Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Πολωνίας επιβεβαίωσε πόσο τρομερές παραμένουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν κομβική όσον αφορά τις αντιλήψεις της Δύσης για την Ουκρανική σύγκρουση, αφού η Πολωνία πρωτοστάτησε στην πλήρη αλλαγή της «επίσημης αφήγησης» σχετικά με αυτόν τον πόλεμο με αντιπροσώπους. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρός της προειδοποίησαν για την πιθανή ήττα του Κιέβου με διαφορά μόνο ημερών, μετά την οποία ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Rajmund Andrzejczak επιβεβαίωσε πόσο τρομερή παραμένει η Ρωσία. Αυτό το τελευταίο γεγονός ήταν πολύ περίεργο, λαμβάνοντας υπόψη τον Πολωνο-Ρωσικό ανταγωνισμό.  

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Andrzejczak μοιράστηκε απροσδόκητα αυτήν την αξιολόγηση σε μια συνέντευξη που έδωσε στο δημοσίως χρηματοδοτούμενο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου και στο Polskie Radio την Τετάρτη. Ενώ οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Mateusz Moraweicki και του προέδρου Andrzej Duda ήταν σημαντικές, εξακολουθούν να είναι πολιτικές, ο Andrzejczak είναι ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Πολωνίας και επομένως μιλάει με μεγαλύτερη εξουσία και σοβαρότητα.

Σχετικά με τη νέα τάση της πλήρους αλλαγής της «επίσημης αφήγησης», ξεκίνησε αναγνωρίζοντας πως η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ειδική της επιχείρηση παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο. Στη συνέχεια, περιέγραψε τον ιστορικό αντίπαλο της χώρας του ως ισχυρό πριν ασχοληθεί με την πρόβλεψή του πως μπορεί εύκολα να επιστρατεύσει 300.000 ανθρώπους ή περισσότερους. Επιπλέον, ο Andrzejczak πρόσθεσε ότι όσοι καλούνται να υπηρετήσουν αναμένεται να συμμορφωθούν χωρίς να προκαλέσουν κοινωνικά προβλήματα.  

Σχετικά με το θέμα των στρατιωτικών προμηθειών, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας διέψευσε προηγούμενες φήμες πως η Ρωσία υποτίθεται ότι είχε εξαντλήσει όλους τους πόρους της ή τουλάχιστον πλησίαζε να το κάνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ακόμη τεράστιες αποθήκες πυρομαχικών και όπλων. Επιπλέον, τα σημερινά ποσοστά φθοράς είναι επίσης πολύ ευνοϊκά για αυτήν καθώς ο Andrzejczak ισχυρίστηκε πως η Ρωσία χάνει μόνο περίπου το 5% του ΑΕΠ της ετησίως ενώ η Ουκρανία αιμορραγεί κατά 30-40%.

Κατά την άποψή του, δεν απομένει πολύς χρόνος για τη Δύση να βοηθήσει το Κίεβο να οικοδομήσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες προκειμένου να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική νίκη, γι' αυτό είπε ότι η κατάσταση δε φαίνεται καλή συνολικά. Στη συνέχεια προειδοποίησε πως η ήττα της Ουκρανίας σε αυτή τη σύγκρουση θα ενίσχυε τη ρωσική επιρροή στη Λευκορωσία, κάτι που ο Andrzejczak υποστήριξε ότι θα ήταν εξαιρετικά μειονεκτική από στρατιωτική-στρατηγική εξέλιξη για την Πολωνία, τη λεγόμενη ανατολική πλευρά, αλλά και ολόκληρο το ΝΑΤΟ.

Όσο και αν η Πολωνία ηγήθηκε από το μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο με αντιπροσώπους όντας δεύτερη μόνο πίσω από τις ΗΠΑ σε ό,τι έχει συνεισφέρει στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, είπε επίσης πως επιθυμεί το κόστος να κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως σαφής υπαινιγμός στη δυσαρέσκεια της Βαρσοβίας με την απροθυμία της Γερμανίας και άλλων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών να ακολουθήσουν το μονοπάτι που πρωτοστάτησε η Πολωνία στην ενίσχυση του ρόλου τους σε αυτή τη σύγκρουση, καθώς ισχυρίζεται ότι μάχεται «για την κοινή μας ασφάλεια».

Αναλογιζόμενος όλα όσα μοιράστηκε ο Andrzejczak στη συνέντευξή του με δημόσια πολωνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα έπρεπε να υποτεθεί ότι έχουν αναφερθεί με ακρίβεια από αυτά, θεωρώντας πως είναι παράλογο να υποπτευόμαστε ότι θα παραμόρφωναν τα λόγια του, η διορατικότητα αυτού του κορυφαίου στρατιωτικού αξιωματούχου είναι αποθαρρυντική κατά μέσο όρο. Δυτικοί. Μέχρι στιγμής έχουν παραπλανηθεί πιστεύοντας ότι η νίκη του Κιέβου επί της Ρωσίας ήταν «αναπόφευκτη» και πως ο de facto αντίπαλος του μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου βρισκόταν ακόμη και στα πρόθυρα «βαλκανοποίησης» μετά την «αναπόφευκτη» ήττα του.

Το αντίθετο ίσχυε στην πραγματικότητα όλο αυτό το διάστημα, αλλά αποκαλύφθηκε ειλικρινά μόνο αυτή την στιγμή, αφού η απελευθέρωση του Soledar νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκτιμήθηκε από την πολωνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού στη Μάχη για το Donbass. Γι' αυτό, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας συντόνισαν τις προσπάθειές τους να αλλάξουν την «επίσημη αφήγηση» σχετικά με αυτόν τον πόλεμο αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα.

Η de facto συνομοσπονδία που συνήψε η Πολωνία με την Ουκρανία τον περασμένο Μάιο σημαίνει ότι η Βαρσοβία έχει πιο άμεσο και μεγαλύτερο μερίδιο στην έκβαση αυτής της σύγκρουσης από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία. Η απώλεια του Κιέβου θα ήταν επομένως και απώλεια της Βαρσοβίας και η πρώτη θα οδηγούσε πιθανότατα το ΝΑΤΟ να εξοντώσει τους κυβερνώντες ψευδοσυντηρητικούς του δεύτερου για πολιτικές σκοπιμότητες προκειμένου να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους ώστε να στραφούν εναντίον τους ενόψει των γενικών εκλογών του φθινοπώρου ως τιμωρία που δεν έκαναν ακόμη περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο να φτάσει στη νίκη.

Ως εκ τούτου, ο πρώην πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στη Μόσχα Rodion Miroshnik χτύπησε κέντρο όταν είπε στο TASS την Πέμπτη ότι «η ατζέντα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Πολωνίας έχει κολλήσει στις ουκρανικές εξελίξεις και εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά». Αυτό ισχύει πράγματι και είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο Andrzejczak μόλις βελτίωσε την εξουσία του για να αυξήσει τη μέγιστη ευαισθητοποίηση σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η στρατιωτική-στρατηγική κατάσταση για το Κίεβο σε αυτήν την κομβική στιγμή στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Αυτός και η πολιτική ηγεσία της χώρας του λένε την αλήθεια, αλλά επίσης φοβούνται για τις συνέπειες της ολοένα και πιο πιθανής ήττας του Κιέβου με την ελπίδα να τρομάξουν το Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να διπλασιάσει αμέσως την στρατιωτική του δέσμευση σε αυτή τη σύγκρουση, ώστε να αποτρέψει εκτός αυτού του σεναρίου. Η αποτυχία τους να δαγκώσουν το δόλωμα ή να μην πάνε αρκετά μακριά αμέσως θα οδηγούσε επίσης στην ήττα της Πολωνίας σε αυτόν τον πόλεμο αντιπροσώπων, ο οποίος θα μπορούσε να καταλύσει την αλλαγή καθεστώτος και έτσι να καταδικάσει το κυβερνών κόμμα της στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail