Μήλον της Έριδος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι εννιά μονοεδρικές

ΕURΟΚΙΝISSI
–Τι περιμένουν στο Μαξίμου – Πού ποντάρουν στην Κουμουνδούρου

Αυξάνονται κατά δύο οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες με βάση την απογραφή του πληθυσμού της χώρας το 2021. Στις ήδη επτά (Γρεβενά, Φωκίδα, Ευρυτανία, Λευκάδα, Σάμος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) προστίθενται η Θεσπρωτία και η Καστοριά, οι οποίες, λόγω της μείωσης του πληθυσμού τους την προηγούμενη δεκαετία, απώλεσαν μία έδρα.

Από: Το Παρόν

Οι εννιά –πλέον– μονοεδρικές αναμένεται να αποτελέσουν το μήλον της Έριδος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όποιο από τα δύο κόμματα επικρατήσει σε όλες ή στις περισσότερες θα έχει ένα σημαντικό προβάδισμα όσον αφορά τον αριθμό των εδρών.

Στις εκλογές του 2019, ως πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει και τις επτά μονοεδρικές. Τις πέντε εξ αυτών (Γρεβενά, Φωκίδα, Ευρυτανία, Λευκάδα, Ζάκυνθο) με ευρεία διαφορά, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε τις δέκα μονάδες. Και τις υπόλοιπες δύο (Κεφαλονιά, Σάμος) με σαφώς μικρότερη διαφορά, της τάξης των τεσσάρων – πέντε μονάδων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι ότι, παρά τη φθορά που υπάρχει, θα καταφέρουν να επαναλάβουν τη νίκη τους και στις ερχόμενες εκλογές. Προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, για Κεφαλονιά και Σάμο –η διαφορά ήταν μικρή–, οι οποίες άλλωστε έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου μάλιστα δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουν και τις δύο αυτές μονοεδρικές.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας είναι ποια θα είναι η επίπτωση του «σκανδάλου Πάτση» στην εκλογική του περιφέρεια, τα Γρεβενά. Αν, δηλαδή, οι πολίτες της θα χρεώσουν στην παράταξη τη δράση του ή μόνο στον βουλευτή και ποια ακριβώς θα είναι η στάση τους την ώρα της κάλπης.

Όσον αφορά τώρα τις δύο… νέες μονοεδρικές, Καστοριά και Θεσπρωτία, το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι ότι στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει με άνεση. Στη πρώτη με 50,23% έναντι 27,10% του ΣΥΡΙΖΑ και στη δεύτερη με 41,14% έναντι 31,54% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι οι διαφορές αυτές είναι μη αναστρέψιμες, εξ ου και υποστηρίζουν ότι θα καταφέρουν να αναδειχθούν πρώτο κόμμα και στις δύο. Πλην όμως, κανείς δεν μπορεί από τώρα να προεξοφλήσει τι θα βγάλει η κάλπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail