CNN: Η Ουκρανία έχει γίνει «εργαστήριο όπλων» για τα δυτικά όπλα

pixabay / ELG21
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας προσέφερε προηγουμένως τη χώρα του ως «πεδίο δοκιμής» για δυτικούς κατασκευαστές όπλων

Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «εργαστήριο» για δυτικά όπλα, καθώς ο πόλεμος έδωσε στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους την ευκαιρία να δουν πώς λειτουργούν τα όπλα τους σε σύγκρουση με μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη όπως η Ρωσία, ανέφερε το CNN τη Δευτέρα.

Dave DeCamp - antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr

 Μια πηγή εξοικειωμένη με τις δυτικές πληροφορίες για τον πόλεμο είπε στο CNN πως η Ουκρανία είναι «απολύτως ένα εργαστήριο όπλων από κάθε άποψη, επειδή κανένας από αυτόν τον εξοπλισμό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην πραγματικότητα σε πόλεμο μεταξύ δύο βιομηχανικά ανεπτυγμένων εθνών». Η πηγή το περιέγραψε ως «δοκιμή μάχης σε πραγματικό κόσμο».

Τον Ιούλιο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov προσέφερε τη χώρα του ως «πεδίο δοκιμής» για δυτικούς κατασκευαστές όπλων. «Ενδιαφερόμαστε να δοκιμάσουμε σύγχρονα συστήματα στη μάχη κατά του εχθρού και καλούμε τους κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν τα νέα προϊόντα εδώ», είπε.

Ο Ρέζνικοφ εκπλήρωσε την επιθυμία του καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική βοήθεια από τότε, και ο πόλεμος κλιμακώθηκε αφού η Ρωσία άρχισε μεγάλης κλίμακας χτυπήματα στην ουκρανική υποδομή τον Οκτώβριο. Η επιτυχία της Ρωσίας στη χρήση φθηνών drones καμικάζι στις επιθέσεις σε υποδομές έχει επηρεάσει τα σχέδια για τους δυτικούς κατασκευαστές όπλων.

Η βρετανική εταιρεία κατασκευής όπλων BAE Systems ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα νέο θωρακισμένο όχημα με πρόσθετη προστασία για να το υπερασπιστεί από τις επιθέσεις των drones καμικάζι από ψηλά. Πολλοί αξιωματούχοι πληροφοριών και στρατιωτικοί είπαν στο CNN ότι η κατασκευή φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μιας χρήσης έχει γίνει προτεραιότητα πολλών αμυντικών εργολάβων.

Η αναφορά του CNN σημειώνει πως για τον αμερικανικό στρατό, ο πόλεμος έχει γίνει μια «απίστευτη πηγή δεδομένων για τη χρησιμότητα των δικών του συστημάτων». Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είδαν ότι το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS ήταν αποτελεσματικό κατά των ρωσικών δυνάμεων, ενώ το οβιδοβόλο M777 έγινε λιγότερο αποτελεσματικό και λιγότερο ακριβές με την πάροδο του χρόνου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε επίσης ζήτηση για όπλα που άρχισαν να γίνονται απαρχαιωμένα, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger. Η Raytheon σταμάτησε να παράγει Stingers για χρόνια, αλλά τώρα της ζητήθηκε από το Πεντάγωνο να αυξήσει την παραγωγή καθώς χιλιάδες έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail