρινε τις δολοφονίες.

Ξεχωριστά από τη δίκη, οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Σβόμποντα δήλωσαν ανοιχτά πως οι εκπρόσωποι της Δυτικής κυβέρνησης τους είπαν ρητά πριν από τη σφαγή ότι θα αρχίσουν να ζητούν την απομάκρυνση του Γιανούκοβιτς μόλις τα θύματα μεταξύ των διαδηλωτών φτάσουν σε έναν ορισμένο αριθμό. Αυτός ο αριθμός συζητήθηκε ακόμη και ενεργά και από τις δύο πλευρές-ήταν αρκετά πέντε ή 20; Ή ακόμα και 100; Το τελευταίο ήταν το τελικό σύνολο που αναφέρθηκε και πράγματι οδήγησε σε εκκλήσεις για παραίτηση της ουκρανικής κυβέρνησης.

***
Ο Katchanovski δημοσίευσε προηγουμένως μια μελέτη ορόσημο για τη σφαγή του Μαϊντάν το 2021, η οποία έχει αναφερθεί πάνω από 100 φορές από μελετητές και ειδικούς, καθιστώντας τον ήδη έναν από τους πιο αναφερόμενους πολιτικούς επιστήμονες που ειδικεύονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Google Scholar.

Όποια και αν είναι η φύση και η πηγή της πολιτικής πίεσης που ασκήθηκε στο περιοδικό που οδήγησε στη λογοκρισία του άρθρου δυναμίτη, η κίνηση μπορεί να αποτύχει μαζικά, στο πνεύμα του φαινομένου Streisand. Πράγματι, θα μπορούσε να βοηθήσει την αλήθεια για το τι συνέβη σε αυτές τις θανατηφόρες μέρες να βγει και να βοηθήσει ώστε οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Θα πρέπει επίσης να προκαλέσει μια ευρύτερη επανεξέταση της φύσης του Μαϊντάν και της κυβέρνησης που παρήγαγε. Η απαγόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι επιθέσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το κλείσιμο των αντιφρονούντων μέσων ενημέρωσης και ο πόλεμος κατά της ρωσικής κουλτούρας και γλώσσας είναι όλες συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail