Το Κίεβο πρόκειται να λάβει συστοιχίες αμερικανικών πυραύλων Patriot. Πώς θα αλλάξει αυτό το πεδίο μάχης στην Ουκρανία;

pixabay / LCharn
Τα πολύπλοκα συστήματα θα γίνουν στόχος υψηλής προτεραιότητας για τη Ρωσία, καθώς η Δύση αυξάνει τις προμήθειες

Αυτόν τον μήνα, ο ουκρανικός στρατός πρόκειται να ξεκινήσει εκπαίδευση για τη χρήση του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot. Η Λόρα Κούπερ, αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία, είπε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει «μερικούς μήνες». Αυτό σημαίνει πως η τεχνολογία μπορεί σύντομα να συμμετάσχει πλήρως στις πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αλλά ο εξοπλισμός υψηλής αξίας θα ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης;

Από τον Mikhail Khodaryonok, στρατιωτικό παρατηρητή, απόστρατο συνταγματάρχη και ειδικό στην αεράμυνα - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύντομη αναμονή

Οι συζητήσεις σχετικά με την προμήθεια συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot (SAM) στο Κίεβο εντάθηκαν μετά από μεγάλα πλήγματα στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις επακόλουθες διακοπές ρεύματος. Ένα περιστατικό στην πολωνική πόλη Przewodow, όταν ένας πύραυλος από ένα ουκρανικό σύστημα αεράμυνας S-300 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αγροτών, έπαιξε επίσης ρόλο στις συζητήσεις. Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Jaroslaw Kaczynski, πρότεινε η Γερμανία να στείλει τα αντιαεροπορικά της συστήματα Patriot στην Ουκρανία και όχι στην Πολωνία.

Τότε, το Βερολίνο σημείωσε πως θα προτιμούσε τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας να παραμείνουν στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σε λιγότερο από δύο μήνες, τα πράγματα άλλαξαν. Στις αρχές Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία συμφώνησαν να στείλουν μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση έγινε σε κοινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς μετά την πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία το 2023. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Βερολίνο. Η μεταφορά της συστοιχίας έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συστοιχία Patriot του Κιέβου. Όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, το πρώτο θα παραδοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Συμπεριλήφθηκε στο τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εμπειρογνώμονες από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών σημειώνουν ότι, μέχρι στιγμής, το Patriot ήταν το πιο ακριβό οπλικό σύστημα που παρέχεται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Εκτιμούν πως το συνολικό κόστος ενός συστήματος Patriot μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια: 400 εκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και 690 εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους.

Η Ουκρανία θα γίνει η δέκατη ένατη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το κιτ. Τα πρώτα συστήματα Patriot αναπτύχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στη δεκαετία του 1980. Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη μάχη κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991 και στη συνέχεια κατά την παράνομη αγγλοαμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Το σύστημα Patriot έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές από τότε: η τελευταία του τροποποίηση περιλαμβάνει πιο ακριβή και υψηλής απόδοσης ραντάρ και προηγμένα πυραύλους αναχαίτισης επιφανείας-αέρος – PAC-3 (Patriot Advanced Capability).

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια έκδοση του συστήματος Patriot θα λάβει η Ουκρανία. Αλλά μάλλον μιλάμε για το PAC-3.

Πότε έρχεται το σύστημα Patriot στην Ουκρανία;

Σε συνθήκες πολέμου, η εκπαίδευση των ειδικών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για χρήση του συστήματος Patriot δεν είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ. Επιπλέον, η Ουκρανία έχει μεγάλη τεχνογνωσία στη χρήση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-300 – ένα που δομικά μοιάζει με το Patriot.

Η διαδικασία για την απόκτηση νέας πυραυλικής τεχνολογίας είναι ουσιαστικά η ίδια στα Αντιαεροπορικά Πυραυλικά Στρατεύματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Αρχικά, το προσωπικό του στρατού επανεκπαιδεύεται σε ειδικά εξοπλισμένο κέντρο. Στη συνέχεια, τα όπλα, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, τα ανταλλακτικά και τα εργαλεία γίνονται δεκτά από τις συστοιχίες (ή τμήματα) των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την πρώτη ζωντανή εκτόξευση κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων (υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως από χώρους μόνιμης ανάπτυξης υπό την επίβλεψη εκπαιδευτών των ΗΠΑ). Στη συνέχεια, το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα διπλώνεται, προετοιμάζεται για μεταφορά και αποστέλλεται σε σταθμό φόρτωσης, όπως αεροδρόμιο ή λιμάνι.

Στο τελικό σημείο, οι μεραρχίες και οι μονάδες που έχουν λάβει το νέο εξοπλισμό ταξιδεύουν στον τόπο της ανάπτυξης και των επερχόμενων πολεμικών επιχειρήσεων αεροπορικώς, δια θαλάσσης, σιδηροδρομικώς ή πεζή.

Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία, μπορούμε να περιμένουμε πως τα συστήματα Patriot στην Ουκρανία θα είναι έτοιμα για μάχη το Μάρτιο.

Τι θα συμβεί μετά τη μεταγραφή του Patriot στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Το πυραυλικό σύστημα Patriot (ιδιαίτερα το PAC-3) είναι, χωρίς καμία υπερβολή, ένα προϊόν τελευταίας τεχνολογίας του αμερικανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος. Προφανώς, εάν ο Λευκός Οίκος αποφάσιζε να στείλει τέτοια προηγμένα όπλα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία, το ζήτημα της προμήθειας του Κιέβου με άρματα μάχης δυτικού τύπου όπως το γερμανικό Leopard 2 δε θα αργήσει να επιλυθεί.

Μαζί με τη δεύτερη συστοιχία Patriot, το Βερολίνο θα στείλει επίσης 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης Steffen Hebestreit. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο βήμα προς τον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με δυτικά όπλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την παραλαβή των πυραυλικών συστημάτων Patriot και των βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα απέχουν μόλις ένα βήμα από την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F-16.

Οι συστοιχίες Patriot είναι ανεκτίμητες για το Κίεβο. Αυτά τα συστήματα έχουν, όπως λένε στρατιωτικοί ειδικοί, τη δυνατότητα για μη στρατηγική αντιπυραυλική άμυνα. Αυτή η ικανότητα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της επανδρωμένης αεροπορίας, των πυραύλων κρουζ με βάση τη θάλασσα και τον αέρα, των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων και των επιχειρησιακών-τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πιθανότατα, τα συστήματα θα αναπτυχθούν για να θωρακίσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, και να υπερασπιστούν αυτό το κέντρο λήψης αποφάσεων από τις επιθέσεις διαφόρων τύπων πυραύλων κρουζ. Ωστόσο, θα χρειαστούν δεκάδες συστοιχίες Patriot για να καλύψουν όλα τα διοικητικά και πολιτικά κέντρα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών πόλεων και των βασικών ενεργειακών εγκαταστάσεων. Και η Ουκρανία είναι απίθανο να λάβει τόσα πολλά συστήματα MIM-104 Patriot στο άμεσο μέλλον.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Patriot

Επί του παρόντος, το βασικό μέλημα είναι ο αριθμός των αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων πυραύλων που θα παραδοθούν μαζί με το σύστημα Patriot, καθώς ο αριθμός των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την απόκρουση μαζικών αεροπορικών επιθέσεων από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εάν η Ουκρανία δε λάβει αρκετούς πυραύλους, οι δύο συστοιχίες Patriot θα μείνουν απλώς αδρανείς.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot έχει επίσης τα αδύνατα σημεία του ή μάλλον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, το πολυλειτουργικό ραντάρ Patriot AN/MPQ-53 έχει μάλλον χαμηλές δυνατότητες αναζήτησης. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εγγενές όχι μόνο στο σύστημα Patriot, αλλά και στο ραντάρ φωτισμού στόχου και καθοδήγησης πυραύλων και στο πολυλειτουργικό ραντάρ του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300/400.

Στα ρωσικά συστήματα, αυτή η έλλειψη αντισταθμίζεται με την παροχή στα τμήματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και S-400 είτε ανιχνευτών χαμηλού ύψους τύπου 5N66M είτε ανιχνευτών μεγάλου ύψους τύπου 96L6E. Επιπλέον, τα τμήματα αντιαεροπορικών πυραύλων λαμβάνουν ανεξερεύνητο προσδιορισμό στόχων από θέσεις διοίκησης συστήματος εξοπλισμένων με ραντάρ ανίχνευσης (RLO 64N6, S-300) ή συγκρότημα ραντάρ (RLK 91N6E, S-400).

Ως αποτέλεσμα, εάν αναπτυχθεί κοντά στο Κίεβο, η συστοιχία πυραύλων Patriot θα πρέπει να διαθέτει πρόσθετες δυνατότητες αναζήτησης και στόχευσης. Η λήψη δεδομένων από το Boeing E-3 Sentry, μια επιλογή που αναφέρουν ορισμένοι ειδικοί, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς σημαίνει ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός αεροσκαφών Ε-3 θα πρέπει να μετεγκατασταθεί σε ουκρανικά αεροδρόμια.

Είναι απίθανο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να συμφωνήσουν σε αυτό. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα του συστήματος. Και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά ένα πρόβλημα.

Πώς θα πολεμήσει η Ρωσία τους «Patriot;»

Το πιάσιμο ενός συστήματος αεράμυνας Patriot είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο. Το σύστημα δεν είναι όπλο πρώτης γραμμής. Πιθανότατα θα τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του ουκρανικού στρατού, καλύπτοντας το Κίεβο ή τη δεξιά όχθη της Ουκρανίας. Θα απαιτούσε μια επιθετική επιχείρηση για να πιαστεί το σύστημα Patriot, και ακόμη κι έτσι, η επιτυχία απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένη. Ούτε ένα όχημα μάχης M142 HIMARS δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια των Ρώσων. Εν τω μεταξύ, μια λεπτομερής εξέταση του συστήματος είναι δυνατή μόνο μετά την κατοχή και την αποσυναρμολόγηση του.

Τα συστήματα αεράμυνας Patriot που παραδίδονται στην Ουκρανία θα γίνουν στόχος υψηλής προτεραιότητας για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά το έργο δεν είναι καθόλου απλό. Το Patriot είναι ένα εξαιρετικά κινητό σύστημα (δε χρειάζονται περισσότερα από 25 λεπτά για να αναπτυχθεί/διπλωθεί). Αυτό σημαίνει πως το σύστημα δεν παραμένει στην ίδια θέση για πολύ. Μετά από πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων, μπορεί να μετακινηθεί. Και το να βρεις τον Patriot δε θα είναι εύκολο.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διατήρησαν σε υπηρεσία πολλά τμήματα του συστήματος αεράμυνας S-300PT. Η συντομογραφία «PT» σημαίνει ότι πρόκειται για σύστημα τύπου κοντέινερ (παρεμπιπτόντως, το βάρος ορισμένων εμπορευματοκιβωτίων, όπως το F9, υπερβαίνει τους 16 τόνους). Χρειάζονται αρκετές ώρες για να αναδιπλωθεί / αναπτυχθεί αυτή η τροποποίηση του S-300. Ωστόσο, παρά τη χαμηλή κινητικότητά του, το σύστημα τύπου κοντέινερ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στον ουκρανικό στρατό. Σίγουρα, ένα εξαιρετικά ευκίνητο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Όσον αφορά το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυραύλους αντιραντάρ τύπου X-31P, κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-εδάφους όπως X-29T, X-38Mxx, X-59MK κ.λπ., και δωρεάν βόμβες (OFAB-250-270 και FAB-500-τύπου) για να το στοχεύσουν και να το καταστρέψουν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εναπόκειται στο ρωσικό στρατό να λύσει το ζήτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail