Έρχονται σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος του Φεβρουαρίου

Οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF στα επίπεδα πέριξ των65 ευρώ/MWh θα αποτυπωθούν στους τιμοκαταλόγους ρεύματος του επόμενου μήνα, που αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι στις 20 Ιανουαρίου. Τότε η ελληνική αγορά θα τιμολογήσει το φυσικό αέριο με τις τιμές αυτές

Από: energia.gr

κάτι που, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα επηρεάσει θετικά και το ενεργειακό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα. Εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αερίου και του ρεύματος θέλουν τις τιμές των παρόχων να υποχωρούν θεαματικά τον Φεβρουάριο. Μιλάνε ακόμη και για επίπεδα 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh δηλαδή πολύ χαμηλά ίσως και πάνω από 50%, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου.

Τον τρέχοντα μήνα το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από τα 0,358 έως τα 0,489 ευρώ/kWh. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος τιμών από 0,03 έως και 0,15 ευρώ/kWh.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στην Ελλάδα οι μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου (στο TTF) δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης. Συγκεκριμένα τιμολογούν τις ποσότητες με βάση το κόστος του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Επιπλέον η υποχρέωση της προαναγγελίας των τιμών της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα κατά 10 ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους έχει σαν αποτέλεσμα όταν το TTF υποχωρεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης μετακύλισης των μειώσεων.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο που αποτελεί το 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail