Η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει στο τέλος της

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να αντισταθμίσουν την απώλεια ρωσικής ενέργειας, βασιζόμενες κυρίως στη βιομηχανία σχιστόλιθου για να καλύψει το κενό. Ωστόσο, εκτός από τα ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητα της γεώτρησης ακριβών γεωτρήσεων που εξαντλούνται γρήγορα, οι εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή και να επιτύχουν τα επιθυμητά επίπεδα κέρδους για να κάνουν την προσπάθεια αξιόλογη από την αρχή.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε διαδώσει πολλές ελπίδες πίσω της, επλήγη από την πανδημία. Ο αριθμός των γεωτρύπανων σταδιακά μειώθηκε και πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν, ειδικά εκείνες που δυσκολεύονταν ακόμη και πριν από την πανδημία. Δυσκολεύονταν κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των εισροών επενδύσεων στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch Ratings προέβλεψε πρόσφατα πως θα χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια ανάπτυξης για να φτάσουν ξανά τα προ πανδημίας επίπεδα. Το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου καθώς τα επίπεδα κερδών δεν αξίζουν τον κίνδυνο και τα υψηλά έξοδα.

Περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ το 2010-2014 και οι επενδυτές έμειναν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της λεγόμενης «δεκαετίας σχιστολιθικού πετρελαίου». Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως οι κορυφαίες εταιρείες ξόδεψαν σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι κέρδισαν και μόνο πολύ λίγες από αυτές είχαν κάποιο κέρδος, ειδικά καθώς χιλιάδες πηγάδια έχουν αντλήσει πολύ λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Αν και 56,6 δισεκατομμύρια δολάρια προσελκύθηκαν σε αυτόν τον τομέα το 2016, αυτό μειώθηκε μαζικά σε μόλις 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Μολονότι η παραγωγή έχει αυξηθεί, η έλλειψη επενδύσεων έχει δει ένα κύμα χρεοκοπίας να πλήττει τη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Το πρώτο έτος της πανδημίας είδε σχεδόν 50 επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης.

Ένας άλλος παράγοντας στην αποτυχία του σχιστολιθικού πετρελαίου είναι η ασυνεπής κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, κατηγορεί τις υψηλές τιμές της βενζίνης και προωθεί την παραγωγή. Την ίδια στιγμή όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί να αυξήσει τους φόρους σε «βρώμικες» ενέργειες, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό συμβαίνει παρά την ταχεία εξάντληση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία περιορίζει τα κέρδη και αυξάνει τους κινδύνους των επενδυτών.

Ο Paal Kibsgaard, επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο Schlumberger, εξήγησε ότι οι επενδυτές δε θέλουν να αγοράσουν μετοχές από εταιρείες που διογκώνουν τους προϋπολογισμούς τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Robert Dudley εξήγησε πως σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι οποίες προσαρμόζουν την παραγωγή ανάλογα με τη ζήτηση, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ αντιδρούν μόνο στην τιμή κι ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer, Scott Sheffield, πιστεύει πως η πίεση από τους επενδυτές και η περιορισμένη ικανότητα από τους φορείς εκμετάλλευσης για αύξηση της παραγωγής σημαίνει ότι οι εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις ή κινδυνεύουν να ξεμείνουν από σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το FLOW Partners, τα κορυφαία γεωτρύπανα σχιστόλιθου των ΗΠΑ - EOG Resources Devon Energy, Diamondback Energy, Continental Resources και Marathon Oil - θα εξαντλήσουν τα αποθέματα σε περίπου έξι χρόνια εάν ενισχύσουν την επέκταση της παραγωγής κατά 15% ετησίως. Η Σέφιλντ πιστεύει πως ο πραγματικός δείκτης είναι 2-3% ετησίως, ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 70 έως 100 δολάρια το βαρέλι.

Έχοντας υπόψη ότι πριν από την πανδημία, ο δείκτης ήταν 30%, υποδηλώνει πως η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου πλησιάζει στο τέλος της, γεγονός που αποδεικνύεται από τη δραματική πτώση του μεριδίου αυτού του πετρελαϊκού προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του πετρελαίου δήλωσε στις 23 Νοεμβρίου 2022 πως «η έκρηξη του σχιστόλιθου των ΗΠΑ έχει επίσημα τελειώσει». Μια έκθεση παρακολούθησης του Oil Price, που κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά, τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει ένας άλλος λόγος για την επιβράδυνση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ: Δεν υπάρχει τόσο προσιτό και οικονομικό πετρέλαιο σχιστόλιθου υπόγεια όσο διαφημίζεται.

«Μπορεί να υπάρχουν άλλες πηγές πετρελαίου παγκοσμίως που θα αντισταθμίσουν με κάποιο τρόπο τη σημαντικά χαμηλότερη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, καμία άλλη πηγή δε φαίνεται να παρέχει το είδος της ανάπτυξης που παρείχε το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ, δηλαδή το 73,2% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από το 2008 έως το 2018», προστίθεται στην έκθεση.

Με καυστικό τρόπο, η έκθεση ανέφερε πως αναμφίβολα θα ανακοινωθεί ένας νέος σωτήρας πετρελαίου, «είτε αξιόπιστος είτε όχι», προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περιορισμένα αποθέματα πετρελαίου που δεν αυξάνονται απλώς για να ικανοποιήσουν τις φαντασιώσεις μας για αυτό που θέλουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι υψηλές τιμές, δηλαδή υψηλότερες από ό,τι ήταν ιστορικά».

Το πετρέλαιο σχιστόλιθου για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας διαφημιζόταν ως η απάντηση των ΗΠΑ να γίνουν μια σημαντική χώρα εξαγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, αυτή η αρχική αισιοδοξία κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή, ιδιαίτερα για τους Ευρωπαίους που ήλπιζαν πως αυτή η πηγή ενέργειας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail