Bye Bye 1991-2022

Wikimedia
Το 2023 ξεκινά με το συλλογικό ΝΑΤΟ σε Absolutely Freak Out Mode καθώς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σόιγκου ανακοινώνει πως η φρεγάτα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Admiral Gorshkov βρίσκεται τώρα σε περιοδεία – μαζί με ένα σετ από τις υπερηχητικές επαγγελματικές κάρτες του κ. Zircon.

Pepe Escobar - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επιχειρηματική περιοδεία θα περιλαμβάνει τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό και φυσικά τη Μεσόγειο, το πρώην Mare Nostrum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο κ. Ζιργκόν σε περιπλάνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία: είναι ένα σημάδι του τι θα συμβεί στη συνέχεια όταν πρόκειται να τηγανίσουμε πολύ μεγαλύτερα ψάρια από ένα μάτσο ψυχοπαθείς του Κιέβου.

Το τέλος του 2022 σφράγισε το τηγάνισμα του Big Ukraine Negotiation Fish. Σερβίρεται πλέον σε ζεστό πιάτο – και έχει χωνευτεί πλήρως. Η Μόσχα έχει καταστήσει οδυνηρά σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπιστευθεί κανείς την υπερδύναμη σε παρακμή.

Έτσι, ακόμη και οι οδηγοί ταξί στη Ντάκα ποντάρουν τώρα στο πότε θα ξεκινήσει η πολυδιαφημισμένη «χειμερινή επίθεση» και πόσο μακριά θα φτάσει. Η πορεία του στρατηγού Αρμαγεδδών είναι ξεκάθαρη: πλήρης αποστρατιωτικοποίηση και αποηλεκτροδότηση με στεροειδή, πλήρης με άλεσμα μαζών Ουκρανών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Ντονμπάς έως ότου οι ψυχολόγοι του Κιέβου εκλιπαρούν για έλεος. Ή όχι.

Ένα άλλο μεγάλο τηγανητό ψάρι σε ζεστό πιάτο στα τέλη του 2022 ήταν η Συμφωνία του Μινσκ του 2014. Ο μάγειρας δεν ήταν άλλος από την πρώην καγκελάριο Μέρκελ («προσπάθεια εξαγοράς χρόνου για την Ουκρανία»). Υπονοείται πως δεν είναι ακριβώς το όπλο που καπνίζει: η στρατηγική του συνδυασμού των Στράουσιων/νεοσυντηρητών και νεοφιλελεύθερων που είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, από την αρχή, ήταν να εξαπολύσουν έναν Παντοτινό Πόλεμο, μέσω αντιπροσώπου, εναντίον της Ρωσίας.

Η Μέρκελ μπορεί να σκέφτηκε κάτι που έλεγε στους Ρώσους, κατά πρόσωπο, ότι είπε ψέματα όπως ο κρυπτοσοπράνο Μάικ Πομπέο, και μετά έλεγε ψέματα ξανά και ξανά, για χρόνια. Αυτό δεν είναι ντροπιαστικό για τη Μόσχα, αλλά για το Βερολίνο: άλλη μια γραφική απόδειξη της ολοκληρωτικής υποτέλειας στην Αυτοκρατορία.

Η απάντηση της σύγχρονης ενσάρκωσης του Mercury, της Μαρίας Ζαχάροβα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα: η ομολογία της Μέρκελ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συγκεκριμένος λόγος – και ως απόδειξη – για ένα δικαστήριο που θα κρίνει δυτικούς πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση του πολέμου αντιπροσώπων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Κανείς δε θα το επιβεβαιώσει προφανώς στο αρχείο. Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι μέρος μιας εξελισσόμενης, μυστικής συμφωνίας Ρωσίας-Γερμανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, που θα οδηγήσει τη Γερμανία να αποκαταστήσει τουλάχιστον μέρος της κυριαρχίας της.

Ώρα να τηγανίσουμε ψάρια του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος απολαμβάνει εμφανώς την εντελώς αποσυνδεδεμένη ενσάρκωσή του, επεκτάθηκε στο έπος του Fried Negotiation Fish. «Τελευταία προειδοποίηση σε όλα τα έθνη», όπως την πλαισίωσε: «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δουλειά με τον αγγλοσαξονικό κόσμο [γιατί] είναι ένας κλέφτης, ένας απατεώνας, ένας επικίνδυνος που μπορεί να κάνει τα πάντα… Από εδώ και πέρα ​​θα κάνουμε χωρίς αυτούς μέχρι να έρθει στην εξουσία μια νέα γενιά λογικών πολιτικών… Δεν υπάρχει κανένας στη Δύση με τον οποίο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε για οποιονδήποτε λόγο».

Ο Μεντβέντεφ, ουσιαστικά, απήγγειλε λίγο πολύ το ίδιο σενάριο, αυτοπροσώπως, στον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, μέρες πριν από το zoom για να τελειώσει όλα τα zoom – μεταξύ Σι και Πούτιν – που λειτούργησαν ως ένα είδος άτυπου κλεισίματος του 2022, με τη Ρωσία- Η στρατηγική εταιρική σχέση της Κίνας είναι τέλεια συγχρονισμένη.

Στο μέτωπο του πολέμου, το νέο – επιθετικό – αυλάκι του στρατηγού Αρμαγεδδώνα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους επόμενους λίγους μήνες σε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός επί τόπου: ένα χώρισμα μεταξύ μιας δυσλειτουργικής μαύρης τρύπας ή κορμού της Ουκρανίας στα δυτικά και της Novorossiya στα ανατολικά.

Ακόμη και το ΔΝΤ είναι πλέον απρόθυμο να ρίξει επιπλέον κεφάλαια στη μαύρη τρύπα. Ο προϋπολογισμός του Κιέβου για το 2023 έχει – μη ρεαλιστικό – έλλειμμα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ήμισυ του προϋπολογισμού σχετίζεται με στρατιωτικούς. Το πραγματικό έλλειμμα το 2022 ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα – και αναπόφευκτα θα αυξηθεί.

Ο Tymofiy Mylovanov, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, έβγαλε ένα ουρλιαχτό: το ΔΝΤ ανησυχεί για τη «βιωσιμότητα του χρέους» της Ουκρανίας. Πρόσθεσε, «αν ανησυχεί ακόμη και το ΔΝΤ, φανταστείτε τι σκέφτονται οι ιδιώτες επενδυτές». Δε θα υπάρξει καμία «επένδυση» στην Ουκρανία. Οι πολυεθνικοί γύπες θα αρπάξουν τη γη για το τίποτα και ό,τι ασήμαντο παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο μπορεί να απομείνει.

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ψάρι που θα τηγανιστεί το 2023 είναι ο μύθος του ΝΑΤΟ. Κάθε σοβαρός στρατιωτικός αναλυτής, συμπεριλαμβανομένων λίγων Αμερικανών, γνωρίζει πως ο ρωσικός στρατός και το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα αντιπροσωπεύουν ένα ανώτερο σύστημα από αυτό που υπήρχε στο τέλος της ΕΣΣΔ και πολύ ανώτερο από αυτό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου ΝΑΤΟ σήμερα.

Το τελικό χτύπημα τύπου Mackinder σε μια πιθανή συμμαχία μεταξύ Γερμανίας (ΕΕ), Ρωσίας και Κίνας – που είναι αυτό που πραγματικά κρύβεται πίσω από τον πόλεμο αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ουκρανία – δεν προχωρά σύμφωνα με την Στραουσιανή ονείρωξη.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πρώην αυτοκρατορικός υποτελής, άλλαξε καθεστώς επειδή ήθελε να παρακάμψει το πετροδολάριο. Τώρα έχουμε την αναπόφευκτη άνοδο του πετρογιουάν – «σε τρία με πέντε χρόνια», όπως ανακοίνωσε ο Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ: απλά δεν μπορείτε να το αποτρέψετε με το Shock'n Awe στο Πεκίνο.

Το 2008, η Ρωσία ξεκίνησε μια μαζική ανοικοδόμηση των πυραυλικών δυνάμεων και ένα 14ετές σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Zircon που παρουσιάζει την υπερηχητική επαγγελματική του κάρτα στο Mare Nostrum είναι μόνο ένα μικρό μέρος της Μεγάλης Εικόνας.

Ο μύθος της αμερικανικής ισχύος

Η CIA εγκατέλειψε το Αφγανιστάν σε μια ταπεινωτική υποχώρηση –ακόμα και χάνοντας τον έλεγχο της ηρωίνης– απλώς και μόνο για να εγκατασταθεί στην Ουκρανία και να συνεχίσει να παίζει τους ίδιους παλιούς σπασμένους δίσκους. Η CIA βρίσκεται πίσω από τη συνεχιζόμενη δολιοφθορά της ρωσικής υποδομής – σε συνδυασμό με την MI6 και άλλους. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανάκαμψη.

Λίγοι άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της CIA - μπορεί να γνωρίζουν ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, μπορεί να καταστραφεί με μία μόνο κίνηση: την ανατίναξη της γέφυρας του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Η πόλη δεν μπορεί να εφοδιαστεί με τρόφιμα και τις περισσότερες απαιτήσεις της χωρίς τη γέφυρα. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Νέας Υόρκης μπορεί να καταστραφεί αν βγουν νοκ άουτ τα κεντρικά χειριστήρια. Η συναρμολόγηση θα μπορούσε να διαρκέσει ένα χρόνο.

Ακόμη και παραβιασμένη από άπειρα στρώματα ομίχλης πολέμου, η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μια αψιμαχία. Ο πραγματικός πόλεμος δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα. Μπορεί - σύντομα.

Εκτός από την Ουκρανία και την Πολωνία δεν υπάρχει καμία δύναμη του ΝΑΤΟ άξια αναφοράς. Η Γερμανία έχει μια αξιοπρεπή προμήθεια πυρομαχικών για δύο ημέρες. Η Τουρκία δε θα στείλει ούτε έναν στρατιώτη να πολεμήσει τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Από τους 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ευρώπη, μόνο το 10% είναι εξοπλισμένο με όπλα. Πρόσφατα προστέθηκαν 20.000, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Αν οι Αμερικανοί ενεργοποιούσαν τα στρατεύματά τους στην Ευρώπη –κάτι μάλλον γελοίο από μόνο του– δε θα είχαν πού να προσγειώσουν προμήθειες ή ενισχύσεις. Όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια θα καταστρέφονταν από ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους μέσα σε λίγα λεπτά – στην ηπειρωτική Ευρώπη καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, όλα τα κέντρα καυσίμων όπως το Ρότερνταμ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καταστραφούν, καθώς και όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη: Grafenwoehr, Hohenfels, Ramstein, Baumholder, Vilseck, Spangdahlem και Wiesbaden στη Γερμανία (για τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία)· Αεροπορική Βάση Aviano στην Ιταλία. Αεροπορική βάση Lajes στις Αζόρες της Πορτογαλίας. Ναυτικός Σταθμός Rota στην Ισπανία. Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. και οι σταθμοί της Βασιλικής Αεροπορίας Lakenheath και Mildenhall στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά θα καταστρέφονταν – αφού προσγειωθούν ή κατά την προσγείωση: δε θα υπήρχε μέρος για προσγείωση εκτός από τον αυτοκινητόδρομο, όπου θα κάθονταν πάπιες.

Οι πύραυλοι Patriot δεν έχουν αξία – όπως είδε ολόκληρος ο Παγκόσμιος Νότος στη Σαουδική Αραβία όταν προσπάθησαν να χτυπήσουν τους πυραύλους Χούτι που προέρχονταν από την Υεμένη. Το Iron Dome του Ισραήλ δεν μπορεί καν να χτυπήσει όλους τους πρωτόγονους πυραύλους που προέρχονται από τη Γάζα.

Η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ είναι ο υπέρτατος μύθος της ποικιλίας ψαριών που πρέπει να τηγανιστούν. Ουσιαστικά, κρύβονται πίσω από πληρεξούσιους – τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι άχρηστες, εκτός από τους πυροβολισμούς της Τουρκίας, όπως στο Ιράκ το 1991 και το 2003, εναντίον ενός αναπήρου αντιπάλου στη μέση της ερήμου χωρίς αεροπορική κάλυψη. Και μην ξεχνάτε ποτέ πώς το ΝΑΤΟ ταπεινώθηκε εντελώς από τους Ταλιμπάν.

Το τελευταίο οριακό σημείο

Το 2022 τελείωσε μια εποχή: το τελευταίο σημείο ρήξης της «διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες» που ιδρύθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ

Η Empire μπήκε στο Desperation Row, πετώντας τα πάντα και τον νεροχύτη της κουζίνας –πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία, AUKUS, υστερία στην Ταϊβάν– για να διαλύσει το set-up που δημιούργησαν το 1991.

Το rollback της παγκοσμιοποίησης υλοποιείται από την ίδια την Αυτοκρατορία. Αυτό κυμαίνεται από την κλοπή της αγοράς ενέργειας της ΕΕ από τη Ρωσία, έτσι ώστε οι άμοιροι υποτελείς να αγοράζουν εξαιρετικά ακριβή ενέργεια από τις ΗΠΑ μέχρι να συντρίψουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών, αναγκάζοντάς την να την ξαναχτίσουν γύρω της για να «απομονώσουν» την Κίνα.

Ο πόλεμος ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απλώς ένα γρανάζι στο τιμόνι του Νέου Μεγάλου Παιχνιδιού. Για τον Παγκόσμιο Νότο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρασία –και πέρα ​​από αυτό– συντονίζει τη διαδικασία ολοκλήρωσής της, από το BRI στην επέκταση των BRICS+, από το SCO στο INSTC, από τον ΟΠΕΚ+ στη Σύμπραξη για την Ευρύτερη Ευρασία.

Επιστρέψαμε στο πώς έμοιαζε ο κόσμος το 1914 ή πριν από το 1939, μόνο με περιορισμένη έννοια. Υπάρχει μια πληθώρα εθνών που αγωνίζονται να επεκτείνουν την επιρροή τους, αλλά όλα στοιχηματίζουν στην πολυπολικότητα ή στον «ειρηνικό εκσυγχρονισμό», όπως το επινόησε ο Σι Τζινπίνγκ, και όχι στο Forever Wars: Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Ινδονησία και άλλα.

Αντίο λοιπόν 1991-2022. Η σκληρή δουλειά ξεκινά τώρα. Καλώς ήρθατε στο New Great Game on crack.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail