Ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπέρασε τον πληθυσμό της Κίνας – Και τώρα τι;

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον στατιστικό οργανισμό World Population Review, ο πληθυσμός της Ινδίας έχει ξεπεράσει αυτόν της Κίνας. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν επιβεβαιώσει την ανακοίνωση και αντ' αυτού αναμένουν ότι η Ινδία θα φτάσει στο ορόσημο αργότερα φέτος. Παρόλα αυτά, αυτό που έχει συμφωνηθεί παγκοσμίως είναι πως ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει φέτος τον πληθυσμό της Κίνας. Τι σημαίνει αυτό;

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πληθυσμός της Ινδίας ήταν 1,417 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2022, πέντε εκατομμύρια περισσότεροι από τα 1,412 δισεκατομμύρια που ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Το γραφείο ανακοίνωσε στις 17 Ιανουαρίου μείωση 850.000 ατόμων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, την πρώτη μείωση του πληθυσμού της Κίνας από το 1961.

Οι Κινέζοι ηγέτες κατέληξαν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 πως επειδή η αύξηση του πληθυσμού ξεπερνούσε τις δυνατότητες παραγωγής τροφίμων, η φτώχεια ήταν ένας σταθερός παράγοντας που παρεμπόδιζε την ανάπτυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στην αρχή ξεκίνησαν ιδεολογικές εκστρατείες για τον περιορισμό των γεννήσεων και στη συνέχεια το 1980 ανακοινώθηκε η πολιτική του ενός παιδιού, συνοδευόμενη από αμβλώσεις και μαζική στείρωση. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό γεννήσεων έπεσε κατακόρυφα, μια τάση που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί.

Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα σημαίνουν μείωση του αριθμού των νέων εργαζομένων στην Κίνα. Επί του παρόντος, το 62% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στην Κίνα είναι μεταξύ 16 και 59 ετών, αλλά το μερίδιό του μειώνεται ανεξήγητα. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να διατεθούν περισσότερα χρήματα στους συνταξιούχους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από το Νέο Δελχί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πληθυσμός της Ινδίας σίγουρα θα ξεπεράσει την Κίνα φέτος. Η διαφορά πληθυσμού είναι μόνο ένα ζήτημα μερικών εκατομμυρίων, ελάχιστη όταν συζητάμε για δύο χώρες με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Για την Ινδία, αυτό είναι ένα σημαντικό ηθικό και ψυχολογικό ορόσημο. Με το να γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, ενισχύει την προσπάθειά της να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια διάκριση που κατέχουν μόνο η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξασφαλίζει επίσης πως η Ινδία διατηρεί ένα νέο και ζωντανό πληθυσμό που θα συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη και το ταμείο της χώρας. Με γρήγορη ανάπτυξη και εμπλουτισμένα ταμεία, η Ινδία μπορεί να συνεχίσει να χτίζει τις στρατιωτικές της ικανότητες, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα λαμβάνοντας υπόψη τα συνοριακά ζητήματα και τις τεταμένες σχέσεις με την Κίνα και το Πακιστάν.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η ινδική ήπια δύναμη αυξάνεται καθώς οι ομογενείς κοινότητες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να επεκτείνονται. Δεν μπορεί να αγνοηθεί πως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak είναι ινδικής καταγωγής. Αν και η Χάρις και ο Σουνάκ είναι αναμφίβολα υπηρέτες της χώρας γέννησής τους, αυτό σημαίνει πως οι Ινδοί μπορούν να κάθονται στο υψηλότερο επίπεδο οποιασδήποτε δημοκρατικής κυβέρνησης. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα αυτές τις χώρες να έχουν πιο φιλικές σχέσεις με την Ινδία, όπως φαίνεται τώρα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Όσον αφορά τον στρατό, η γενική συναίνεση είναι ότι ένας πόλεμος στον 21ο αιώνα δεν κερδίζεται μόνο λόγω του αριθμού των στρατευμάτων, αλλά και λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας και όπλων. Σε σύγκριση με την Κίνα, η διαδικασία εκσυγχρονισμού του ινδικού στρατού είναι πολύ πιο αργή. Για παράδειγμα, ενώ οι Ινδοί συναρμολογούν το δεύτερο αεροπλανοφόρο τους, η Κίνα έχει ήδη τέσσερα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Στρατιωτικής Ισχύος (GFP) 2023, η Κίνα και η Ινδία διατηρούν την τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα, και σε συνεχόμενα έτη. Ωστόσο, ο δείκτης GFP δείχνει πως είναι πιο πιθανό η Κίνα να πάρει τη δεύτερη θέση από τη Ρωσία παρά η Ινδία να περάσει στην τρίτη θέση. Με αυτόν τον τρόπο, η πληθυσμιακή έκρηξη της Ινδίας θα έχει μικρό αντίκτυπο στις στρατιωτικές της ικανότητες και μάλλον τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά ως δευτερεύοντα αποτελέσματα λόγω του εγκεφαλικού κέρδους της χώρας και της συνεχιζόμενης τεχνολογικής προόδου.

Μια δημοσκόπηση της Morning Consult , που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου, αποκάλυψε ότι οι Ινδοί βλέπουν την Κίνα ως τη «μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή» της χώρας τους. Το 43% των ερωτηθέντων ανέφερε την Κίνα ως τη μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή της Ινδίας, ενώ μόνο το 13% ανέφερε το Πακιστάν. Παραδόξως όμως, το 22% των ερωτηθέντων είπε πως οι ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την Ινδία, μια τεράστια διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων με τον ιστορικό αντίπαλο Πακιστάν. Ως εκ τούτου, οι Ινδοί δε βλέπουν μόνο τη γειτονική και παγκόσμια δύναμη της Κίνας ως σημαντική απειλή, αλλά ακόμη και τις μακρινές ΗΠΑ.

Αυτό που είναι φαινομενικά προφανές όμως είναι πως η παγκόσμια σημασία και το ανάστημα της Ινδίας αυξάνεται. Αν και παραδοσιακά θα έβλεπε κανείς ένα μεγάλο πληθυσμό ως συνώνυμο της φτώχειας και της υπανάπτυξης, η Κίνα έσπασε αυτό το στερεότυπο και η Ινδία επίσης παρέχει γρήγορα ένα άλλο παράδειγμα. Η Ινδία αποπνέει τώρα περισσότερη εμπιστοσύνη στη δική της ανάπτυξη, πρόοδο και ισχύ, και αυτό θα συμβάλει σε μια μεγαλύτερη κατανομή της παγκόσμιας ισχύος μακριά από την πλήρη ηγεμονία των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, τα ζητήματα με την Κίνα παραμένουν άλυτα και θα συνεχίσουν να αποτελούν δεινή θέση στις διμερείς σχέσεις στο ορατό μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail