[ΑΝΑΛΥΣΗ] Πόσο αποτελεσματικό είναι το TB2 UCAV στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας;

PΕΤRAS ΜΑLUΚΑS / ΑFΡ
Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου στην ανάπτυξη αυτοχθόνων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης (UCAV) και έξυπνων πυρομαχικών. Το Bayraktar TB2 UCAV, που παράγεται από τον Τούρκο κατασκευαστή drones Baykar, εξάγεται σε 28 χώρες. Με γωνιακά φτερά και έλικα στο πίσω μέρος, το Bayraktar TB2 είναι επίπεδο και μπορεί να μεταφερθεί σε φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια. Μεταφέρει βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ, οι οποίες είναι πολύ φθηνότερες από παρόμοια εξοπλισμένα αμερικανικά ή ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα TB2 έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί στη βόρεια Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γεγονός που έφερε την τακτική της αεροπορικής επίθεσης ακριβείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ανέστρεψε την πορεία αρκετών πολέμων. Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κοντά στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζονται πως τα TB2 είναι όπλα που αλλάζουν το παιχνίδι και ριζικά την έννοια των επιχειρήσεων. Είναι όμως τα ΤΒ2 UCAV της φυματίωσης αρκετά αποτελεσματικά ώστε να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου και πραγματικά αλλάζουν το παιχνίδι; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν τα TB2 στην Ουκρανία έναντι των Ρώσων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση;

Ως μέρος ενός προγράμματος στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέκτησαν 12 UCAV από την Τουρκία το 2019 και πέντε το 2020. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksi Rezkinov δήλωσε τον Ιούνιο του 2022 ότι το Κίεβο είχε λάβει 50 drones από την Baykar από το Φεβρουάριο του 2022.

Στις 9 Απριλίου 2021, κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, τα TB2 διεξήγαγαν αεροπορικές περιπολίες για να παρέχουν αναγνώριση στην περιοχή του Ντονμπάς. Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή του TB2 για την Ουκρανία σε μια ενεργή ζώνη σύγκρουσης. Τον Οκτώβριο του 2021 το TB2 χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές μάχης για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Αυτό περιελάμβανε την στόχευση μιας θέσης του ρωσικού αυτονομιστικού πυροβολικού, την καταστροφή ενός οβιδοφόρου D-30 και τη διακοπή του βομβαρδισμού των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο Hranitne.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία ξεκίνησε μια άμεση στρατιωτική επιχείρηση για να εισβάλει στην Ουκρανία, πυροδοτώντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Η επιτυχία των drones καλύφθηκε ευρέως στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης. Τους πρώτους μήνες του πολέμου, τα TB2 ήταν αποτελεσματικά κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων και υλικοτεχνικών στηλών. Παρείχαν στους Ουκρανούς την απαραίτητη αεροπορική δύναμη για να αποκρούσουν την αρχική ρωσική επίθεση και την αργή ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με το Oryx, ένα ιστολόγιο που χρησιμοποιεί αναφορές ανοιχτού κώδικα για την παρακολούθηση της καταστροφής στρατιωτικού εξοπλισμού, αυτά τα drones πιστώνονται με την καταστροφή έξι τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, πέντε ρυμουλκούμενων πυροβολικού, ενός εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων, δύο αντιαεροπορικώνά πυροβόλων, 10 ελικοπτέρων. έξι πλοίων του πολεμικού ναυτικού, τριών θέσεων διοίκησης, ενός σταθμού επικοινωνιών, δύο τρένων επιμελητείας και πολλών φορτηγών ανεφοδιασμού. Ο Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματικός Valery Zaluzhny είπε ότι δύο TB2 εξουδετέρωσαν 26,5 εκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά στρατιωτικά στοιχεία μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

Ειδικά από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva, η Ρωσία έχασε τον εναέριο έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, τα TB2 εξουδετέρωσαν πολλά ρωσικά περιπολικά σκάφη που δεν είχαν δυνατότητες αεράμυνας.

Στα πρώτα στάδια του πολέμου, η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για την επιτυχία του TB2 ήταν σημαντική. Πολλά βίντεο που δείχνουν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης ή εγκαταστάσεις πυροβολικού κοινοποιήθηκαν σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter. Ωστόσο, στα τέλη Ιουνίου, η Ουκρανία είχε χάσει πολλά TB2 λόγω των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και EW, όπως φαίνεται από τις δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν από φιλορωσικούς και ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς. Πληροφορίες για τις τελευταίες επιχειρήσεις του TB2 δεν ήταν διαθέσιμες από τα μέσα Αυγούστου 2022. Σύμφωνα με τον Samuel Bendett από το Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας της Ρωσίας είναι καλύτερα οργανωμένα και εξοπλισμένα σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Όπως έδειξαν ξεκάθαρα οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν η Ρωσία ανέπτυξε αποτελεσματικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας, το TB2 άρχισε να χάνει την αποτελεσματικότητά του στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους The EurAsian Times, στις 13 Οκτωβρίου 2022, οι Ρώσοι φαρσέρ του κυβερνοχώρου Vovan και Lexus εμφανίστηκαν ως Αμερικανοί αξιωματούχοι και κατέγραψαν τον ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο Serhiy Pashinsky να επικρίνει το TB-2 σε μια διαδικτυακή συνέντευξη. Ο Πασίνσκι είναι βουλευτής του λαού της Ουκρανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Συμβουλίου της Ουκρανίας. Ο Πασίνσκι νόμιζε ότι μιλούσε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ. Είπε, «Υπάρχουν περισσότερα PR και διαφθορά στο Μπαϊρακτάρ παρά μαχητική χρήση».

«Προσωπικά ήμουν αντίθετος γιατί είναι εξαιρετικά ευάλωτα στα συστήματα αεράμυνας. Καταρρίφθηκαν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. (Το drone) δεν είναι ένα αυτάρκες όπλο» (δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του καθώς) «καταρρίπτεται από τα συστήματα αεράμυνας αστραπιαία και δεν έχει καθόλου μαχητική αποτελεσματικότητα», είπε.

Δεδομένου ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία και τα εγχώρια όπλα και συστήματα έχουν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία προπαγάνδας για την κυβέρνηση Ερντογάν, δεν είναι δυνατό να γίνει αντικειμενική ανάλυση στην Τουρκία για το εάν τα TB2 είναι αποτελεσματικά στην Ουκρανία. Ωστόσο, μπορεί να ειπωθεί ότι στα πρώτα στάδια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, τα TB2 ήταν εν μέρει επιτυχή λόγω της απουσίας ρωσικής ολοκληρωμένης αεράμυνας, παρόμοια με τη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πως τα TB2 UCAV θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι σε ένα συμβατικό πόλεμο.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail