Τι αποκάλυψε το ραντεβού του Μακρόν με τους πράκτορες της «αλλαγής καθεστώτος» του Ιράν

Έγινε πολύ σαφές πρόσφατα ότι παρά τη βομβιστική ρητορική του να μην κάνει εκστρατεία για την «αλλαγή καθεστώτος» στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να σκέφτεται και να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Της Τζούλια Κασέμ - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια πρόσφατη σειρά συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών με τους αγαπημένους προβοκάτορες της «αλλαγής καθεστώτος» της Ουάσιγκτον στο Παρίσι, απέδειξε για άλλη μια φορά την κατάφωρη διπροσωπία στην προσέγγιση του Γάλλου ηγέτη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ο Μακρόν στις 13 Νοεμβρίου συνάντησε μια ομάδα αντι-Ιρανών ταραχοποιών στο περιθώριο ενός λεγόμενου «φόρουμ της ειρήνης» στη γαλλική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των Masih Alinejad της CIA, του Ladan Boroumand του χρηματοδοτούμενου από το National Endowment for Democracy Κέντρου Abdorrahman Boroumand Center και της Shima Babaei.

Οι τρεις, που βρίσκονταν στη Γαλλία για να συμμετάσχουν στην ετήσια εκδήλωση πραγματοποίησαν μια όχι και τόσο μυστική συνάντηση με τον Μακρόν υπό τη σημαία της "Δικαιοσύνης για τους Κούρδους", μιας σκιερής ΜΚΟ που διευθύνεται από τον Αμερικανό μεγιστάνα των επιχειρήσεων και ολιγάρχη Τόμας Κάπλαν.

Ο Κάπλαν τυγχάνει να είναι μεγάλος χρηματοδότης της ομάδας λόμπι «Ενωμένοι κατά των πυρηνικών» του Ιράν. Μαζί με τον διαβόητο Σιωνιστή επιχειρηματία, Σέλντον Άντελσον, παίρνει συμβουλές από γνωστά σιωνιστικά γεράκια του πολέμου και νεοσυντηρητικούς όπως ο Τζον Μπόλτον, καθώς και πρώην Αμερικανούςδιπλωμάτες, ανώτερους συμβούλους πολιτικής και επικεφαλής των τμημάτων του Ivy League.

Η οργάνωση συνιδρύθηκε και διευθύνεται, μαζί με τον Kaplan, από τον Bernard Henry Levy το 2018, με ιδιαίτερη έμφαση στις κουρδικές αποσχιστικές ομάδες υπό το πρόσχημα της προώθησης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Κάπλαν είναι ένας Εβραίος πολυδισεκατομμυριούχος με έδρα τη Νέα Υόρκη με κορυφαίες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως και κληρονόμος της μεγαλύτερης συλλογής πινάκων του Ρέμπραντ στον κόσμο - εξηγώντας το ενδιαφέρον του για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κουρδιστάν.

Είναι γνωστό πως κάνει κατάχρηση του εκπληκτικού πλούτου του διευθύνοντας αρκετούς οργανισμούς όπως εκστρατείες διπλής επιρροής και ξεπλύματος χρήματος (καθώς και φοροδιαφυγής) και επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών κατά του Ιράν.

Ένας τέτοιος οργανισμός, ο Panthera, που λειτουργεί υπό το πρόσχημα της διατήρησης της άγριας ζωής, παρείχε ακόμη και κεφάλαια στο Persian Wildlife Heritage Foundation, μια ομάδα συνομιλητών.

Αυτό το ίδρυμα είχε δεσμούς με τον Panthera μέχρι το 2017, όταν η ομιλία του Kaplan στο συνέδριο United Against Nuclear Iran κατέστησε προφανές ότι η οργάνωσή του δεν ήταν παρά ένα ανατρεπτικό μέτωπο κατά του Ιράν.

Ο Boroumand και ο Alinejad είχαν αμφότεροι κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο στο περιθώριο του ετήσιου "φόρουμ ειρήνης", όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανανεωμένης εκστρατείας για "αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράν μέσω θανατηφόρων ταραχών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Farah Dodstar, μιλώντας στην Ιρανική Διεθνή που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, είπε ότι ο Μακρόν προέτρεψε τους καλεσμένους του να σχηματίσουν συνασπισμό. Εν μέσω πρόσφατων ταραχών στο Ιράν που υποστηρίζονται από ξένες χώρες, η Δύση δεν ήταν σίγουρη για το ποιον να υποστηρίξει, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό αξιόπιστων συμμάχων στη λεγόμενη «ιρανική αντιπολίτευση» που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ήρθε εν μέσω έντονης ανησυχίας της Δύσης για την έκβαση των διαδικασιών σχηματισμού κυβερνήσεων στο Λίβανο και το Ιράκ και τη συνειδητοποίηση ότι χάνουν την ηγεμονική τους ισχύ στην περιοχή.

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Μακρόν όχι μόνο εξήγησε το μακροχρόνιο στόχο της χώρας του να ανατρέψει το ισλαμικό σύστημα του Ιράν, αλλά μετέφερε και αυτή την ατζέντα στον Λίβανο. Στις 23 Δεκεμβρίου, προέτρεψε την αραβική χώρα να «απαλλαγεί» από το υπάρχον πολιτικό της σύστημα, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο εσωτερικό.

Έγινε λίγο μετά από μια διάσκεψη για το Ιράκ που διοργανώθηκε από την Ιορδανία, μια άλλη περιφερειακή χώρα όπου η Γαλλία επιχειρεί να ασκήσει την επιρροή της, φέρνοντας διαφορετικές πολιτικές ομάδες και κινήματα μεταξύ τους.

Ο διορισμός του Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι ως νέου πρωθυπουργού του Ιράκ στα τέλη Οκτωβρίου βοήθησε να σπάσει ένα σχεδόν δωδεκάμηνο πολιτικό αδιέξοδο στην αραβική χώρα, αλλά προκάλεσε την οργή της Δύσης και της αντιιρανικής αντιπολίτευσης του Ιράκ λόγω της συμμετοχής του στο φιλο-ιρανικό Σιιτικό Πλαίσιο Συντονισμού.

Μετά τη διάσκεψη στην Ιορδανία, ο Μακρόν είπε ότι σχεδίαζε μια διάσκεψη με «παρόμοια μορφή» για το Λίβανο.

Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν από τον Bechara al-Rahi στις 25 Δεκεμβρίου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου κηρύγματος στον Λίβανο για να υποστηρίξει τα γαλλικά αιτήματα για μια κυβέρνηση που θα διοικείται από τον ΟΗΕ, φιλική προς το ΔΝΤ. Είπε πως μια τέτοια διάσκεψη θα βοηθούσε να τεθεί ο Λίβανος σε θέση «ουδετερότητας» - δηλαδή μια θέση κατά της σύγκρουσης έναντι του ισραηλινού καθεστώτος.

Γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει έλλειψη αντιδραστικών κομπραδόρων που τραγουδούν τον Μακρόν - ή ακόμη περισσότερο, τη μελωδία της Ουάσιγκτον στην επιβολή της δυτικής ατζέντας στη Μέση Ανατολή.


* Η Julia Kassem είναι απόφοιτος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επί του παρόντος εργάζεται σε μεταπτυχιακό στην Αστική Πολιτική και Σχεδιασμό από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Η Τζούλια είναι επίσης ανεξάρτητος συγγραφέας, έχοντας συνεισφέρει στα Riverwise, Against the Current του Ντιτρόιτ, σε ιστολόγια όπως το Establishment και σε εθνικά έντυπα όπως το Counterpunch, το Mintpressnews και το TruthOut.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail