Αντιστροφή μέτρηση για την ένταξη και των τελευταίων 2.500 περιοχών στις αντικειμενικές

Την ένταξη εντός του 2023 των τελευταίων 2.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ξεκινάει το προσεχές διάστημα το Yπουργείο Oικονομικών.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

 Σύμφωνα με πληροφορίες οι 2.500 οικισμοί, αντιστοιχούν στο 20% περίπου του συνόλου των οικισμών της χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά το 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας. Οι τελευταίες περιοχές εκτός σχεδίου εντοπίστηκαν μέσω της Στατιστικής Αρχής και συγκεκριμένα της τελευταίας απογραφής όπου διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιοχές που ήταν εκτός συστήματος, υπάρχουν ακίνητα και σε κάποιες μόνιμοι κάτοικοι. 

Σημειώνεται ότι με την τελευταία αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε το 2021 και οι τιμές ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022,  εντάχθηκαν στο σύστημα 3.463 περιοχές. Και στην αναπροσαρμογή του 2021 ο μεγάλος όγκος αφορούσε νησιωτικές περιοχές. Για παράδειγμα, εκτός ήταν τα Κύθηρα, η Ικαρία, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη, η Ιθάκη  και η Κεφαλλονιά καθώς και μεγάλα τμήματα της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Σάμου, της Χίου, και της Λήμνου.

Παράλληλα η γενική διεύθυνση φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας προχωρά σε ένα ενιαίο μητρώο στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των φορέων του δημοσίου, με στόχο την αξιοποίηση της αλλά και την προστασία της. Μάλιστα, το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας το οποίο θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς από όλους τους φορείς του Δημοσίου θα διασυνδεθεί με το κτηματολόγιο αλλά και με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS.

Σημειώνεται ότι το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας είναι ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο γεωγραφικό και περιγραφικό μητρώο, στο οποίο διασυνδέονται οι βάσεις δεδομένων της δημόσιας περιουσίας όλων των Υπουργείων. Το σχέδιο για την καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις:

1.  Συνεργασία του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας με τους φορείς του δημοσίου που κατέχουν ακίνητα για την καταγραφή τους και διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων υπουργείων, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.

2. Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων σχεδιάζεται ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας, τα οποία δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα (π.χ. Καλντέρα νήσου Θήρας).

3. Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών, από το Εθνικό Κτηματολόγιο.  Με τη βοήθεια εξειδικευμένων τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων, ή άλλων δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, Οργανισμών, Ινστιτούτων κλπ, θα σχεδιαστούν τα όρια των νέων δημόσιων ακινήτων που θα προκύψουν.

4. Αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων για συνεχή καταχώριση των χωρικών μεταβολών των δημόσιων κτημάτων (λόγω ρυμοτομικών αλλαγών, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων κ.α.), των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.α.) και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail