Το «θηρίο» των 106 μέτρων: Η ναυαρχίδα του Έλληνα Κροίσου, που έχτισε αυτοκρατορίες στη θάλασσα και στην στεριά

 

Δεν του στάθηκε εμπόδιο ούτε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι...

Η ιδιωτική θαλαμηγός του είναι μεταξύ των 40 μεγαλύτερων σκαφών του κόσμου, μήκους 106 μέτρων. Διαθέτει μία από τις ωραιότερες εξοχικές κατοικίες της Ιταλικής Ριβιέρας, στον εκπάγλου ομορφιάς κόλπο του Πορτοφίνο, όπου είναι γείτονας μεταξύ άλλων του Τζιόρτζιο Αρμάνι και του πρώην προέδρου της Pirelli, Μάρκο Προβέρα.

Από: menshouse.gr

Στον κατάλογο των ακινήτων του εντάσσεται και ένα διαμέρισμα που εκτείνεται σε 3.500 τ.μ., στο One Hyde Park του Νάιτσμπριτζ, το… ακριβότερο κτιριακό συγκρότημα στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον Έλληνα tycoon Γιώργο Προκοπίου, που κατά τα άλλα αρέσκεται να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα οι Σπετσιώτες γνωρίζουν ότι συνηθίζει να κινείται με ποδήλατο στο νησί τους, όπου εδρεύει ακόμα ένα από τα εξοχικά του. Πολιτικός μηχανικός σε επίπεδο σπουδών, ο 76χρονος σήμερα εφοπλιστής άφησε στην άκρη αυτή την ιδιότητά του όταν το 1971 εισήλθε στη ναυτιλία, αγοράζοντας μαζί με δύο φίλους του το πρώτο του καράβι.

Γιώργος Προκοπίου: Πώς ο Έλληνας εφοπλιστής λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όπως έχει δηλώσει το είδε αρχικά ως… χόμπι, αλλά αυτό το χόμπι του έχει επιτρέψει να έχει στήσει σήμερα δύο αυτοκρατορίες, μία στη θάλασσα και μία στη στεριά. Ο πανίσχυρος εφοπλιστής σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόεδρος της Dynacom LNG Partners, επενδύει με πάθος και μεγάλη επιτυχία και στον τομέα των ακινήτων, αγοράζοντας σπίτια-φιλέτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Θρυλείται ότι διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του περισσότερα από 2.000 ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο στόλος του αποτελείται από 60 τάνκερ.

Το «θηρίο» των 106 μέτρων: Η ναυαρχίδα του Έλληνα Κροίσου, που έχτισε αυτοκρατορίες στη θάλασσα και στη στεριά

Το super mega yacht, μήκους 106 μέτρων, το έχει ονομάσει «Dream» διότι αποτελούσε παιδικό όνειρό του. Έχει εξοπλιστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ διαθέτει έξι deck, πισίνα spa, γυμναστήριο και 23 καμπίνες, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως 45 άτομα. Στο πέμπτο deck την παράσταση κλέβει η σουίτα του ιδιοκτήτη με θέα το απέραντο γαλάζιο. Η μεγαλύτερη attraction όμως για τους επισκέπτες είναι το κέντρο καταδύσεων, που δίνει τη δυνατότητα στους επιβαίνοντες να βουτάνε και να καταδύονται από το σκάφος.

Το «θηρίο» των 106 μέτρων: Η ναυαρχίδα του Έλληνα Κροίσου, που έχτισε αυτοκρατορίες στη θάλασσα και στη στεριά

Το super mega yacht είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε μεγάλα μποφόρ, ταξιδεύοντας χωρίς κραδασμούς. Πρόκειται για παλαιότερο κρουαζιερόπλοιο των Turkish Maritime Lines, που είχε ναυπηγηθεί το 1997 και έκανε κρουαζιέρες στη Μεσόγειο. Ο Προκοπίου το αγόρασε το 2007, επιλέγοντας το να ενσαρκώσει το όνειρο του. Οι εργασίες για την εκπλήρωσή του – επισκευές και τροποποιήσεις – κράτησαν πάνω από μια δεκαετία και έγιναν στα ναυπηγεία Χαλκίδας.

Αν αυτό είναι το στολίδι του στόλου του Έλληνα πλοιοκτήτη, το στεριανό «διαμάντι» είναι αναμφίβολα είναι η περίφημη Villa Christina στο διεθνές θέρετρο του jet set, το Πορτοφίνο. Η βίλα δεσπόζει «καρφωμένη» θαρρείς σε ένα βράχο και σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ για την αγορά της ο Προκοπίου «κονταροχτυπήθηκε» το 2010 με τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επιθυμούσε διακαώς να την αποκτήσει!


take me here and here and here | Lugares bonitos, Lugares para ir, Lugares ao redor do mundo

Το τελικό ποσό με το οποίο ο Έλληνας μεγιστάνας βγήκε νικητής από τον άτυπο αυτό πλειστηριασμό δεν έγινε επισήμως γνωστό, σενάρια όμως έκαναν λόγο ότι απαιτήθηκαν 25.000.000 ευρώ. Έκτοτε ο Γιώργος Προκοπίου έχει παραθερίσει αρκετά καλοκαίρια στον επίγειο αυτό παράδεισο μαζί με την οικογένεια του, κρατώντας όμως πάντα ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους.

Ήταν αυτός που το Νοέμβριο του 2012 άνοιξε μια νέα εποχή στο θαλάσσιο εμπόριο. Το δικών του συμφερόντων τάνκερ LNG «Oh River» έγινε το πρώτο πλοίο τέτοιου τύπου που διέσχισε την Αρκτική κατά την διάρκεια του χειμώνα, μειώνοντας κατά 20 μέρες το ταξίδι από τη Νορβηγία προς την Ιαπωνία. Όπως μετέδωσε τότε ο διεθνής Τύπος, το «Ob River» απέπλευσε από τη Νορβηγία και συνεχίζοντας τον πλου του βόρεια της Ρωσίας έφτασε στην Ιαπωνία μέσω Αρκτικής.

Ο επονομαζόμενος και ως «ισχυρός άνδρας των δεξαμενόπλοιων» είναι επιπλέον ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, υπό τη διεύθυνση του, τον ερχόμενο Απρίλιο. «Την επομένη του διαγωνισμού επισκέφθηκα τον Πρωθυπουργό και είπα ότι ο Σκαραμαγκάς πρέπει να καταστεί αιχμή της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας. Μόνο έτσι η χώρα θα γίνει ανεξάρτητη και κανείς δεν θα μπορεί να την βγάλει από την πρίζα», είπε στις 9 Ιανουαρίου του 2023 από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ). Στόχος του είναι να καταστήσει το Σκαραμαγκά το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ναυπηγείο της Μεσογείου και σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές η επένδυση θα κινηθεί μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ.

Στο ανεξάντλητο portfolio με την ακίνητη περιουσία του περιλαμβάνεται και η εντυπωσιακή «έπαυλη – φρούριο» στο Λαγονήσι, όπου έμενε κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι Κένεντι. Η βίλα παραπέμπει σε μικρή χερσόνησο, διαθέτει την ιδιόκτητη μαρίνα «Πούντα Χερώμα» και μοναδική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Σήμερα κατοικεί εκεί η δευτερότοκη από τις τέσσερις κόρες του με την οικογένειά της, Ιωάννα Προκοπίου.

Το πιο ακριβό όμως από τα επίγεια «φιλέτα» του επιχειρηματία είναι το πρώην ακίνητο της οικογένειας Τίγκα στο Λαγονήσι, που εντός μιας έκτασης 20 στρεμμάτων διαθέτει και ένα ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Η βίλα βγήκε στο σφυρί τον Μάιο του 2022 και μετά από τρίωρη «μάχη» σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, κατακυρώθηκε στον κ. Προκοπίου σε υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, συγκεκριμένα στα 30,57 εκατ. ευρώ! Δεσπόζει λίγο πριν το συγκρότημα Grand Resort Lagonissi, που βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail